Rekordfogások

2024.02.16. 11:15

Rekordméretű halakkal jócskán kedveskedett a tavalyi év a maconkai horgászoknak

Nem volt hiány tavaly sem méretes halakból a Maconkai-víztározó és tórendszere partján. Mindezt bizonyítja, hogy tizenkét hónap alatt a rekordméretű fogások listája több mint ötezer hallal bővült, míg faj szerinti abszolút rekordlista is tovább „színesedett”.

Veres Edina

Idén folytatta a már bevált gyakorlatát a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE), így ismét sorra vették az előző év rekordméretű fogásait. A Maconkai-víztározó és tórendszere nevű Facebook-oldalon a témával kapcsolatban megosztott bejegyzés-sorozatból kiderült: a csapadékban gazdag időjárásnak és a rengeteg Maconkára ellátogató horgásznak köszönhetően minden idők legtöbb rekordfogását regisztrálhatták a halőrök tavaly.

„A 6 ezer 322 horgászt és az 51 ezer 911 rekordhalat felvonultató listánk 2023-ban 5 ezer 681 rekordhallal bővült. A folyamatos telepítéseknek köszönhetően állományunk nemcsak számban, de testtömegben is jelentősen növekedett” – olvasható az első összefoglalóban, amelyből az is kiderült, hogy a faj szerinti abszolút rekordlistán az egy évvel korábbi kilenccel szemben 2023-ban már tíz halfajnál regisztrálhattak új rekordot. Így például új tórekord született lapátorrú tokból, amurból és fekete amurból, bőrpontyból, spanyol pontyból, lénai tokból, koi pontyból, kősüllőből, arany compóból és törpeharcsából is.

A törpeharcsa gyérítés is „rekordméretű” volt Maconkán

A lista legnagyobb hala egy 184 cm hosszú és 66,65 kilogrammos harcsa volt, amelyet Tőzsér Dávid fogott még márciusban a gáton. A rekordlistát és a halállományt színesítve jelent meg Maconkán tavaly a fehér harcsa, amelyből a faji színváltozat szerinti abszolút „győztesnek” számító, 26,35 kilogrammos példányt Szőllősi Károly fogta ki.

Pettyes harcsából – 2022-hez hasonlóan – ismét csak egy került fel a rekordlistára, amely ragadozót még szeptemberben emelte ki a vízből Szalai Zoltán a Rekord-tó partján. Sokak „nagy kedvencéből”, azaz a törpeharcsából is új csúcs született Maconkán a múlt évben. Dózsa István volt az, aki a több mint fél kilogrammot nyomó halat kifogta a Rekord-tóból, majd – mindenki számára megnyugtatásul – oda természetesen nem is engedte már vissza.

Dózsa István rekordott döntött fogásával Archív fotó: maconka.hu

„Bár nem tartozik a listánkhoz, de igazi maconkai rekordként könyvelhetjük el, hogy 2023-ban törpeharcsa gyérítés során 1 ezer 708 kilogramm, tehát hozzávetőleg 31 ezer 234 darab távozott vizeinkből” – számolt be a BSHE a tórendszerben nem kívánatos faj egyedszámának csökkentésére irányuló megmozdulás sikerességéről.

A 2023-as rekordlistára süllőből kilenc, csukából három, balinból öt, pisztrángsügérből négy, kősüllőből pedig kettő jutott fel. „Az őszi jelentős rablóhal-telepítésnek köszönhetően remélhetőleg ezek a számok az idén már jelentősen növekedni fognak” – fogalmaztak a posztban.

Új országos, és Európa-rekord lett a Maconkán kifogott lapátorrú tok

A rekordlista legnépszerűbb és a legnagyobb számban kifogott halfaja 2023-ban is a ponty volt.

„Nyurgapontyból fogták a legtöbb rekordlistásat, 1 ezer 774 darabot. Tőpontyból 1 ezer 116-ot, tükörpotyból 1 ezer 23-at, koiból 880-at, "spanyol" pontyból 129-et, illetve bőrpontyból 20 darabot” – sorolták a pontyfogások összesített csúcsait a bejegyzésben, amelyből az is kiderült, hogy a 20 kilogramm feletti pontyokból 66 darab került fel a rekordlistára. Emellett négy kategóriában új faj szerinti tórekord is született. Koi pontyból Ondrésik Tamás, bőrponytból Denis Vasic, míg „spanyol” pontyból Fekécs Ádám állított be új tórekordot.

A tavalyi maconkai rekordfogások között a leghíresebb Lubai Nikolett nevéhez fűződik, akire – ahogy arról portálunk is beszámolt – a Rekord-tó partján mosolygott rá a horgászszerencse a 34,45 kilogrammot nyomó, rekordméretű lapátorrú tok képében. „A számtalan országos horgász és más közösségi portálokat is megjárt fantasztikus fogása tórendszerünk új faj szerinti abszolút tórekordja, és egyben új országos, és új Európa-rekord is lett” – írták a posztban. A tok félék közül természetesen fehér tokból fogták a legtöbbet a maconkai horgászok, szám szerint 201 darabot.

Lubai Nikolett hatalmas méretű lapátorrú tokot fogott Archív fotó: maconka.hu

A horgász egyesület elnöke csalta horogra a Rekord-tó csúcsamurját

A Maconkai-víztározó és tórendszere Facebook-oldal rekordlistákat összesítő bejegyzés-sorozatának utolsó része az elmúlt év legmeglepőbb csúcsfogásait szemlézte. Mint írták, miután 2022-ben az Európa Kupa legméretesebb hala egy fekete amur lett, senki sem számított rá, hogy egy évvel később, a XIX. EPBC legnagyobb halának címét szintén ez a halfaj szerzi majd meg. A posztból az is kiderült, hogy feltehetően ugyanarról a példányról volt szó, azonban már több, mint egy kilóval nehezebb – 22,15 kilogrammos – súllyal akadt a verseny utolsó napján a Nyári kikötőben a Venom Team csapatát erősítő Tagyi Norbert horgára.

Tagyi Norbertnek és a Venom Teamnek egy hatalmas példány akadt a horgára Archív fotó: maconka.hu

Végül – ahogy azt a Nool.hu is megírta – a tavalyi év utolsó napjai is tartogattak rekordméretű kapást a horgászok számára a Maconkai-víztározó partján.

„A rekordfogások számában új csúcsot beállító 2023-as év „megkoronázásaként” érkezett az év utolsó előtti napján az igazi meglepetés. A Rekord-tó hatalmas amurját egyesületünk elnöke, Dr. Dérer István csalta horogra, majd hat kilogrammal megdöntve az addigi tórekordot” – olvasható a képekhez fűzött sorokban, amelyek között helyet kapott a rekordméretű halakat kifogó horgászokat illető gratuláció, illetve a „csúcspillanatok” főszereplőit megörökítő halőri gárda tagjainak szóló köszönet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában