Vonulás

2022.07.19. 11:22

Robbanás történt egy bátonyterenyei üzemben (videó)

Robbanás történt egy bátonyterenyei üzemben kedden délelőtt, a helyszínen még tart a felderítés.

Nool

A robbanás helyszíne

Fotó: Szabó Péter

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője, Szeles Péter portálunk megkeresésére elmondta: Bátonyterenyén, a Hatvani úton működő üzemben technológiai robbanás történt. 

– A jelzés alapján a kollégák és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor a helyszínre kivonult. A cégben alkalmazott technológiára tekintettel a kollégák folyamatos méréseket végeznek, eddig egészségre ártalmas koncentrációt nem találtak. Az érintett terület monitorozása folyamatos, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség – nyilatkozata Szeles Péter.

Négy ember sérült meg

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai portálunknak arról számoltak be, hogy a helyszínre több mentőegységet is riasztottak. Egy férfit súlyos, kettőt pedig könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Az egyik sérültet a helyszínen látták el, állapota nem igényelt kórházi ellátást.

A lakosság nem volt veszélyben

– Sajnálatos a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátorokat újrahasznosító gyárában bekövetkezett baleset – fogalmazott Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, hozzátéve: – Szerencsére azonban a próbaüzem közben történt robbanás nem veszélyeztette a helyi lakosokat. A tűzoltók körültekintően jártak el az eset kapcsán. Köszönöm mindazok lelkiismeretes munkáját, akik a mentésben részt vettek.

Mint mondta, személyesen is meggyőződött arról, hogy valójában mi történt a gyárban és milyen következményekkel járt az eset. A város életében nagyon fontos, hogy a cég a jövőben balesetmentesen működjön. Ez a bátonyterenyeiek és a munkavállalók az érdeke is – hangsúlyozta a polgármester.

Korábban szó volt az esetleges kockázatokról 

Mint a város polgármestere is megerősítette, a használt akkumulátorok feldolgozásával foglalkozó, dél-koreai tulajdonú cég bátonyterenyei telephelyén történt a keddi baleset. A 85 ezer négyzetméteres területen működő gyárat éppen egy éve, tavaly júliusban adták át, és – az akkor bejelentett tervek szerint – évente mintegy 50 ezer tonna hulladékot hasznosítanak itt újra. 

A mai történések ismeretében érdemes visszatekinteni a 3100.hu decemberi cikkére, melyben arról írtak, hogy online közmeghallgatást tartottak, aminek a témája az újonnan betelepült cég tevékenysége, illetve az azzal járó esetleges kockázatok voltak. A közmeghallgatást a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megkeresésére rendezték meg, a dél-koreai vállalat ugyanis olyan tevékenységet végez, melyet a katasztrófavédelemnek is ellenőriznie kell. A cikkben – a vállalat képviselőjét idézve – részletezték, hogy a gyárban teljesen zárt térben, egy csarnokon belül, darálógépekkel, száraz folyamattal, vegyi anyagok használata nélkül dolgozzák fel az akkumulátorokat. A folyamat során nikkel-mangán-kobalt por képződik, amit megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, bélelt, zárt zsákokba helyeznek, ezeket aztán konténerekben, hajón vagy vasúton keresztül juttatják el Dél-Koreába. 
 

Címkék#robbanás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában