Jegy nélkül

2018.12.14. 06:54

Nógrádi bliccelők: akad, aki százezer forinttal lóg

Három év alatt 135 földinket érték bliccelésen az ellenőrök. Sokan több mint 100 ezer forinttal tartoznak a MÁV-nak.

Szabó Rita

A többség jegyet vált, mielőtt vonatra száll, akadnak azonban kivételek, illusztráció

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Öt év alatt ötmilliárd forinttal károsították meg a jegy nélkül utazók a MÁV-Startot. Idén január és október között a bliccelőkre kiszabott bírság értéke megközelítette a 280 millió forintot, a tetten értek több mint 3 millió kilométert utaztak jegy nélkül – tudatta közleményében a MÁV Zrt.

Drágán megfizet, aki nem fizet

Amennyiben a bliccelő nem fizeti meg 30 napon belül a bírságot, úgy már 12 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie, ami kezelési és postaköltséggel, illetve késedelmi kamattal is növekszik. A megbírságoltak a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak. A fizetést megtagadók esetében a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben ingatlanra is kivethetnek végrehajtási jogot.

A követelések összesen 90 ezer szabályszegőhöz tartoznak, közülük 54 ezer adósnak csak egy tartozása van. A legmagasabb összeg 800 ezer forint, amit egyetlen utas halmozott fel, aki 56 alkalommal utazott jegy nélkül. Idén a legtöbben, 900-an a Budapest–Miskolc vonalon blicceltek.

A MÁV Zrt. sajtóosztályának tájékoztatása szerint az elmúlt három év adatai alapján 135 salgótarjáni utas tartozik a vállalatnak, közülük 17 több mint 100 ezer forinttal. A nógrádi bliccelők körében a 18 év alattiak aránya négy százalék, a 18–49 év közöttieké pedig 78 százalék körül mozog. Az 50–65 év közötti korosztály az összes bírság 17 százalékát gyűjtötte be, a 65 éven felüliek számaránya pedig elenyésző, alig 1 százalék.

A bliccelők többféle módszert is kifejlesztettek arra, hogy elkerüljék a kalauzt: gyakran például a mosdóba rejtőznek, alvást színlelnek vagy rövidebb szakaszra váltják meg a jegyeiket.

A többség jegyet vált, mielőtt vonatra száll, akadnak azonban kivételek, illusztráció
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A MÁV-Start fokozatosan szorítja vissza az érvényes jegy nélkül utazók számát. Amíg a teljes vasúthálózatot tekintve 2015-ben közel 68 ezer, addig 2017-ben már csak 36 ezer bliccelőt bírságoltak meg. Ez a szám idén eddig 27 ezer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!