jubileum

2019.06.07. 16:40

Negyven éve húzza a muzsikát a salgótarjáni Dűvő zenekar

A salgótarjáni Dűvő zenekar negyven éve húzza szívvel-lélekkel a magyar muzsikát szerte a nagyvilágban. Négy évtized alatt számos olyan lemez látott napvilágot, amelyiket a Dűvő neve fémjelezett, ezek a Kárpát-medence valamennyi etnikumának népzenéjét őrzik. A jubileumát ünneplő együttes hamarosan megjelenő albumával végigkíséri rajongóit az elmúlt esztendőkön.

Palchuber Kinga

Színpadon a nagy múltú zenekar. Számos országban öregbítették népzenénk jó hírét

Fotó: H. M.

A Dűvő együttes 1979 óta ápolja a magyar népzene hagyományait, ekkortájt a Nógrád Táncegyüttes kísérőzenekaraként Szabó Gáspár, Szabó János, Orbán György, Oszvald György és Babják György kezében megszólaltak az első dallamok. Ezt követően 1981-től a csapat már önállóan is koncertezett, repertoárjukban a Kárpát-medence etnikumainak muzsikáját építették be.

Az együttes a megalakulástól kezdve több átalakuláson ment keresztül, a jelenlegi felállásban – Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs, Mohácsy Albert, Nagy Zsolt és Kubinyi Júlia – tizenegy éve húzzák együtt a nótát.

– A közös zenélés mellett népzenegyűjtéssel és -tanítással is foglalkozunk. A Dűvő töretlen sikerének a titka, hogy mindenkor szívvel-lélekkel szólaltattuk meg hangszereinket és adtuk tovább világszerte a népzene szeretetét – mondta Hrúz Dénes zenekarvezető, aki leszerelése után 1981-ben lett tagja a Dűvőnek.

Színpadon a nagy múltú zenekar. Számos országban öregbítették népzenénk jó hírét Fotó: H. M.

Hozzáette: a magyar népzene egy olyan sajátosság, ami attól olyan értékes, hogy az a miénk. A Dűvő elsősorban a palóc vidék zenei anyagát gyűjtötte csokorba, de több erdélyi település – Szászcsávás és Erdőszombattelke – nótája is belopta már magát a szívükbe.

– A népzenét szabadsága miatt sokszor hasonlítjuk a dzsesszhez, ám míg utóbbi az improvizációra épül, addig a népzene olyan variációkból áll, amelyet sokféleképpen el lehet játszani. Egy-egy dalszöveg is sokkal mélyebb tartalmú, mint bármely más műfaj: ami a népzene mögötte rejlik, azt az ember csak az anyanyelvén értheti igazán… – ismertette a vezető.

Az együttes több rangos hazai fesztiválon csalt mosolyt a közönség arcára, de világszerte megismertették már az embereket hazánk zenéjével.

Mulatnak a zenészek, a táncosok

A népzenészek és a népzenekedvelők körében a Dűvő idén is meghirdeti egyhetes nyári táborát Kiscsőszön. – Eseményünket az évek óta népszerű gyakorló táncosok és táncoktatók táborával azonos időpontban szervezzük meg, így hangulatos programegyveleg várja a jelentkezőket. A táborban a vonós hangszerek és a népiének-oktatás kerül a fókuszba: hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak a zenészek a Dűvő tagjaitól – mondta Hrúz Dénes. Hozzátette: idén a tábor zenei anyagát Kalotaszegről és Észak-Mezőségről választották. A táborban Kilyénfalvi Gábor hangszerkészítő-mester díjmentesen vállalja, hogy a résztvevők hangszerein helyben elvégezhető javításokat eszközöl. A szervezők június 15-ig, szombatig várják a jelentkezőket.

– Kínától a Balti államokig, Izraeltől Svédországig, az Egyesült Államoktól Szibériáig számtalan országban vittük már a magyar népzene hírét, s vannak vidékek, ahová évek óta visszajárunk. Mindegyik fellépés más miatt különleges a szívünknek, de az mindig csodálatos érzés, amikor a magyar népi kultúrát tárt karokkal fogadják – hangsúlyozta Hrúz Dénes.

A zenekar számára különösen nagy élményt jelentett egy 1996-os Duna-menti fesztivál, ahol megismerkedtek Teslik Lindával, aki meghívta őket egy Seattle-ben rendezett zenei táborba játszani és oktatni. Azóta a csapat minden évben kilátogat az USA-ba, hogy a tábor mellett több nagyvárosban is koncertet adjanak.

– Zenekarunk 1983-ban kapta meg az egyik legrangosabb magyar díjat, a Népművészet Ifjú Mestere címet, de kétszer nyertük el a Kiváló Együttes kitüntetést is. Emellett Nógrád megye önkormányzata a Madách Imre-díjat is odaítélte már számunkra, de Salgótarján vezetése a Pro-Arte és a Pro-Urbe címmel is elismerte a tevékenységünket. Legutóbb a megyei Prima díjjal koronázták meg a munkánkat – sorolta a vezető, aki elárulta: az utóbbi díjat egy nagy salgótarjáni koncerttel szeretnék majd meghálálni a közönségnek.

A zenekar sikeres pályafutását számtalan hanghordozó megjelenése bizonyítja.

– Negyvenedik születésnapunkat egy új albummal is megünnepeljük, amellyel az elmúlt évtizedeken kísérjük végig rajongóinkat… – mondta Hrúz Dénes.

A Dűvő Zenekar négy évtized alatt hű maradt az eredeti, autentikus népzenéhez, s muzsikájukkal máig hűen ápolják hagyományainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában