Nógrád megye

2018.06.24. 11:29

Hasznos a gyermekeknek a digitális világ? A szakértő válaszol!

A gyerekek a szülői mintát másolva egyre gyakrabban és egyre fiatalabb kortól használják a kis számítógépként működő telefonokat. A kérdés csak az, hogy milyen hatással van ez a tevékenység a fejlődésükre.

Veres Edina

Maruzs Ildikó, a Nógrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat salgótarjáni tagintézmény-vezetője lapunknak elmondta: munkatársaival együtt régóta figyelemmel kísérik, hogy a korai okoseszköz-használat milyen hatást gyakorol a gyerekek szociális fejlődésére.

Sok múlik a szülők figyelmén is

Vannak módszerek, amelynek segítségével a szülők kezelhetik a gyermekeik túlzott okos eszköz-használatával kapcsolatos problémákat.

Hasznos lehet egyeztetni, hogy mikor és milyen célból használhatják a digitális eszközöket a kicsik. Esetleg korlátozható az is, hogy mennyi időt tölthetnek el naponta az okos telefonok előtt.

Érdemes a gyerekeknek inkább könyvből mesét olvasni vagy olyan közös programot szervezni velük, amely mozgási lehetőséget biztosít nekik.

Fontos figyelni arra, hogy mennyi barátja van a kiskorúnak, mert ez megmutatja, hogy rendben vannak-e a társas kapcsolatai. A szülők olyan konfliktuskezelési technikák tanításával is sokat segíthetnek csemetéiknek, amelyekkel élő szóban is rendezhetik a gyerekek az iskolában előforduló vitáikat.

– A felnőttek világában egyre inkább elterjed a digitális eszközök használata. A gyerekek az ő viselkedésüket másolják, amikor elkezdik nyomkodni a telefonokat. Sok szülő nagyon elfoglalt és emiatt hagyják, esetleg támogatják, hogy a gyerekek a kezükbe vegyék ezeket az eszközöket – közölte Maruzs Ildikó.

Hozzátette: a legfontosabb a megfelelő egyensúly megtalálása a hagyományos játékok és a digitális világ között. A tagintézmény-vezető kiemelte a szülői odafigyelés jelentőségét, hiszen a túlzott okostelefon-használat komoly problémákat okozhat, szélsőséges esetben akár a pszichés megbetegedéseket is elősegítheti.

– Informatikai eszközök gyakori használata következtében csökken a gyerekek szókincse és kreativitása, továbbá visszaesik a problémamegoldási képességük. Ezenkívül megakadhat az érzelmi intelligenciájuk fejlődése is. Amennyiben a digitális világgal túl korán és túl gyakran találkozik a kiskorú, szorongásos tünetek alakulhatnak ki vagy akár a szociális képességeik is visszamaradhatnak. Ezek következtében fejlődési zavarok jelentkezhetnek – tudatta.

Maruzs Ildikó hangsúlyozta: az okoseszköz-használatnak is van jó oldala.

– Az okostelefonokra és egyéb készülékekre letölthetőek olyan alkalmazások is, amelyekkel játékosan fejleszthető a gyerekek memóriája, figyelme vagy stratégiai gondolkodása – mondta.

Egy salgótarjáni édesanya, Tóth Enikő hatéves kisfia szinte soha nem használ okos telefont.

– A laptopon ritkán és csak olyan programmal hagyom játszani a gyermekem, amelyekről meggyőződtem, hogy a korosztályának megfelelő. Azt tapasztaltam, hogy a játékidő letelte után kérlelni kezdett, hogy engedjem őt tovább játszani. Aggódtam, hogy rászokik a kikapcsolódás ezen formájára, ezért megbeszéltem vele a félelmeimet, amelyeket megértett és elfogadott – osztotta meg lapunkkal.

Az anyuka elárulta, hogy a játékoknál hasznosabbnak tartja azokat a meséket, amelyek segítségével fejleszthetőek például a gyerekek idegen nyelvi ismeretei.

– Ha iskolába kerül, már sokkal többször fogja használni az okoseszközöket, de azt szeretném, ha addig jobban érdekelné a rajzolás vagy az építőkockával való játék – mondta.

A salgótarjáni Krenács Petrának két gyermeke van, akik kettő és négy évesek. Mint mondta, nem tartja jó ötletnek, hogy a kiskorú gyerekeknek saját okos eszközeik legyenek.

– Nálunk a kicsik a számítógépen képességeiket fejlesztő mesefilmeket szoktak nézni, természetesen szülői felügyelettel. Nagyon fontosnak tartom viszont, hogy elalvás előtt könyvből olvassak nekik. Szerintem napjainkban nem elkerülhető a gyerekek digitális világgal való találkozása, de figyelni kell, hogy maradjon idő a nem virtuális játékokra is – fogalmazott az anyuka.

 

Tanul vagy játszik? Nem mindegy meddig és milyen célból van a gyerek kezében az okostelefon

Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában