Nógrád megye

2018.08.10. 06:59

Sorra nyeri a pályázatokat Nagylóc: épületek és utak újulnak meg

A tornacsarnok és az orvosi rendelő felújítása mellett több tízmillió forintból szépítik meg a szabadtéri színpadot.

Szenográdi Ferenc

Tiszta, szép környezetben várják a betegeket a településen működő orvosi rendelőben, Fotó: Hüvösi Csaba

– A település vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a községünk tovább szépüljön, fejlődjön. Önerőből, különböző pályázati lehetőségek igénybevételével fejlesztéseket, felújításokat végzünk. Azon vagyunk, hogy fejlődő, élhető község legyen Nagylóc, az itt élő emberek jól érezzék magukat – nyilatkozta lapunknak Péter Gábor polgármester.

A falu első embere több sikeres pályázatról is beszámolt. Az elmúlt év decemberében értesítették őket, hogy a tornacsarnok és az orvosi rendelő energetikai fejlesztésére 70 millió forintot nyertek. Annál is inkább örültek a jó hírnek, mert a tornacsarnok energetikai számlája igencsak magas. Az elnyert pénzből elvégzik a fűtés korszerűsítését, és az épület felújítását, amely jelentősen csökkenteni fogja az intézmény fűtési számláját.

Tiszta, szép környezetben várják a betegeket a településen működő orvosi rendelőben, Fotó: Hüvösi Csaba

A közbeszerzést követően a sportcsarnoknál és az orvosi rendelőnél is még az idén elkezdődnek a munkálatok. Örülnek az Ifjúsági, a Rózsa út lakói és mindazok, akik arra autóznak, hogy a Belügyminisztériumtól kapott 15 millió forintból új burkolata lesz az úttestnek. Több utcából is eltűnnek a kátyúk, ugyanis az önkormányzat 1,5 millió forintot kapott erre a célra. Jó néhány évvel ezelőtt Szécsényben a Szentlélek-patak több alkalommal is kiöntött, a víz betört az ott lévő ingatlanok területére, több lakás pincéjébe. A Szentlélek-patakot a Lóci-patak vize táplálja. Pár éve elkészült a nagylóci víztározó, amely „megfogja” a patak vizét. Az idén a nagylóci önkormányzat 80 millió forintot kapott a 13 hektáros tározó alján összegyűlt hordalék eltávolítására, a gát megemelésére.

Nagylócon valamikor, közel fél évszázada, hogy megépült a szó legszorosabb értelmébe vett szabadtéri színpad, amely ma már nem felel meg a kor követelményeinek. Az önkormányzat a színpad és annak környéke felújítására 50 millió forintot nyert. Péter Gábor elmondta, hogy az összegből elkészül a fedett színpad, a kiszolgálóhelyiség, a villanyhálózat, megszépül annak környéke. A tervek szerint a helyi rendezvények mellett nagyobb horderejű, több települést is érintő kulturális eseményt is terveznek megvalósítani. Mindezek mellett több pályázatuk is elbírálás alatt áll, a polgármester reménykedik a pozitív döntésekben.

– Szinte minden hónapra jut valami kisebb vagy nagyobb felújítás, fejlesztés, amit önerőből valósítunk meg. Azon vagyunk, hogy a kisebb mellékutcákon is eltűnjenek az esti sötét foltok, a lehetőségeinkhez mérten fokozatosan fejlesztjük, bővítjük a világítást. A polgármesteri hivatal felső szintjének a fejlesztésére, a villanyhálózat korszerűsítésére, a helyiségek kifestésére, gipszkartonok felhelyezésére, laminált padlózatra, új bútorok beszerzésére, lapos tető szigetelésére négymillió forintot fordítottunk – mondta a polgármester.

Elkészült a hivatal előtti viakoloros járda, tervezik az épület mellett és a háta mögötti részen a sártalanított parkoló kialakítását. A temető kerítésének a felújítása ugyan csak önerőből valósul meg. A régi időket idéző kerekes kút környéke, a körforgalomnál lévő terület megújult. Ebbe a sorba tartozik a község területén lévő parkok helyi forrásból történő bővítése, karbantartása. A jelenléti ház, a gyermekház festésén már túl vannak. A soron következő feladatok között szerepel az iskola, az óvoda, az idősek otthona, a község konyhájának a festése, meszelése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!