Gyógyulás

2018.11.23. 07:16

Reumás fájdalom gyötri? Kezelje természetesen!

Ha tart a fájdalomcsillapító gyógyszerek mellékhatásaitól, akkor sem kell a fájdalommal együtt élnie! Az ízületi és izomfájdalmak ellen a természetes növényi kivonatokból készült krémek is segíthetnek.

Azok, akik kénytelenek a krónikus izom- vagy ízületi fájdalmakat elviselni, gyakran tapasztalják, hogy a fájdalomcsillapítás sokszor a mindennapi feladataik elvégzéséhez is elengedhetetlen. A nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tabletták rendszeres szedése azonban az arra érzékenyeknél gyomorfekélyt, illetve szív- és érrendszeri problémákat is okozhat.

A tabletták szedésénél kíméletesebb a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek használata. Ezek a készítmények közvetlenül a fájdalmas testrészre kenve fejtik ki hatásukat, így alkalmazásukkal a gyomor-bélrendszeri mellékhatások veszélye csökkenthető. Tévedés lenne azt hinni ugyanakkor, hogy a gyulladáscsökkentő krémek nem okozhatnak mellékhatásokat, hiszen a hatóanyag kisebb mértékben ugyan, de a bőr hajszálerein keresztül a véráramba jut. A nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém nagyobb dózisú, hosszú távú alkalmazása is kiválthat emésztőrendszeri, illetve idegrendszeri vagy szívvel kapcsolatos panaszokat.

Mit tehet a fájdalomcsillapítók mellékhatásainak elkerülése ellen? A szintetikus készítmények mellett számos olyan, gyógynövényekből készült fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krém is kapható, amelyek a biztonságos használat mellett valóban csillapítják a mozgásszervi fájdalmakat.

Milyen gyógynövények segíthetik az ízületi és izomfájdalmak kezelését?

  • Rozmaring – talán a legismertebb gyulladáscsökkentő, izomlazító hatású gyógynövény reumatikus és mozgásszervi fájdalmak ellen.
  • Mentol és kámfor – a bekent terület hűtésével járulnak hozzá a fájdalomérzet gyors enyhüléséhez.
  • Chilipaprika kivonat – bőrvörösítő hatása révén a kezelt területre nagyobb mennyiségű vér áramlik, az érintett testrész átmelegszik.
  • Svédkeserű tinktúra – a különleges receptúra alapján készülő, többféle gyógynövény keverékéből álló kivonatot tartalmazó krém mozgásszervi fájdalmak enyhítésére ajánlott.
  • Kígyóméreg kivonat – a chilipaprikához hasonlóan bőrizgató hatású, a bekent terület helyi keringését élénkítő anyag.
  • Fekete nadálytő kivonat – zúzódás, húzódás, rándulás, izom- és ízületi fájdalom ellen.
  • Ördögcsáklya vagy ördögkarom – az ízületi kopásos elváltozások okozta fájdalom ellen is ajánlott gyógynövény.
  • Kúszó fajdbogyó olaj – természetes metil-szalicilát tartalmának köszönhetően segíti az izom- és ízületi fájdalmak csökkentését.
  • A fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása mellett is kialakulhat nemkívánatos hatás, elsősorban helyi bőrreakció az erre érzékeny egyéneknél. Ezért ezek használatát is egyeztesse egészségügyi szakemberrel vagy kezelőorvosával!

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában