Állás

2022.04.11. 06:50

Nógrád megyében is munkaerő után kiált számos szakterület

A munkaerőpiaci kereslet alapján a bolti eladó, a szakács, a villanyszerelő, a kőműves és a hegesztő álláshelyek a legkeresettebbek országosan és megyénkben is. A szakemberek utánpótlása a kereskedelmen és a vendéglátáson túl a pénzügyi adminisztráció területén is sürgető. A tartósan betöltetlen álláshelyek tükrében a villany- és az autószerelő szakma is érintett.

Veres Edina

Kőművesek munka közben. Az építőipar különösen nagy szakemberhiánnyal küzd

Forrás: Hajdú-bihari Napló

Fotó: Matey István

Dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke elmondta: a szakképzésben a híd szerepét igyekeznek betölteni az oktatás elméleti és a gyakorlati része, így a szakképző iskolák és a gazdálkodó szervezetek között. 

– A két évvel ezelőtt hatályba lépett jogszabályok lefektették a megújult duális képzés kereteit. A szakmajegyzékben szereplő képzéseket a tanulók 2020 szeptemberétől már munkaszerződéssel sajátíthatják el. A vállalkozásoknak is nagy segítséget jelent a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő-utánpótlás biztosítása, illetve az sem utolsó szempont, hogy a jó együttműködés eredményeként egyre több fiatal maradhat a megyében. Emellett növekszik azoknak a vállalkozásoknak a száma is, amelyek pályakezdőket alkalmaznak. E szempontból tavaly országosan Nógrád a második helyen állt – fejtette ki dr. Tordai Péter. 

Hozzátette: vannak területek, amelyeken kiemelten fontos az utánpótlás biztosítása. Például a kereskedelemben ide tartozik az eladó, a pénztáros és árufeltöltő szakma, míg a vendéglátásban a pincér, a szakács és a konyhai kisegítő munkakör. Emellett a pénzügyi vonalon jelentős igény mutatkozik könyvelő, adminisztrátor és adatrögzítő végzettségű munkaerőre. 

Dr. Tordai Péter arra is rámutatott, hogy az általuk gyűjtött információk szerint mindez tükröződik a tartósan betöltetlen álláshelyek vizsgálatakor is. Például a kereskedelemben az eladó, a vendéglátásban a pincér és a szakács, az elektronika szakterületén a villanyszerelő, illetve a gépjárműiparban az autószerelő végzettséggel rendelkező munkaerő megtalálása okoz gondot, ami ezeken túl a gépészeti ágazatra is jellemző. 

Ez az 5 legkeresettebb szakma

Az elsődleges munkaerőpiac keresletével kapcsolatban a Nógrád Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy szűkebb hazánkban a szakemberek iránti igény hasonló az országos átlaghoz. 

– A 2018-tól napjainkig legnagyobb számban bejelentett 20 munkakör közül 16 esetében találunk egyezőséget. Az első öt helyen áll országosan és megyénkben egyaránt az eladó, a szakács, a villanyszerelő, a kőműves és a hegesztő. Szintén stabil az igény az autószerelők és a vagyonőrök esetében, míg a kormányhivatal csekély keresletbővülést tapasztalt a pékek és a targoncavezetők iránt – közölte portálunkkal a Nógrád Megyei Kormányhivatal. 

A tájékoztatás szerint a járásonkénti munkaerő-keresletet jelentősen befolyásolja a térségben működő vállalkozások tevékenységi köre. Az adatokból azonban látszik, hogy a megyei szinten legkeresettebb szakembereknek minden járásban lehetőség nyílik az elhelyezkedésre. Ugyanakkor egy-egy területen bizonyos álláshelyek koncentráltabban jelentkeznek, így például tavaly a Salgótarjáni és a Bátonyterenyei járásban várták legnagyobb számban a hegesztőket, míg az ABC-eladók és a szakácsok iránti kereslet a megyeszékhely és Szécsény térségében volt a legjelentősebb.

A pékeket főleg a Pásztói járásban hiányolták, míg az autószerelők és a targoncavezetők Rétság térségében szinte biztosan munkalehetőséghez tudtak jutni. 

Nagyobb súlyt kap a gyakorlat

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum és a megyei kereskedelmi és iparkamara szakképzési tevékenységük során rendszeresen együttműködnek, illetve aktív szerepet vállalnak egymás pályaorientációs és szakmai rendezvényein. 
Baranyi Zoltán, a NMSzC főigazgatója elmondta: a hiányszakma, mint fogalom, néhány évvel ezelőtt megszűnt. 
– Gyakorlatilag így hívunk minden szakmát, amely a munkaerőpiacon az átlagostól keresettebb, vagy amely esetében a szakember-utánpótlás hiányos. Az ipari szakmák nagy része ide sorolható, illetve a gépész és az informatikai szakemberek iránt is nagy a kereslet – mondta Baranyi Zoltán. 
Hozzátette: a duális képzés során mind az ötéves technikumi, mind a hároméves szakképző iskolai képzések tanulói munkaszerződést kötnek azzal a céggel, ahol a gyakorlatukat töltik. Az oktatás alatt az elméleti tananyag mellett a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati jártasság és a kompetenciák elsajátítása és fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!