PR tartalom

2023.01.05. 10:41

Energetikai tanúsítvány jelentősége Veszprémben. Hogyan készül és mit kell róla tudni?

Az energetikai tanúsítvány jelentősége egyre nagyobb Veszprémben is, mert az emelkedő energiaáraknak köszönhetően a vásárlókat érdekli a megvásárolandó ingatlan várható rezsiköltsége. Ezért egyre több esetben döntő szerepe van az adásvételek során. Hogyan készül, és mit kell róla tudni?

(x)

Forrás: faga.hu

Mi az energetikai tanúsítvány és mikor lehet rá szükség? 

A jogszabály alapján ingatlan adásvétel, vagy bérbeadás esetén kötelező elkészíttetni az adott ingatlanra energetikai tanúsítványt. Az energetikai tanúsítvány tükrözi a vizsgált ingatlan energiafogyasztását. Napjainkban az energiafogyasztás fő téma lett, mert olyan drasztikusan megemelkedtek az energiaárak.

Meddig használható fel az elkészült energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány sokáig felhasználható, mert a kiállítástól számított 10 évig érvényes.

Kinek a költsége és mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány Veszprémben?

Az energetikai tanúsítvány költsége a tulajdonost terheli, tehát eladás esetén az eladó, illetve bérbeadás esetén a bérbeadó költsége.

Az energetikai tanúsítvány ára Veszprémben változó, mert külön ára van a társasházi lakásnak és külön ára van a családi háznak is. Az árat a szolgáltató szabja meg, így eltérhetnek egymástól.

Egy átlagos társasházi lakás energetikai tanúsítványának ára Veszprémben körülbelül 15-20.000 Ft közötti és egy családi házé pedig 20-30.000 Ft közötti összeggel kell számolnunk.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány Veszprémben?

Az energetikai tanúsítvány készítésének a folyamata Veszprémben:

  1. Árajánlatkérés és szolgáltató kiválasztása
  2. Helyszíni felmérés időpontjának megbeszélése
  3. Helyszíni felmérés Veszprémben
  4. A szakember elvégzi a szükséges számításokat és hitelesíti a tanúsítványt
  5. Elkészült tanúsítvány átvétele

Mi történik a helyszíni felmérésen és mennyi ideig tart Veszprémben?

A helyszíni felmérés egy előre megbeszélt időpontban történik Veszprémben, amikor a tanúsító szakember kimegy a tanúsítandó ingatlan felmérni. A szakembernek meg kell adnunk pár általános adatot, úgymint a megrendelő adatait, ingatlan adatait, ingatlan műszaki paramétereit, illetve a rendelkezésre álló műszaki dokumentációkat is meg kell mutatnunk. Amennyiben a műszaki dokumentációban alaprajz rendelkezésre áll, akkor azt a szakember ellenőrzi, amennyiben nem áll rendelkezésre, akkor pedig rajzol egyet.

A helyszíni felmérés végén készül pár fénykép az ingatlanról, ami a dokumentáció része lesz.

A helyszíni felmérés körülbelül 30 percet vesz igénybe Veszprémben.

Mit jelent, hogy hiteles az energetikai tanúsítvány és mi az a HET szám?

A hiteles energetikai tanúsítvány azt jelenti, hogy a tanúsító szakember az elkészített számításokat feltöltötte az Országos Építésügyi Nyilvántartásba. A nyilvántartásban szereplő energetikai tanúsítványok hitelesek. A nyilvántartás néhány adata bárki számára elérhető és akár ellenőrizhető is az energetikai tanúsítvány hitelessége.

Nyilvános adatok:

  • HET szám
  • ingatlan címe és helyrajzi száma
  • energetikai besorolása
  • nyilvántartásba vétel dátuma

A HET szám minden energetikai tanúsítvány esetén egy egyedi kódszám. A HET szó egy rövidítés, melynek jelentése a Hiteles Energetikai Tanúsítvány. Utána egy nyolc számjegyű számsor következik. Példa HET számra: HET-13131313. Ez a HET szám kötelező tartalmi eleme az adásvételi szerződésnek.

Mit kell tudni az energetikai besorolásokról?

Az energetikai besorolásokból összesen 12 kategória van. A legjobb besorolás az „AA++” és a legrosszabb pedig a „JJ” kategória. Azt is érdemes tudni, hogy a mai 2023-as követelmény csak a „CC” kategória, tehát ha „CC” vagy „DD” kategóriás házzal találkozunk, akkor nem kell megijedni, mert az elég jó besorolásnak számít.

Nézzük a 12 kategóriát:

  • AA++ minimális energiaigényű
  • AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
  • AA közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
  • BB közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő
  • CC korszerű
  • DD korszerűt megközelítő
  • EE átlagosnál jobb
  • FF átlagos
  • GG átlagost megközelítő
  • HH gyenge
  • II rossz
  • JJ kiemelkedően rossz

Milyen jogszabály alapján és ki készíthet energetikai tanúsítványt Veszprémben? 

A következő két jogszabály alapján készíthető energetikai tanúsítvány:

  • 176/2008. (VI.30.) Kormányrendelet - az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról
  • 7/2006. (V.24.) TNM rendelet - az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Energetikai tanúsítványt bárki készíthet Veszprémben, akinek erre külön jogosultsága van. A jogosultak megtalálhatóak a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében. Amennyiben a jogosult valamilyen cég alkalmazásában van, akkor a cég is kiállíthat energetikai tanúsítványt. A névjegyzékben külön szűkíthető a keresés akár Veszprém megyére is.

Energetikai tanúsítvány jelentősége…

A folyamatosan emelkedő energiaáraknak köszönhetően az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a vásárlók körében az ingatlanpiacon. Hiszen az energetikai besorolás tükrözi az ingatlan várható rezsiköltségét. A rezsiköltség egyre nagyobb teher a tulajdonosok számára.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában