időjárás

2021.08.15. 07:49

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki Nógrádra

Vasárnap az ország több pontján is minimum 28-30 fok lesz, de Nógrádban ítéletidőre is kell számítani. Megyénkre első- és másodfokú figyelmeztetést is adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nool

Budapest, 2017. augusztus 6. Gyalogosok futnak át az úttesten az esõben Budapesten, az Állatkerti sétányon 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

A köpönyeg.hu előrejelzése alapján a forró napsütést gomolyfelhők zavarják, és eleinte csak néhol, délutántól a Tiszántúlon akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. 32-39 fok közötti, országos hőség, délen forróság várható.

Fotó: koponyeg.hu

A met.hu-n hozzátették: vasárnap délelőttől zivatarok kialakulására lehet számítani, legnagyobb számban az ország északi felében, de kisebb számban a déli országrészben is képződhetnek. Délután a Dunától keletre (hozzávetőlegesen az Északi-középhegység térségében), illetve nagyobb bizonytalanság mellett akár a nyugati, délnyugati országrészben a zivatarok rendszert is alkothatnak. Vonulásukat hevesebb, akár 90 km/h-t elérő szélroham, felhőszakadás, és jégeső is kísérheti. A zivatartevékenység a késő esti órákra sem cseng le, hétfőre virradó éjszaka a Dunától keletre (nagyobb eséllyel északkeleten) újabb hullámban lehet számítani kialakulásukra. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

Vihar űzi el a forróságot

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás. Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavainknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből. Ha a meteorológiai szolgálat vihar miatt riasztást ad ki, érdemes a kisebb cserepes növényeket, kerti bútorokat és szerszámokat fedett helyre vinni. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból. Felhőszakadás esetén kerüljük el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!