hobbi

2019.04.22. 15:20

Húsvéti vászonbábukkal hódít a varsányi édesanya

Otthoni elfoglaltságnak indult a varsányi Bárány Tímea számára a varrás, ma már azonban megrendelésre is készít figurákat.

Nagy Judit Áfonya

Bárány Tímea egy évvel ezelőtt kezdett új hobbijába, és azóta rendületlenül varrja a mesebeli kis figurákat Fotó: Torjay Attila

A környezettudatosság jegyében természetes anyagokat használ, és kinőtt, elhordott ruhadaraboknak ad új értelmet munkája során.

Tímea eredetileg egy szécsényi, erdélyi magyaros ételeket kínáló étteremben dolgozik. A hosszú munkaórák utáni kreatív levezetésként fogott bele egy évvel ezelőtt új hobbijába, és azóta rendületlenül készülnek az újabb és újabb alkotások, vászonbábui már bőröndöket töltenek meg.

– Mindig is kreatívkodtam. Szeretek alkotni, a semmiből létrehozni valamit. Tavaly vettem egy kis varrógépet, azzal próbálkoztam. Hirtelen ötleteim vannak, de hogy éppen mi fog készülni, az nagyban függ az évszaktól, a közelgő ünnepektől – mesélte Tímea a kezdeti időszakot.

Vászonfigurái között babák, mesefigurák, állatok és ünnepekhez kapcsolódó alakok is megtalálhatóak. Tavaly a karácsonyi vásárra torz arcú törpeteremtményeket készített, amelyek óriási sikert arattak, azonnal elfogytak. Rajzfilmes figurái között a Ludas Matyi Döbrögije ugyanúgy megtalálható, mint a Simpson család tagjai.

Bárány Tímea egy évvel ezelőtt kezdett új hobbijába, és azóta rendületlenül varrja a mesebeli kis figurákat
Fotó: Torjay Attila/NMH

– Bianka, a tízéves kislányom például egy unikornist varratott magának, most minden este azzal alszik.

A húsvéti időszak közeledtével Tímea nyulakat, tyúkokat és bárányokat is készített, utóbbiak testét gyapjúból formázta meg, hogy igazán hitelesen nézzenek ki.

– Nagyon szeretjük a bárányokat, nem hiába, a név kötelez! – mondta mosolyogva, majd hozzátette: – A szüleim is juhokkal, bárányokkal foglalkoznak, van egy kis tanyájuk, ahol házi sajtokat is készítenek. Szoros kapcsolatunk van az állatokkal.

A vászonfigurák népszerűek lettek, annak ellenére, hogy Timi kezdetben még szabásmintákkal sem rendelkezett, saját magának kellett rájönnie, hogy hogyan formázzon meg egy-egy alakot, különösen az állatok fejét. Az étterem dekorációjának egy részét is ő készítette. Legszívesebben újrahasznosított anyagokkal dolgozik.

– A figurák szemét, lábait természetes vászonfestékekkel festem, hogy mosás során se tűnjenek el a színek. Odafigyelek rá, hogy ne használjak káros vagy mérgező dolgokat, hiszen kisgyerekek is kézbe veszik az alkotásaimat – mondta el Tímea.

Azonban a jövőbeli tervek között is csupán hobbiként szerepel még a varrás. A tehetséges kézműves hölgy több lábon áll, hiszen kreatív személyisége és alkotási igénye nemrég a szappankészítés és a festészet irányába is bővítette már érdeklődési körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában