Horgásztó

2018.09.14. 08:43

Negyven kiló volt a legnagyobb mátraterenyei busa súlya

A község Homokterenye részében működő Tóaljai Bányász Horgász Egyesület tava 10 és fél hektáros, hét-kilenc felszín alatti forrás táplálja – tudtuk meg Hegyes Ivántól, az egyesület elnökétől.

F. Z.

– A tó legmélyebb pontja 25 méter, egy külszíni fejtés helyén alakult ki, szénbánya volt a helyén. A vízben előforduló halak között első helyen érdemelnek említést a nagy pontyok, idén különösen jó fogásokkal dicsekedhetünk. Szépen van fehér hal is, főleg dévérkeszeg, előfordul a csuka, a süllő, a harcsa, és él a vízben amur is.

Ami a legnagyobb fogásokat illeti, több 15 kiló feletti pontyot fogtak már nálunk, az országos ranglistán is szerepelnek 10 kilósnál is nagyobb csukáink. A rekord harcsánk 22 kiló volt. Néhány évvel ezelőtt került horogra a legnagyobb halunk, egy negyven kilogrammos busa. Az amurok 10–12 kilósra is megnőnek.

Hegyes Iván a horgászvíz telepítéséről elmondta, hogy évente öt alkalommal van ilyen, háromszor pontyot, egyszer keszegféléket, egyszer pedig ragadozó halakat telepítenek ­Mátraterenyén.

A horgászegyesület adatai, nagyobb eseményei, jelentősebb fogásai a Toalja.hu honlapon és a Facebookon is megtalálhatók.

Tóaljai Bányász Horgász Egyesületnél a napijegy 3300 forintba kerül, ezért két nemes halat és öt kilónyi egyéb fogást vihetnek haza a horgászok. Váltható sportjegy is, ennek ára 1800 forint, viszont a fogást vissza kell engedni a vízbe.

( Borítóképünkön: Horgászok a Homokterenye mellett húzódó tó partján, Fotó: Hüvösi Csaba/ Nógrád Megyei Hírlap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában