Ötkarika

2024.04.17. 17:40

Olimpia: legalább hat aranyérmet jósol a magyaroknak szakértőnk száz nappal a kezdet előtt

Már csak száz nap választ el bennünket a harmincharmadik nyári olimpiai játékok kezdetétől, és egyre inkább körvonalazódik, kik azok a magyar sportolók, akiknek július 25-től szurkolhatunk majd Párizsban.

Hegedűs Henrik

Már csak 100 nap, és fellobban a francia fővárosban az olimpiai láng

Forrás: Shutterstock

Immár fellobbant a szent láng, azaz az olimpiai fáklya megindította útját az ősi szentélyből, a görögországi Élisz tartományban található ókori Olümpia romjaitól, hogy április 16-tól kezdve bejárja útját Hellász megannyi területén keresztül a Földközi-tengeren át Marseille városáig, hogy onnan újabb hosszú kilométerek megtétele után eljusson a játékok helyszínéig.

A száz napos határidő okán illik kis kitekintést tenni, hogyan állunk mi, most olimpiai viszonylatban, azaz miként állunk kvóták tekintetében, kik is képviselhetik nyár közepén a piros-fehér-zöld színeket a francia fővárosban.

Jóval jobb képet mutatnak a mostani esélyek

Ebben a tekintetben manapság igen kedvező a helyzet. Kezdjük a csapatsportágakkal. Legutóbb 2004-ben, Athénban fordult elő, hogy legalább négy válogatottunk szerepelt a világ legjobbjai között. Akkor, húsz éve a férfi vízilabdázók aranyat nyertek, a férfi kézilabdázók a negyedik, a női kézilabdázók az ötödik, a női vízilabdázók pedig a hatodik helyen végeztek. A mostani esélyek viszont ennél jóval jobb képet mutatnak. Nyugodtan kijelenthető, mind a négy kijutott csapatunk egyértelműen éremesélyes, persze szükséges hozzá a megfelelő szerencsefaktor is, de ez majd csak a legutolsó pillanatokban válik valósággá.

Széles a paletta

Ha rátérünk a egyéni sportágakra, nagyon széles palettával találkozunk, ami nem feltétlenül volt jellemző a legutóbbi olimpiákon. Elég ha csak 2016, Rio példáját említjük, amikor a nyolc megszerzett aranyéremből három-három fűződött többé-kevésbé Hosszú Katinka és Kozák Danuta személyéhez, ráadásul a másik kettő is csupán a vívók nevéhez kapcsolódott, ezzel ellentétben a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói játékokon a hazánkfiai bugyraiba került legfényesebb medálokból a hat aranyat négy sportág képviselői nyakába akasztották. Ez most, Párizsban még jobban kitágulhat, hiszen ott van például a vitorlázó Érdi Mária, aki az ILCA hajóosztályban a földkerekség legjobb versenyzői közé tartozik, de ugyanúgy beszélhetnénk a cselgáncsozó Özbas Szofi példája okán, aki a női 63 kilogrammos súlycsoportban bárkit legyőzhet a vetélytársak közül.

A legutóbbi negyed század legkiválóbb magyar szereplése biztosítható

És még nem beszéltünk a vívásról, a kardozókról és párbajtőrözőkről, meg persze az úszókról, akiknél Milák Kristóf újbóli felvillanása alapvetően megváltoztathatta a nemzetközi erőviszonyokat, és a kétszáz méteres pillangóúszás címvédő-világcsúcstartójának rendkívül döbbenetes és dübörgés-szerű felbukkanása is oka lehet, hogy a korábbi előrejelzéseivel ellentétben a Gracenote című olimpiai szakportál immár nem kettő vagy három, hanem egyenesen öt aranyérmet jósol hazánk sportolóinak a párizsi olimpián.

Mindent összevetve jelen sorok írója egyértelműen a legutóbbi, 2021-es tokiói produkció megismétlését, sőt, felülmúlását várja a 2024-es párizsi teljesítménytől. A hat aranyérem szinte biztosra vehető, ami mellé a kellő számú kevésbé fényesebb medál is társulhat, mindent összevetve legalább húsz-huszonkettő, amivel a legutóbbi negyed század legkiválóbb magyar szereplése biztosítható az újkori nyári olimpiák történetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában