Pásztó

2018.01.16. 11:22

A hagyományt élteti a népszerű néptáncegyüttes

Évente átlagosan ötven fellépése van az elismert Muzsla Néptáncegyüttesnek, amely jócskán kiveszi részét a pásztói kulturális életből.

Nagy Orsolya

Fotó: Hüvösi Csaba

Az 1983-ban alakult helyi néptáncegyüttes a magyar néphagyományt szeretné ápolni és terjeszteni. Az évek során a megye egyik legnagyobb és legelismertebb együttesévé nőtte ki magát, köszönhetően a csapat kitartó munkájának és tehetségének. A néptáncegyüttes, amely jelenleg ötven főből áll, idén ünnepeli fennállásának harmincötödik évfordulóját. Ennek kapcsán számos programmal készülnek a jubileumra.

– Óriási gálaműsort tervezünk, mégpedig egy olyan rendezvénysorozat keretén belül, amely ez egész évet felöleli. A nagy gálákat az év végén szeretnénk megvalósítani. Összesen négy ilyen fellépésünk lesz, amely magába foglal egy népzenei előadást és három önálló néptáncestet is – mondta el lapunknak Tóth Lászlóné, a Muzsla Néptáncegyüttes elnöke, akinek az egész életét végigkíséri a tánc.

Szinte minden hétre jut egy-egy fellépés Fotó: Hímesné Bacsa Babi

– Az együttes megalapításánál én is ott voltam, de akkor még nem gondoltam, hogy egyszer majd én leszek a vezetője. Most már 18 éve viszem. A művészeti vezetőnk pedig Ágoston László. A mindent jelenti számomra ez az egész, amit csinálok. Azt pedig, hogy mit ad nekem, szavakba sem lehet önteni – osztotta meg érzéseit lapunkkal Tóth László­né. Hozzátette: azon túl, hogy a néptánc összeköti az embereket, hatalmas összekovácsoló szerepe is van, amely óriási kincs a mai világban. Az együttesnek egyébként utánpótlása is van, melynek létszáma összesen 120 fő. Ráadásul a megyében egyedülálló módon saját zenekarral is rendelkeznek.

– Úgy érzem, hogy igenis szükség van a műfajra, és szerencsére nagy népszerűségnek örvend. A jól összeszokott csapat szeretné megmutatni a közönségének, hogy milyen volt régen az együttes, és milyen most. Ennek a műfajnak a közvetítése, tanulása és a fenntartása a célunk.

Közösségkovácsoló szerepe is van a néptáncnak Fotó: Hímesné Bacsa Babi

Az elmúlt évek során a Muzsla Néptáncegyüttes nemcsak országszerte tartott előadásokat, de külföldön is megfordultak. Felléptek többek között Görögországban, Szardínián, Lengyelországban, Portugáliában, Dániában, Franciaországban, Törökországban. A táncosok tehetségét pedig mi sem igazolja jobban, mint hogy számos elismerést kaptak munkájukért az elmúlt harmincöt évben. Ilyen volt például a Pásztó­ért Emlékplakett, a rangos megyei Madách-díj, és a Hegyi Népek Fesztiválján elért első helyezés Zakopanéban, valamint az Aranytarisznya díj a Beszkidekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!