Erdőtüzek

2023.07.24. 14:46

Szijjártó Péter a görögországi utazás átgondolására kéri a nyaralni indulókat

A külügyminisztérium segítségével eddig nyolcvan magyar érkezett haza Görögországból, és további 122 emberrel áll folyamatos kapcsolatban a konzulátus.

MW

Turistákat evakuáltak a Rodosz-sziget délkeleti partján fekvő szállodákból 2023. július 22-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Lefty Damian

Vasárnap tizenegyen érkeztek haza, így nyolcvanra nőtt az evakuáltak létszáma - adott helyzetjelentést Szijjártó Péter a görög erdőtüzek miatti kitelepítésről. Több magyar család el tudott jutni a sziget észak-nyugati részére, amely egyelőre biztonságosnak mondható. A külügyminiszter hozzátette, összesen 122 olyan magyar állampolgár van jelenleg a szigeten, akikkel tartják a kapcsolatot. Korfuval kapcsolatban a miniszter arról beszélt, hogy a magyar turisták jellemzően a sziget nyugati részén üdülnek, amely egyelőre nem érintett. 

Szijjártó Péter a közösségi odalára feltöltött videóban arra kéri a Görögországba indulókat, hogy gondolják meg, át tudják-e ütemezni az utazást, és ha mégis elutaznak, akkor mindenképpen regisztráljanak a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatánál, mert ha baj van, akkor így sokkal könnyebben tudnak segíteni.

Háború az erdőtüzek ellen

Görögország háborúban áll az országszerte pusztító erdőtüzekkel és további három nehéz nap vár rá - jelentette ki hétfőn Kiriákosz Micotákisz görög  miniszterelnök az athéni parlamentben.

Ugyancsak hétfőn a hatóságok az ország összesen 64 régiójában oltják a tüzeket. Egyiptom, Románia és Törökország is tűzoltókat küldött a térségbe.

Tűzoltók dolgoznak Korfu szigetén 2023. július 24-én
Fotó: Konontarinis Giorg / Forrás: AFP

Micotákisz vasárnap Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével is egyeztetett az erdőtüzekről. A megbeszélést követően von der Leyen a Twitteren leszögezte: teljes mértékben támogatják a hőhullám és az éghajlatváltozás okozta erdőtüzek elleni küzdelmet.

A görög tűzoltóság szóvivője azt mondta, a folyamatos heves szelek vélhetően tovább szítják a tüzeket. A meteorológiai intézet bejelentette, hogy csütörtöktől lehűlés kezdődik, és a szezonban szokásos 35 fok körülire csökken a hőmérséklet, azonban szerdán még akár 46 Celsius-fokra is lehet számítani.

Mindeközben Korfu és Ródosz szigetén a hét végén már több mint 32 ezer embert telepítettek ki, az utóbbi szigeten már hetedik napja égnek a tüzek.

A görög közszolgálati média azt közölte, a hatóságoknak sikerült evakuálni az ott élőket és a nyaralókat is, a lángok elleni küzdelemben tűzoltóhelikopterek is részt vesznek.

Vizet dobnak le helikopterrõl a lángoló növényzetre az Ahaia tartománybeli Diakopto településnél 2023. július 24-én
Fotó: Jóta Locari / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

A hatóságok a szárazföld példátlanul nagy részét, Közép- és Dél-Görögország teljes keleti részét, valamint Évia és Ródosz szigetét, valamint a délnyugati országrész nagy területeit vasárnap a tűzveszélyesség 5., legmagasabb fokozatba sorolták.

Görögország egy további részét a 4-es kategóriába sorolták, azaz nagyon magas kockázatúnak tartják a helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában