Remek volt hangulat!

2018.09.14. 17:20

Több száz gyarmati diák szórakozott a Szeptemberi Suliderbin (fotók)

Színes egyenpólóba bújt tizenévesek lepték el péntek délelőtt a Civitas Fortissima teret. A tanévnyitó diákfesztivált a Balassagyarmati Tankerületi Központ szervezte a fenntartásában lévő intézmények növendékei számára.

Hegedűs Henrik

Harminc évnél is hosszabb múltra tekint vissza az egész észak-magyarországi régió egyik legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Diákjuniális. A város hat középiskolájának fiatalsága ilyenkor nagy csinnadrattával vonult végig a főutcán, majd a Palóc-ligetben, illetve a régi vármegyeháza előtti térségben furfangos és kiemelt ügyességet követelő feladatokat oldottak meg.

Ám ennek a hatalmas tömegeket megmozgató rendezvénynek idővel kihűlt a lángja. Az utóbbi években az ifjabb nemzedék képviselői egyre kevesebb érdeklődést mutattak, a tanév utolsó napján már egészen máson járt az agyuk, mintsem a közös ünneplésen és vetélkedésen. A Balassagyarmati Tankerületi Központban, karöltve a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezői csapatával azonban úgy gondolták, felélesztik a Diákjuniálist.

Nagyné Barna Orsolya tankerületi igazgató elmondta, eredetileg természetesen az elmúlt tanév zárására tervezték ezt a suli-bulit, ám az időjárás közbeszólt és a kijelölt napon történt hatalmas esőzés miatt elhalasztották a fesztivált – most viszont az égiek kegyesek voltak, a szeptemberi második péntek verőfénnyel köszöntött be Balassagyarmatra.

 

Reggel gyülekeztek a gyerekek – a tankerület által működtetett városi intézmények, a Dózsa György, Kiss Árpád és Szabó Lőrinc nevét viselő általános iskolák, a Balassi Bálint Gimnázium, illetve a nyírjesi Ridens szakképző tanulói – a művelődési központ környékén, a választott színekhez igazított, sárga, kék, zöld, fehér és piros árnyalatú öltözetben. Aztán a menet harsány kiáltásokkal megindult a főtér felé.

A városközpontban aztán egy nagy karéjt alkottak, és megkezdődött a sokrétű programok sora. Iskolára szabott indulók szóltak, modern zenei ritmusokra közös táncot jártak az ifjak, miközben a zsűri szorgosan elemezte az előadásokat. Jöttek a tesztkérdések, illetve az ügyességi viadalok, amelyek leginkább a sport-sorversenyek vidám tartalmú feladataira emlékeztettek, volt airsoft-vetélkedő, és a szervezők képviselői is bekapcsolódtak a gyermekek mulatságába.

A diákok versengését végül a Kiss Árpád nyerte, megelőzve a Balassit és a Ridens iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!