Elismerés

2024.02.22. 17:07

Nógrád legaktívabb testnevelőit és iskoláit díjazták (fotók)

Új elismerési formát vezettek be a testnevelők munkáját díjazva, csütörtökön a Vármegyeháza dísztermében köszöntötték a pedagógusokat és intézményvezetőket.

Bakos László

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) új elismerési formát vezetett be a tanévben a Belügyminisztérium támogatásával, remélhetőleg hagyománnyá válik majd. Az iskolák versenyében a diákolimpiai nevezések alapján a részvétel és az intézmény tanulói létszámának aránya alapján alakult ki a sorrend, de az alapsportágak (például atlétika, torna, úszás) részvétele másfélszeres szorzóval számított.

A testnevelők esetében az alapszintű versenyeken való részvétel, illetve a helyi versenyek előkészítésében, lebonyolításában való aktív közreműködés volt a szempont. Minden területi DSB elnök egy-egy főt javasolhatott a körzetéből, illetve egy fiatal, 30 év alatti kollégára is javaslatot tehettek, megyénkben ez utóbbi a legnehezebb.

A csütörtöki eseményen először Tolnai Nándor, a Nógrád Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület titkára köszöntötte a résztvevőket. Köszönetet mondott a Belügyminisztériumnak és az MDSZ-nek a lehetőségért, a támogatásért, azért, hogy végre a sikeres tanulókat felkészítő testnevelők és a mögöttük álló sportszerető intézmények is elismerésben részesülhetnek. Ezért a kitüntetett intézmények vezetőit is meghívták az eseményre a díjazott testnevelők mellett.

Ezután a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulói ünnepi műsora következett, majd Szabó Attila, a diáksport egyesületünk elnöke is köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a díjakat Skuczi Nándor, megyei közgyűlési elnök és Szabó Attila adta át. 

Az eseményen vette át a vármegye legeredményesebb testnevelőjének járó díjat az elmúlt évi diákolimpiai eredményei alapján a Bolyai János Gimnázium igazgatója, testnevelője, Pálfalvai Zoltán, aki nem tudott jelen lenni az országos küldöttgyűlésen. Neki Viszlai István, a Magyar Diáksport Szövetség Észak-Magyarországi Regionális Irodájának vezetője adta át az elismerést. 

Végezetül Skuczi Nándor gratulált a díjazottaknak, majd állófogadás zárta a programot.

A díjazott intézmények

Általános Iskolák:
1. Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola, Patak
Intézményvezető: Busainé Kopó Rita. Testnevelő: Kovács József.
2. Börzsöny Általános Iskola, Nagyoroszi
Intézményvezető: Megyeri Attiláné. Testnevelő: Tóth-Peredi Anita.
3. Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Pásztó
Intézményvezető: Pádárné Györki Mariann. Testnevelő: Szebeni László.

Középiskolák:
1. Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium
Intézményvezető: Pálfalvai Zoltán. Testnevelő: Czímerné Séber Darinka.
2. Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium
Intézményvezető: Szluka Pálné. Testnevelő: Oláh Sándor.
3. Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium, Pásztó
Intézményvezető: Horváthné Tajti Ágnes. Testnevelő: Várkonyi András.

DSB-k díjazottjai

Balassagyarmat: Kovács József, Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola 
Kovács József nyugdíj előtt több évtizeden keresztül a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskola, majd a Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola testnevelőjeként, a Balassagyarmati DSB vezetőjeként számtalan versenyen vett rész, és rendezett körzeti, megyei, és országos szinten. Nyugdíjazását követően továbbra is aktívan végzi hivatását. Jelenleg a pataki Szent Ambrus Katolikus Általános Iskola testnevelőjeként beindította az iskola, és a falu sportéletét. A 2022/2023. tanévben körzetük egyik legaktívabb iskolája volt, kis iskolaként aktivitásban magasan vezetik a körzetüket, sőt vármegyénket. A mostani 2023/2024. tanévben aktivitásból továbbra is kiemelkednek körzetükben. 

Bátonyterenye: Csákiné Szakács Krisztina, II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola

A bátonyterenyei II. János Pál iskola diákjai a tanárnő irányításával évek óta rendszeres résztvevői a diákolimpia versenyeinek, ahol szép eredményekkel tesznek tanúbizonyosságot felkészültségükből. Minden korosztályban képviseltetik magukat a labdajátékokban: futsalban, labdarúgásban és röplabdában. Ezévben bemutatkoztak az asztalitenisz küzdelem sorozatban is. Egyaránt népes táborral vettek részt a mezei futóversenyeken, valamint az úszó viadalokon.

Pásztó: Szebeni László, Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola, Pásztó
Ecsegi lakosként a helyi általános iskolában képesítés nélkül kezdett el tanítani 1988-ban. Kisebb megszakításokkal itt tanított 2020-ig, miközben testnevelő tanári diplomát szerzett Egerben az Eszterházy TK-n. 2020-tól a pásztói Magyar Szentek Katolikus Általános Iskolában tanít.
Szebeni László jól felkészült, lelkiismeretes és szorgalmas pedagógus, aki kiváló szervező készségével pezsgő sportéletet teremt az iskolájában. Különösen nagy lelkesedéssel készíti fel tanítványait a kézilabda és a labdarúgó bajnokságokra. Sokoldalúságát dicséri, hogy diákjait más sportágakban is felkészíti a diákolimpiai versenyekre. Szép eredményeket ér el évről évre asztalitenisz, atlétika, játékos sportverseny, mezei futóbajnokság versenyeken. Szebeni László pedagógiai sokoldalúságát jelzi, hogy az előző és a jelenlegi iskolájában is kimagasló eredményeket ér el annak ellenére, hogy a két iskola teljesen más adottságokkal rendelkezik.

Rétság: Makkai Máté, Dr. Hesz Mihály Általános Iskola, Nógrád
Az intézményben eddig eltöltött évek alatt olyan szakmai ismeretekre, tudásra tett szert, amit az oktató-nevelő munkájában napi szinten alkalmaz. Módszertani kultúrája színes, változatos, széleskörű. Munkája során a tanulók teljes személyiségének fejlesztésére törekszik, tanítványait egymás elfogadására, tiszteletére neveli. Pedagógiai munkája során szívügyének tekinti a tehetséges gyermekek kibontakoztatását, versenyeztetését. Atlétika, kézilabda és labdarúgó versenyekre folyamatosan készít fel gyermekeket és rendre szép eredményeket ér el csapataival, versenyzőivel a diákolimpiai küzdelmeken. Az előző tanévben a fiú labdarúgó- és a lány kézilabda csapat is az ő vezetésével lett első a vármegyei diákolimpiai küzdelmekben és jutott ki a kisiskolás országos döntőjébe Debrecenbe. Osztályfőnöki feladatokat is ellát, sportnapokat szervez, részt vesz az intézményi Bozsik programban, közösségi rendezvényeken aktív szerepet vállal. 

Salgótarján: Mrakics Nikolett, SÁI Kodály Zoltán Tagiskola
Mrakics Nikolett évek óta aktívan vesz részt a város diáksportjában. A Kodály Zoltán Tagiskola testnevelőjeként rendszeresen indulnak a diákolimpia versenyein. Főként az atlétikában tevékenykedik, rengeteg gyermekkel szerettette már meg a sportok királynőjét. Tanítványai rendre sikeresen szerepelnek a diákolimpiai megmérettetéseken. A sikeres diákolimpiai eredményekhez nagyban hozzájárul, hogy a Salgótarjáni Atlétikai Clubban edzőként is 2016 óta rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel.

Szécsény: Baranyi Gergely, Endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskola

2006-tól az Endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskola munkatársa. Munkájára a pontosság, maximalizmus jellemző. Mindig is fontosnak tartotta a gyermekek egészségét, egészséges életmódra nevelését, közösséggé kovácsolását. Az iskola sportéletének aktív szervezője: erdei iskolák lebonyolítása, sporttáborok szervezése, helyi és körzeti focikupák (Mikulás-kupa, Nyuszi-kupa), falusi focicsapat szervezése, tömegsport-foglalkozások megvalósítása alsó és felső tagozatos tanulóknak. Csapataival, illetve egyéni versenyzőivel rendszeres résztvevője az alapszintű diákolimpiai versenyeknek. Diákjai az elmúlt években sikeresen szerepeltek asztalitenisz, atlétika, labdarúgás, futsal sportágakban.

Középiskola: Czímerné Séber Darinka, Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium
Több mint tíz éve segíti a megyei atlétika diákolimpiák előkészítését, lebonyolítását, ami évente három, nagylétszámú versenyt jelent: a mezei futóbajnokságot, az ÜCSB-t, valamint az egyéni-és váltófutó pályabajnokságot. Ezekre a versenyekre szervezi a jegyzőkönyvvezető és segítő tanulókat és ott irányítja a munkájukat, valamint versenybírói feladatokat is ellát. Évek óta állandó kísérője, segítője az országos mezeifutó diákolimpiákon induló iskolai csapatoknak. Munkájára az elmúlt években folyamatosan számíthattak. Vállalt feladatait pontosan, nagy hozzáértéssel végzi.

Fiatal testnevelő: Dudás Márton, Dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskola

A tavalyi tanévben is több versenyen indultak körzetükben. Vezetésével a jelenlegi tanévben labdarúgásból minden fiú versenyszámban részt vettek az őszi fordulókon, valamint kézilabdában egy fiú csapatukkal szerepeltek. Asztalitenisz fiú III-IV. korcsoportos alapszintű versenyen egyéniben és csapatban is volt indulójuk. Körzetükből egyedüliként kosárlabdából, a IV. korcsoportos fiúk mezőnyében indítottak csapatot, és várják a vármegyei döntőt. Az idei tanévben futsalban, megnyerve körzetüket részt vehettek a megyei döntőben, melyen a negyedik helyet szerezték meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában