Teremlabdarúgás

2024.01.03. 17:05

„Meg kellene próbálni színesebbé tenni a téli heteket” – így indult és jelenleg itt tart a kispályás szuperkupa

Baranyi Gáborral, a Nógrádifutball-Reklámpress Kispályás Szuperkupa ötletgazdájával és főszervezőjével beszélgettünk a kezdetekről, a jelenről és a lehetséges jövőről.

Stefán Antal Krisztián

Baranyi Gábor (balra, feketében) tíz éve indította útjára az egyedülálló kezdeményezést

Forrás: Beküldött fotó

Közel tíz éve, 2014 végén rendezték meg először vármegyénkben a legjobb eredményt elért – főleg – nógrádi együttesek részvételével a Nógrádifutball-Reklámpress Kispályás Szuperkupát. Ennek apropóján beszélgettünk a torna megálmodójával, aki egyben a Nógrádifutball oldal tulajdonosa is.

– Idén immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Nógrádifutball–ReklámPress Kispályás Szuperkupát. Annak idején miért gondoltad azt, hogy érdemes életre hívni ezt a kezdeményezést?
– 2014 végén jártunk, amikor kipattant a fejemből az ötlet, valahogy meg kell próbálni színesebbé tenni a téli heteket. Bár zajlottak többhetes kispályás tornák, bizonyos ponton kiaknázatlannak éreztem a téli időszakot. Akkoriban nyilván még gyermekcipőben járt ez az ötlet, aminek a vége az lett, hogy hat csapatot hívtam meg. (A történeti hűség miatt: SBTC, Nógrád Válogatott, Észak Kapuja, S–Metal, ZISE, Alsósztregova.). Jól sikerült az esemény, kezdeti lépésnek legalábbis tökéletes volt.

– Miben változott leginkább a torna a kezdetektől napjainkig?
– Mint az imént adott válaszomból már kiderült, legelőször hatan indultak el. Aztán az évek előrehaladtával egyre inkább az járt a fejemben, meg kell próbálni összeszedni az adott elmúlt esztendő legjobb kis- és nagypályás csapatait a környékről. Szépen formálódtunk. 2019-ben 48 indulónk volt. Aztán beütöttek az ismert, az egész világot érintő sorscsapások. Egy átmeneti év után, idén már 32-en mérettethették magukat. Elcsépeltnek hangozhat, de a színvonal tényleg évről évre emelkedik, egyre inkább jobb teljesítményre van szükség a végső elsőség megszerzéséhez. A presztízs, a nívó egyenes arányban növekszik, ahogy haladunk előre.

– Hogy néz ki és mennyi időt vesz igénybe egy ilyen rendezvény megszervezése?
– Általában már az adott év nyarán neki kell vágni a szervezésnek. Kell egy helyszín, ami idén a balassagyarmati és a salgótarjáni Városi Sportcsarnok volt. Ezúton is meg szeretném köszönni a helyi erők, Gaál Dénes és Németh Csaba rugalmas hozzáállását. A meghívási rendszer már nagyjából összeállt, ennek alapján invitálásra kerülnek az érintett együttesek. Fel kell térképezni az esetleges támogatói jelölteket. Aztán lépésről lépésre haladva el kell intézni a díjazást, a játékvezetőket, a résztvevők megfelelő szintű ellátását, a minőségi labdát, a hangosítást, a fotóst, a videóst...

– Vannak olyan támogatók és személyek, akiket ki tudsz emelni?
– A névadószponzorunknak számító ReklámPress nélkül nem tudnánk megcsinálni ezt a tornát. Példaértékű, ahogy Horváth Szabolcs már jó ideje hozzááll ehhez az egészhez, igazi fociimádó, aki nagypályán előbb az MTSE-nél zajló munka során tette le a névjegyét, napjainkban pedig az egyre inkább terebélyesedő SVSE felvirágoztatásáért dolgozik. Szintén jóleső érzés, hogy a Focifanra is rendszeresen számíthatunk. Bacsa Ágnes és Sopotnik László vállalkozása által megfelelő díjazásban tudjuk részesíteni a díjazottakat, ilyen téren sincs miért szégyenkeznünk. Kiemelendő, immáron 2. éve, hogy magunk mögött tudhatjuk a magyarországi Minifutball Szövetséget. Sokat jelent továbbá Molnár Péter (Guti) támogatása, de meg kell még említenem az Eurokaput, a Csömi House Bau Kft.-t, a prémium minőségű Puma meccslabdákat rendelkezésünkre bocsátó Bodonyi Bélát, illetve Susán Vilmost.

– Hogyan értékeled a legutóbbi döntőt? Van amiben sikerült előrébb lépni a 2022-es fináléhoz képest? Miben lehetne még fejlődni?
– Az én személyes véleményem az, jót tett a rendezvénynek, hogy két tornával ezelőtt már régiónk kívülről érkező csapatokat is meghívtunk. Az egy helyben való toporgás, az állóvíz nem sok jót szül. Törekedni kell az új dolgokra. A VII. tornán a Vízteleli János vezetésével végül aranyéremig menetelő Vi-Szövi és a magyar kispályás válogatott játékosokkal felálló, a döntőben alulmaradó Guti Klíma képviselte ezt a vonalat. Idén nem ment a már a csoportban búcsúzó címvédőnek, Eger legjobb kispályás gárdája, a Hollywood pedig a negyedik helyen zárt. Maga a döntő játéknap jól sikerült, a csúcsponton igen csak szépszámú közönség mellett küzdhettek a csapatok. A létesítmény egy dolgozója egyértelműen kijelentette, nagyon régen nem látott már ennyi embert a sportcsarnokban. A Silver Tüzép-Karancslapujtő éppen csak tovább tudott jutni a csoportból, aztán az egyenes kieséses szakaszban jobbnál jobb ellenfeleket legyőzve, meg sem állt a végső elsőségig. Jár a kalapemelés a Rehm Hungária Kft. fedőnevű alakulatnak. Most először fordult elő, hogy egy, a selejtezőből induló társulat eddig menetelt. Ezüstérem lett a vége, de egy hajszálon múlott a még nagyobb bravúr. Egyébként a szendehelyi téli teremtorna nyerteséről beszélünk esetükben, szerény, értelmes fiatalok alkotják a keretüket, akik mindenképpen üde színfoltnak számítottak. Hogy miben lehet fejlődni, általában már ilyenkor tudom és látom, megvannak azok a kis nüanszok, amikben megpróbálunk javítani a következő viadalig.

– A következő évben is lesz Nógrádifutball-ReklámPress Kispályás Szuperkupa? Lehet már tudni valamit a jövő évi tornáról?
– A mostani kupa után érkező nagyon pozitív visszajelzések után, jelen pillanatban azt tudom mondani, igen, lesz. Nem csak szerintem, de nem csupán a vármegye, a környék, hanem a komplett keleti régió egyik legkomolyabb téli kispályás rendezvényérél beszélünk. Ezzel együtt, közhely, de manapság nem könnyű egy évre előre tervezni. Mégis a cél az, hogy megcsináljuk a IX. tornát is, aztán jöhetne a jubileum...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában