elismerések

2019.05.08. 20:24

Díjak átadásával ünnepelt a Vöröskereszt

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold világnapját a Föld 190 országában ünneplik Henri Dunant születésnapján – május 8-án –, aki a solferinói ütközet sebesültjeinek tragikus sorsát látva 1863-ban létrehozta a Nemzetközi Vöröskeresztet.

P. K.

Kakuk Gyuláné is a kitüntetettek között volt

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Ez alkalomból szerdán Salgótarjánban, a megyeházán nyújtott át kitüntetéseket a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, 1921 óta tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének. Az 1863-ban alapított Nemzetközi Vöröskereszt alapfeladata a humanitárius segítségnyújtás a háborúk idején, békeidőben pedig véradásokat szervez, katasztrófavédelmi tevékenységet lát el, szociális területen nyújt segítséget és menekültekkel foglalkozik.

– A vöröskeresztes munka a bizonyítéka annak, hogy ember és ember képes összefogni egymással, s ennek nyomán a szolidaritás bárhol kézzel foghatóvá válik – emelte ki Szi­lágyi Leonóra, a nógrádi szervezet igazgatója.

Kakuk Gyuláné is a kitüntetettek között volt
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: habár a Magyar Vöröskereszt feladatköre a kezdetektől kibővült, az alapítása óta mégis ugyanazon alapelvek mentén dolgozik. Hangsúlyozta: a szervezet munkája megyénkben is eredményes egyebek mellett a véradások, az elsősegélynyújtás és a szociális megsegítés területén is.

Bobrovics Árpád, a nógrádi szervezet elnöke történelmi vizekre evezett beszédében, majd kiemelte: a szervezeten belül világszerte 12 millió önkéntes és 450 ezer dolgozó nyújt segítő kezet több mint 160 millió rászorultnak.

Az ünnepnapon méltó keretek között ismerték el a nógrádi segítőket és munkatársakat, akik odaadóan vesznek részt a szervezet humanitárius tevékenységében, és pontosan tudják: mit jelent a vöröskeresztes lét.

Munkájáért arany fokozatban részesítették Kakuk Gyulánét és dr. Litavszky Zsuzsannát, ezüst fokozatot érdemelt dr. Nagyné Herczeg Aranka, míg bronz minősítéssel jutalmazták Tóth Juditot, Gálné Kürtössy Margitot és Fodor Mónikát. Ifjúsági munkájáért Benedek Dávid Bence és Lavaj Marcell elismerő oklevelet, míg vöröskeresztes szolgálatáért dicsérő elismerést Sándorné Tóth Éva vehetett át. A Vöröskeresztes Szolgálatért Érdemrenddel Mákos Angélát tüntették ki, az év önkéntese pedig Erdei Gyuláné lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!