Állás

2022.05.07. 06:50

Kevesebben keresnek munkát Nógrád megyében, de ezekben a szakmákban várják még a jelentkezőket

Az országos tendenciának megfelelően a nyilvántartott álláskeresők ­száma hosszú távon megyénkben is csökken. A pandémia ugyan ezt a folyamatot egy időre megtörte, de tavaly tavasztól újra kevesebben keresnek munkát szűkebb hazánkban. A balassagyarmati, a pásztói és a rétsági körzetek munkaerőpiaci pozíciója számít kedvezőnek.

Gulyás Edina

Országszerte óriási a kereslet a munkaerőpiacon az informatikusok iránt. A képzésben nagy a gyakorlat szerepe

Forrás: Shutterstock

– Az év első negyedében hónapról hónapra kis mértékben ugyan, de emelkedett megyénk munkaerő-kínálata. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak nyilvántartásában március végén 10 737 álláskereső szerepelt, számuk 619-cel, 5,5 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban – tájékoztatott Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületének főosztályvezetője. – Az év első három hónapjában 4597 álláslehetőség jelent meg Nógrádban, ami szinte azonos az egy évvel korábbi álláshelyek számával, összetétele viszont kedvezően változott. A gazdasági szektorból érkező munkaerőigény jelentősen meghaladta a tavaly ilyenkori felvételi szándékokat. 

Mint mondta, a nyilvántartott álláskeresők száma hosszú távon mind megyénkben, mind országosan csökkent. A pandémia ugyan ezt a folyamatot egy időre megtörte, de szűkebb hazánkban tavaly tavasztól újra egyre kevesebben keresnek munkát. A korábban kialakult kistérségi különbségek továbbra is megmaradtak, megyei viszonylatban a balassagyarmati, a pásztói és a rétsági körzetek munkaerőpiaci pozíciója számít kedvezőnek. 

– Az álláskeresők havi átlagos létszámáról elmondható, hogy tavaly öt járásunkban kevesebb regisztrált ügyfél volt, mint öt évvel korábban és a tendencia idén is folytatódott. Ez alól kivétel Bátonyterenye és környéke, ahol ötéves időtávon minimális emelkedést tapasztaltak, de az elmúlt egy évben itt is csökkent az álláskeresők száma – fogalmazott a főosztályvezető. 

Tamási Ildikó arra is kitért, hogy a megyében évek óta a fém- és villamosiparban, a kereskedelemben és vendéglátóiparban, valamint az építőiparban dolgozók a legkeresettebbek. A szolgáltatási és könnyűipari képesítéssel rendelkezőknek, az irodai, ügyviteli területen dolgozóknak is kínálnak álláshelyeket rendszerint szűkebb hazánkban. 

A tavaly év végi adatok szerint ezer lakosra térségünkben 134 vállalkozás jutott, míg országosan 192. A vállalkozások nagyobb részét önálló vállalkozóként, kisebb részét társas vállalkozásként regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal. Az induló vállalkozások a mikro- és kisvállalkozások számát gyarapították – közölte Tamási Ildikó.

Informatikust és gépészt várnak - Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy a hiányszakma, mint fogalom, néhány évvel ezelőtt megszűnt. – Gyakorlatilag így hívunk minden szakmát, amely a munkaerőpiacon az átlagostól keresettebb, vagy amely esetében a szakember-utánpótlás hiányos. Az ipari szakmák nagy része ide sorolható, illetve a gépész- és az informatikai végzettségűek iránt is nagy a kereslet – mondta Baranyi Zoltán. Hozzátette: a duális képzés során az ötéves technikumi és a hároméves ­szakképző iskolai képzések tanulói is munkaszerződést kötnek azzal a céggel, ahol a gyakorlatukat töltik. Az oktatás alatt az elméleti tananyag mellett a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati jártasság, a kompetenciák elsajátítása és fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!