Hirdetés

2021.12.28. 00:05

Hogyan enyhítsem a torokfájást? – Tippek a nagyi tarsolyából

Forrás: unsplash

Mi okozza a torokfájást? 

A torokfájás gyakorta a felső légúti vírusfertőzések előfutára: a fertőzés kialakulása esetén az egyik legelső tünet a torok kellemetlen, szúró fájdalma, mely nyelés közben még kínzóbb érzetet okoz.

A téli hónapokban sokkal inkább ki vagyunk téve a különböző fertőzéseknek: az alacsony hőmérséklet miatt a toroknyálkahártya erei összehúzódnak, az ennek következtében csökkenő nyáktermelés és vérkeringés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását szervezetünkbe. 

A duzzanat, a nyirokcsomók megnagyobbodása, a torok pirossága már a szervezet gyulladásos válaszreakciójának része. Influenza, megfázás esetén a torokfájást gyakran orrdugulás, rekedtség, hőemelkedés, láz és rossz közérzet is kíséri. A kellemetlen torokfájdalom továbbá a mandulagyulladás vagy a garatgyulladás, továbbá olyan súlyos fertőzések tünete is lehet, mint a skarlát vagy a diftéria (torokgyík).

Lássuk, milyen praktikákat vetettek be felmenőink a kellemetlen torokfájdalom enyhítésére, megszüntetésére!

A Nagyi gyógyító húslevese 

Gyermekkori emlékeink közül bizonyára sokan tudjuk nosztalgikusan felidézni édesanyánk, nagyszülőnk, dédszülőnk ízes húslevesét, melyet köhögés, orrfolyás, láz esetén készítettek gyógyulásunkra. „Edd meg szépen a levest és aludj!”- mondták, és bizony jól tették, hiszen az enyhébb megfázásos eseteknél orvosaink a mai napig a könnyű, gyomorbarát étkezést és az ágynyugalmat betartását javasolják.

Megfázás, influenza esetén fogyasszunk bátran meleg (de nem forró!) húslevest főtt zöldségekkel – így értékes ásványi anyagokhoz, valamint antioxidáns hatású vitaminokhoz juttathatjuk szervezetünket, melyek immunerősítő hatásukkal csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

Gondoskodjunk elegendő folyadékpótlásról, mely a fájó torok nyugtatását, valamint a fájdalmat erősítő torokszárazság elkerülését szolgálja. A levesek, valamint a gyógyteák fogyasztásával hozzájárulunk a megfázásos tünetek – orrfolyás, fokozott izzadás – által dehidratált szervezet hidratálásához.

Fűben, fában orvosság van 

„Fűben, fában orvosság van” – tartja az egyik közmondás, s valóban: a különböző gyógynövények alkalmazásával hatékonyan segíthetünk a torokfájás kellemetlen tünetein. A közismert ismert citromos tea, valamint a borsmenta tea, lándzsás útifű tea és a gyömbértea hatékonyan segíthetnek a torokfájás és az azzal gyakran együtt járó egyéb megfázásos tünetek enyhítésében. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag méz szintén gyengéd ápolja a fájó torkot.

Szeretnék utánanézni a gyógynövény-teáknak! 

A kellemes, édeskés ízű lándzsás útifű szirupot felmenőink előszeretettel adták gyerekeknek, a hörghurut és egyéb felső légúti panaszok kezelésére. A lándzsás útifű különösen nagy segítség lehet a nyugodt alvásban, melyet nem szakít meg a folyamatosan feltörő köhögési inger.

Lándzsás útifű szirupok és teák kedvező áron

Sós vizes gargalizálás, inhalálás

Bár az irritált torok számára a só íze nem a legkellemesebb élményt nyújtja, az enyhén sós vízzel (1 dl langyos vízhez adjunk 1 teáskanál sót, majd jól keverjük el) való gargalizálással fertőtleníthetjük a torkot. Ha azonban a torokfájás annyira kínoz, hogy nem viseljük el a sós ízvilágot, gargalizáljunk langyos gyógyteával.

A kamillatea inhalálása szintén hatékony gyógymód lehet a felső légúti panaszok enyhítésében. Az inhalálást lehetőség szerint lefekvés előtt végezzük a további meghűlés elkerülésének érdekében. Hajoljunk 10-15 cm távolságban egy lábas gőzölgő kamillatea felé, s fejünket sátorszerűen fedjük be egy törölközővel úgy, hogy az az edény széleit is lefedje. 5-10 percen keresztül lélegezzük be (inhaláljuk) a forró gőzt, majd feküdjünk le. Az inhalálás oldja a légutakban letapadt, beszáradt váladékot és csökkenti a felső légutak gyulladását.

Ha szeretne többet megtudni a gyógyteákról, látogassa meg gyógytea-blogoldalunkat, étrend-kiegészítő termékkínálatunkért pedig kattintson a https://multi-vitamin.hu-ra

Jobbulást kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!