Emlékek

2018.10.26. 07:01

Sokoldalú művész alkotói pályája előtt tisztelgett Balassagyarmat

Különleges személyiségről, egy XX. századi polihisztorról emlékezett meg nemrégiben Balassagyarmat. Ha az élet másképp rendezi, a Civitas Fortissima jeles polgárának születésnapját is ünnepelhették volna, de Réti Zoltán idén februárban, 95. évének betöltése előtt eltávozott az élők sorából.

Sziládi Krisztina

Előadásokkal is emlékeztek Balassagyarmat jeles szülöttjére, Réti Zoltánra, Fotó: Torjay Attila

A Balassagyarmati Honismereti Kör nagyszabású, több városi helyszínen zajló emléknapot tartott, amelynek keretében Réti Zoltán zenetörténész, muzsikus, tanár, festő, grafikus és irodalmár sokoldalú munkásságáról emlékeztek meg.

Festményei éltek és daloltak

Réti Zoltán egyik legkiemelkedőbb tevékenységi területe a festészet volt. Alkotásaiból két kiállítás is nyílt tegnap. A Jánossy Képtárban Csemniczky Zoltán szobrászművész nyitott meg egy tárlatot a képtár gyűjteményében található képzőművészeti alkotásokból. A művész talán legkedveltebb témái a nevezetes nógrádi írók, Madách, Mikszáth, Balassi és Komjáthy Jenő műveinek illusztrációi voltak, amit hangulatos akvarellekkel valósított meg. Az Ember tragédiájának jelenetei vagy Mikszáth palócai hihetetlen elevenséggel tárulnak elénk. A dimbes-dombos, gyönyörű nógrádi táj iránti szeretete, az ott élő emberek és népszokások felelevenítése meghatározták festői és grafikusi munkásságát. A művész zenei tárgyú festményeiből készült kiállítást a zeneiskolában Csach Gábor művészettörténész nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta, hogy a város XX. századi, meghatározó festői közül Réti Zoltán az, aki magasan kiemelkedik.

Rendkívül összetett személyiségét, számos területen megmutatkozó tehetségét, érdeklődését mi sem bizonyítja jobban, mint a Városházán rendezett emlékülés hozzászólóinak névsora: dr. Matits Ferenc művészettörténész, dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Csegezi Tamásné, a Magyar Posta nyugalmazott filatéliai igazgatója és Ember Csaba, a Rózsavölgyi Márk zeneiskola igazgatója.

Mindannyian egy-egy szeletét villantották csak fel Réti Zoltán szerteágazó tevékenységének, ezek azonban akár önmagukban is egy tartalmas élet gerincét alkothatnák. Festészetben az olaj és a grafika mellett az akvarell műfaját kedvelte leginkább; festményei több könyvet is megtöltöttek. A Rózsavölgyi Márk zeneiskola alapítója – és húsz éven át igazgatója –, a Balassagyarmati Dalegylet karnagya volt. Iskolája névadójának életéről és zenei munkásságáról írott monográfiája jelentős elismertséget szerzett számára belföldön és külföldön is. Művészkollégájával, Farkas Andrással együtt készített Madách-illusztrációi a Magyar Posta filatéliai újdonságai.

Réti Zoltán művész-tanár élete során számtalan díjban, kitüntetésben részesült, többek között megkapta az Apáczai Csere János- és a Madách-díjat, valamint a Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Pályafutásának és életének legnagyobb elismerése talán mégis az a számos családtagja, barátja, kollégája és tisztelője, akik szeretettel emlékeztek meg róla. Az este folyamán muzsikus lánya, veje és unokái különleges hangversenyt adtak a nagypapa emlékére.

Előadásokkal is emlékeztek Balassagyarmat jeles szülöttjére, Réti Zoltánra, Fotó: Torjay Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!