hirdetés

2019.08.09. 15:33

Gyakran költözöl? Erre érdemes odafigyelned!

Tudjuk, hogy senki nem szeret ebből sportot űzni, ám sokszor az élethelyzetünk, a körülményeink, a munkánk, a magánéletünk is befolyással van arra, hogy hányszor költözünk életünkben. A szerencsésebbeknek talán csak 1-2 ilyen alkalom jut, míg mások a fél életüket dobozolással és cipekedéssel töltik. Vannak a rutinos költözők, akik már szinte becsukott szemmel is tudnak csomagolni, míg mások – ők a még tapasztalatlanok – képesek pillanatok alatt kétségbe esni és elveszni a részletekben. Ilyenkor szinte azonnal tárcsázzák is az első költöztető cég telefonszámát, ami szembejön velük, mert szívesebben bízzák profikra az egész hercehurcát. A ki- és becsomagolást, a szállítást, a cipekedést, a csomagolóanyagok beszerzését, szóval mindent.

A következőkben néhány hasznos tapasztalatot szeretnék átadni azok számára, akik igazi vándormadarak és gyakran költözködnek.

Nem mindegy az évszak

Jó, tudjuk, ha menni kell, hát menni kell, ha eladják az albérletet a fejünk fölül, vagy éppen anyagi megfontolásból kell nagy hirtelenjében irodánkat egy kisebb helyre költöztetnünk, akkor bizony legkevésbé az érdekel minket, hogy kinn esik-e vagy fúj, vagy éppen izzasztó hőség tombol. Ha mégis van választásunk és még spórolni is szeretnénk egy kicsit, érdemes a költöztetést a késő őszi, téli időszakra tenni, hiszen ilyenkor a költöztetőknek kevesebb a munkájuk, hamarabb juthatunk időponthoz, mi több, az árból is sokszor tudnak engedni. Persze a tavaszi költöztetésnél a hűvösebb idő segíti a közérzetet, míg nyáron a nappalok hosszabbak, és az ember is könnyebben vesz ki néhány szabadnapot, hogy birtokba vegyük az új helyet.

Sok költözés, sok felesleges szemét

Kartondobozból sosem elég ilyenkor, ám minden kartondobozzal újabb szemetet termelünk, ami már csak ökológiai szempontból sem hasznos. Igyekezzünk minél kevesebb új dobozt vásárolni, tartsuk meg a régieket, szerezzünk be pár strapabírót a közeli közértből, kérjünk kölcsön párat és hasznosítsunk mindent csomagoláshoz, amit otthon találunk. Bőröndöt, utazótáskát, szennyes kosarat, régi postai küldemények dobozát stb. Azokat, amit többször is tudunk használni, tartsuk meg, néhány összehajtott kartondoboz az ágy alá is befér…

Állandó szelektálás

És most nemcsak a tavaszi nagy lomtalanításra gondolunk meg a szezononkénti ruhásszekrény frissítésre, hanem arra is, hogy még éppen időben szabaduljunk meg minden olyan dologtól, ami a későbbiekben csak megnehezíti a költözést. Figyeljünk arra, hogy alkalom adtán adományozzunk, ajándékozzunk, vagy egyszerűen csak dobjunk ki minden olyan ruhát, tárgyat, bútort, elektronikai cikket, aminek már nem vesszük hasznát, ami már rossz vagy éppen nincs hová tennünk. A szelektálás egyik legfőbb szabálya: „ha nem használtad évekig, nincs szükséged rá”. Ez elsőre kegyetlenül hangzik, de ha belegondolunk, háztartásunk felére is igaz lehet.

Szétszerelhető bútorok, kevesebb gond

Persze még a legjobb minőségű lapjára szétszedhető bútor is veszít használhatóságából, ha több tucatszor szereljük szét és össze, ám ma már nemcsak úgy árulják ezeket a bútorokat, hogy ha az ember egyszer összerakta, akkor többé hozzá se nyúljon. Szétszerelhető bútorokkal mindenképp könnyebb a költözés, és attól se kell tartsunk, hogy ha ilyenekkel vesszük körbe magunkat, majd veszít otthonunk a stílusosságából. Ma már rendkívül sok praktikus és szép bútor kapható, amik egyik nagy előnye, hogy szétszedhetőek ezért az ide-oda szállításuk is jóval egyszerűbb.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában