rendezvény

2019.10.21. 13:57

Irányt mutathat a bioszentandrási példa

Október első hetében rendezték meg az Országos Könyvtári Napok programjait. A rendezvénysorozat jelmondata így szólt: A könyvtárak az emberért, felelősség a Földért. Idén a klímaváltozás, a fenntartható fejlődés és az ökokultúra témája állt a programok középpontjában. Ebbe illeszkedett a Madách Imre Városi Könyvtár előadása is, mely az Ökológiai gazdálkodás és környezetünk védelme egy falu példáján címet viselte.

Sziládi Krisztina

Balla Orsolya biogazdálkodó és Üveges Gábor polgármester tartott előadást a könyvtárban

Fotó: T. A.

A rendezvény két előadója Balla Orsolya biogazdálkodó volt, Balassagyarmat Fiatal példakép díjjal kitüntetett szülötte – aki évek óta vezeti a Bioszentandrás néven működő ökofarmot –, valamint Üveges Gábor, aki három ciklus óta Hernádszentandrás polgármestere.

Hernádszentandrás egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu, tehát Nógrádhoz hasonlóan az észak-magyarországi régióhoz tartozik, ahol egyszerre vannak jelen az ipari leépüléstől sújtott, elszegényedő, egyre inkább leszakadó-, valamint a gyorsan fejlődő, gazdagodó térségek. Hogy egy település melyik csoportba tartozik, természetesen sok tényezőtől függ, minden esetre a Bioszentandrás néven működő, virágzó ökológiai gazdaság, ami néhány év alatt átformálta a kistelepülés életét, jó példaként szolgálhat megyénk nehéz helyzetben lévő falvai számára is. A 125 fős Hernádszentandrás olyan országrészben helyezkedik el, ahol hosszú évszázadokon keresztül a mezőgazdaság adta az ott élők megélhetésének gerincét, ám manapság halmozottan hátrányos helyzetű jelzővel szokás illetni.

Balla Orsolya biogazdálkodó és Üveges Gábor polgármester tartott előadást a könyvtárban
Fotó: T. A.

– A nagypapám 91 éves korában hunyt el, így hosszú élete során sok mindent megtapasztalt a lakóhelyén, csak azt nem, hogy hátrányos helyzetű – ezekkel a gondolatokkal kezdte az előadást Üveges Gábor. Itt a legszegényebb időszakokban sem haltak éhen az emberek. Más kérdés, hogy valamit tényleg elfelejtettünk. A klasszikus TSZ-rendszer szétesése után a mezőgazdasági keret elemeire hullott, s a lakosság azóta sem talált magára.

Általában megállapítható, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű települések az országban a klasszikus agrár és aprófalvas szerkezetű térségekben találhatók. Pedig éppen ezek a kistelepülések tudták valaha, mit is jelent önfenntartónak lenni. Mára viszont elnéptelenedtek, a közösségek széthullottak.

Az előadók rávilágítottak, hogy Hernádszentandráson most, 15 évnyi kemény munka után bizakodva néznek a jövő elé. Példájuk biztató lehet mások számára is.

Bioszentandrás egy mezőgazdasági alapú társadalmi vállalkozás, mely a térségben tapasztalható munkanélküliségére próbált meg választ adni, sok szociális elemet is tartalmaz, de mindenképpen versenyképes piaci termékeket állít elő. Megálmodói rendszerben gondolkodtak, nem csak termelni akartak: a földtől eljutottak oda, hogy egyfajta szolgáltatást, életérzést, szemléletformálást is kínálnak, és az eddig megtett út során egy elemeire szakadt közösséget építettek újjá.

Az utóbbi években Magyarországon kezdenek egymásra találni az ilyesféle logikával működő szervezetek. A biotermékek iránti kereslet évről évre folyamatosan növekvő tendenciát mutat hazánkban is. Ezt igyekeznek kielégíteni az egyre növekvő számú hazai biogazdaságok. Nógrád megyében Pásztón, Terényben és Szandán működnek hasonló vállalkozások.

Elismerik a jól működő vállalkozást

A Hernádszentandráson működő ökológiai gazdaság a mögötte álló gondos tervezésnek köszönhetően egy hosszú távon önfenntartó, több lábon álló rendszer. Mára a régió egyik legkeresettebb termékeit állítják itt elő. Az elmúlt évek alatt egy talpalatnyi földterületből 2,5 hektáros gazdasággá nőtte ki magát, s a friss áruk mellett feldolgozott termékek előállításával is foglalkoznak: egy kisebb feldolgozóüzemet építettek, de vannak kézművestermékeik is, amelyek főként levendulán alapulnak és egy mintateremben megvásárolhatók. Az egészségtudatosság jegyében mindenféle kemikáliától mentes élelmiszereket állítanak elő. Az országosan elismert, példamutató ökofarm az Európai Befektetési Bank által meghirdetett Szociális Innovációk Európai Versenyén 2015-ben bekerült a legjobb 16 közé, és részt vehetett Milánóban a prezentációs döntőn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!