zene

2019.05.16. 17:30

Hangversenyt tartottak Tarjánban az ipolysági vegyes kar vendégszereplésével

Az Örvendj a bóknak! című koncertnek adott helyet az elmúlt napokban a Vá­czi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola Virág László hangversenyterme. Ezúttal nem évforduló, nem ünnepélyes alkalom hívta egybe a kórusokat, muzsikusokat, zenebarát érdeklődőket egy délutáni, kora esti kellemes élményre, a viszonzás gesztusa volt a szervezőerő. A Salgótarjáni Pedagóguskórus kívánta ily módon megköszönni a határ menti Ipolyság vegyes karának adventi vendéglátását.

Csongrády Béla

A házigazda Salgótarjáni Pedagóguskórus is változatos műsorral lépett fel

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

A házigazdák nevében Boros Ágnes – aki egyszersmind az in­for­má­ci­ó­gaz­dag, kedves tréfákkal vegyített műsorközlő szöveget is tolmácsolta – köszöntötte a megjelenteket és elsőként az 1958-ban alakult pedagóguskórust hívta a pódiumra. A 61 éves múltú, Dicse Zsuzsanna vezette együttes bemutatkozó száma – G. G. Gastoldi késő reneszánsz, korai barokk kori olasz zeneszerző Örvendj a bóknak! című műve – hangulatilag is megalapozta a tavasz, a szerelem és a humor szellemében összeállított repertoárjukat, de mondhatni az egész programot. Juhász Gyula Nyár című versére írt saját szerzeményét Boros-Kiss Ágnes kórustag vezényelte. Farkas Diána 2009 óta a helyi zeneiskola zongoratanára a lengyel klasszikus F. F. Chopin cisz-moll Fantasie-Impromtu című karakterdarabját adta elő, majd az ipolysági vendégeknek tapsolhatott a közönség.

Egy közösségben

Az ipolysági vegyes kórus különböző életkorú és foglalkozású emberekből tevődik össze. Mert – mint Jusztin László autóbusz-vezető mondta – nagyon jó egy közösségbe tartozni és együtt énekelni. Ezt hangsúlyozta N. Tóth Anikó középiskolai tanár, egyetemi oktató, író is. 1985 óta publikál. Tollforgatóként főként mesék, hangjátékok fűződnek a nevéhez. Az évek során mintegy tucatnyi önálló kötete jelent meg.

Egy időben több írása napvilágot látott a Palócföld című irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat hasábjain is. Személyesen sem először járt Salgótarjánban, szerzői estje is volt már a nógrádi megyeszékhelyen.

A Musica Aurea Vegyeskart 1997-ben a kóruszenei hagyományok ápolása, a muzsika közösségformáló erejébe vetett hit jegyében, a magyarságtudat megőrzése, erősítése szándékával a helyi önkormányzat és a Csemadok alapszervezete alapította Wollent Andrea és Béres Gábor vezetésével. Utóbbi jelenleg is karnagya a kórusnak, amely rendszeres szereplője a mintegy nyolcezer lakosú város világi és egyházi rendezvényeinek, de sokszor lépett már fel Magyarországon is.

A salgótarjániakkal például Szécsényben ismerkedtek meg. Műsorukban külföldi zeneszerzők alkotásai mellett Farkas Ferenc Hajnal nótája és Birtalan József Félre tőlem búbánat című szerzeménye kapott helyet, de természetesen közreműködtek az összkari zárószám – Farkas Ferenc Pataki diákdalok – előadásában is. Helybéli vendégként lépett fel – többek között Bárdos Lajos Tünde nótájával és Bartók Béla Tavaszával – a Radnai Zsuzsanna vezette, 2008-ban alakult Cantabile Kamarakórus, majd egy meglepetés következett. Farkas Diána (zongora), Kövesdi Krisztián (tuba) és Ujj Ákos (dob) összetételű trió egy finn jazz-zenekar modern számával csatlakozott a kórusokhoz. Ugyancsak előadott egy gospel, spirituálé típusú L. Solomon-művet a pedagóguskórus a műsora második részében, s ekkor hangzott el W. A. Mozart Egy kis éji zenéje és F. Schubert és Mozart alapozta és von F. Schöggl átírta A tréfás pisztráng című szerzeménye is.

A házigazda Salgótarjáni Pedagóguskórus is változatos műsorral lépett fel
Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!