Visszatekintő

2022.12.27. 19:21

2022 megrázó balesetei: robbanás történt egy bátonyterenyei üzemben júliusban

Sajnálatos, de az idei év sem telt el megrázó nógrádi balesetek nélkül. Cikksorozatunkban most felidézzük azt a robbanást, mely egy bátonyterenyei üzemben történt júliusban.

G. P.

A robbanás helyszíne

Fotós: Szabó Péter

Mint arról beszámoltunk: a cégben alkalmazott technológiára tekintettel a tűzoltók folyamatos méréseket végeztek, egészségre ártalmas koncentrációt nem találtak. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A helyszínre több mentőegységet is riasztottak. Egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Az egyik sérültet a helyszínen látták el, állapota nem igényelt kórházi ellátást.

A lakosság nem volt veszélyben

– Sajnálatos a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátorokat újrahasznosító gyárában bekövetkezett baleset – fogalmazott akkor Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, hozzátéve: – Szerencsére azonban a próbaüzem közben történt robbanás nem veszélyeztette a helyi lakosokat. A tűzoltók körültekintően jártak el az eset kapcsán. Köszönöm mindazok lelkiismeretes munkáját, akik a mentésben részt vettek.
Mint mondta, személyesen is meggyőződött arról, hogy valójában mi történt a gyárban és milyen következményekkel járt az eset. A város életében nagyon fontos, hogy a cég a jövőben balesetmentesen működjön. Ez a bátonyterenyeiek és a munkavállalók érdeke is – hangsúlyozta a városvezető.

Mint kiderült: a 85 ezer négyzetméteres területen működő gyárat éppen akkor egy éve adták át, és a tervek szerint évente mintegy 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak újra. 

Tartottak a kockázatoktól

A július 19-i történések ismeretében érdemes visszatekinteni a 3100.hu 2021. decemberi cikkére, melyben arról írtak, hogy online közmeghallgatást tartottak, aminek a témája az újonnan betelepült cég tevékenysége, illetve az azzal járó esetleges kockázatok voltak. A közmeghallgatást a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkeresésére szervezték, a dél-koreai vállalat ugyanis olyan tevékenységet végez, melyet a katasztrófavédelemnek is ellenőriznie kell. A cikkben – a vállalat képviselőjét idézve – részletezték, hogy a gyárban teljesen zárt térben, egy csarnokon belül, darálógépekkel, száraz folyamattal, vegyi anyagok használata nélkül dolgozzák fel az akkumulátorokat. A folyamat során nikkel-mangán-kobalt por képződik, amit megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, bélelt, zárt zsákokba helyeznek, ezeket aztán konténerekben, hajón vagy vasúton keresztül juttatják el Dél-Koreába. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában