Floorball

2024.01.05. 14:48

Egyre sikeresebbek a gyarmati szentimrés és dózsás diákokból álló floorball csapatok

A Balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban tizenöt évvel ezelőtt kezdtek el a tanulók floorballozni. Az eltelt évek alatt pedig egyre nagyobb sikereket értek el az országos versenyeken. Ennek köszönhetően két évvel ezelőtt a Balassagyarmati Sport Club segítségével bekapcsolódtak a Magyar Floorball Szakszövetség utánpótlás lány bajnokságaiba is. Továbbá a floorball csapatukhoz csatlakoztak a Dózsa György Általános Iskola diákjai is, amelynek második korcsoportos lánycsapata bejutott a floorball diákolimpia februári országos döntőjébe.

Lászlók Judit

A balassagyarmati iskola diákjaival folyamatosan az országos versenyek élmezőnyében találkozhatunk

Forrás: Beküldött fotó

Tizenöt éve kezdtek el a floorballal foglalkozni

Csábi Szilárd, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára portálunk érdeklődésére elmondta, hogy még tizenöt évvel ezelőtt kapcsolódtak be először a Diákolimpia versenyrendszerbe. 

– Az intézményünk 6. osztályába érkezett nem sokkal azelőtt Budapestről egy diák, aki utánpótlás szinten versenyszerűen floorballozott. Ez a tanuló megmutatta az ütőjét, behozott egy labdát és elmagyarázta a játékot a többieknek. Aztán vásároltunk egy egyszerű ütőszettet, és testnevelés órák keretén belül egyre többet játszottunk. Később, hogy felmérjük a tanult tudásunkat, beneveztünk a Diákolimpiára – mondta Csábi Szilárd, akit a jégkorong szerelmeseként, amatőr szintű játékosként a hasonlósága miatt nagyon megfogott a játék.

A pedagógus kifejtette továbbá, hogy az első nekifutásra benevezett csapataikkal ugyan rögtön búcsúztak, de nem adták fel, és a 2009/2010-es tanévben a II. korcsoportos lánycsapatukkal már bejutottak az egri országos döntőbe, ahol nyolc csapatból végül a hatodik helyen zártak. Azóta pedig minden tanévben egy-egy csapatukkal részesei a Diákolimpia döntőinek.

– A 2021/2022. tanévtől az iskolai szintet túllépve, a Balassagyarmati Sport Club segítségével bekapcsolódtunk a Magyar Floorball Szakszövetség utánpótlás lány bajnokságaiba. Jelenleg a 9 éves korosztálytól a 15 éves korosztályig, 22 fő lány játékos részére van kiváltva a szövetségi versenyengedély. A versenyzőink a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Dózsa György Általános Iskola diákjai. Az edzéseinkhez a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum tornacsarnokát használjuk hetente kettő alkalommal – közölte a pedagógus. Majd kitért arra is, hogy lehetőségeik adottak a sikeres versenyzésre, hiszen az elmúlt évek alatt pályázatok útján a Balassagyarmati Sport Club versenyütőket, és unihoki méretű (24 m x 14 m) versenypalánkokat szerzett be. Ezeket az edzéseikhez felállítják, aminek köszönhetően egyszerre két pályán is tudnak a gyerekek játszani.

Rendszeresen részt vesznek az országos döntőkben

Csábi Szilárd portálunknak beszámolt arról is, hogy az iskolai, Diákolimpiai szinten egy-egy csapatukkal rendszeresen ott vannak az országos döntőkben, ahol már többször felállhattak a dobogóra. 

– Az első nagy sikerünket a 2011/2012. tanévben értük el Miskolcon, ahol a II. korcsoportos lányokkal másodikok lettünk. Aztán a 2013/2014. tanévben az I. korcsoportos fiúkkal Pakson bronzérmet szereztünk az országos döntőben, majd a következő tanévben szintén a dobogó második fokára állhattunk fel, illetve Veszprémben is másodikok lettünk. Aztán egy évvel később a 2015/2016. tanévben a II. korcsoportos fiúkkal Komáromban a harmadik helyen végeztünk. Majd a következő években is aktív részesei voltunk a döntőknek, sajnos azonban nem sikerült érmet szereznünk – mondta Csábi Szilárd. Hozzátette: – A tavalyi tanévben a Dózsa I. korcsoportos lányaival az Algyőn megrendezett döntőben ismét sikerült elérni a dobogót, másodikok lettünk. Majd a 2021/2022. tanévtől az iskolai szintet túllépve, a Balassagyarmati Sport Club segítségével bekapcsolódtunk a Magyar Floorball Szakszövetség utánpótlás lány bajnokságaiba. A tavalyi bajnoki évben az U9-es és az U11-es lányainkkal egyaránt a harmadik helyen, az U15-sel a pedig negyedik helyen végeztünk az országos bajnokságban.

Cél, hogy megismételjék a tavalyi sikereket

– A dózsás II. korcsoportos lányokkal és a többi korosztályukkal együtt közösen, heti kettő edzéssel készülünk a döntőre. Az edzéseinkkel a Diákolimpia kispályás változatát erősítjük az unihoki játék mellett. A február eleji Diákolimpia döntő előtt, azonban január 20-án a U11-es korosztályunkkal Gyulára utazunk az unihoki utánpótlás országos bajnokságra, ahol a házigazda mellett, az SZPK Komárom, a budapesti Vajda-CH, valamint az Egri Városi Sportiskola lesz az ellenfelünk. A Budapesten rendezett első fordulót megnyertük és vezetjük a bajnokságot. Természetesen Gyulán is szeretnénk a lányokkal a legjobbat nyújtani. Aztán január végén az U9-es fordulónk is lesz, a 9 éveseinkkel szintén vezetjük az országos bajnokságot. A 15 éveseinknek pedig Egerben rendeznek fordulót januárban. Célunk, hogy megismételjük a tavalyi országos bajnokságban elért sikereinket és szeretnénk legalább kettő korosztályban, illetve a Diákolimpiás lányainkkal is a dobogón végezni – fogalmazott Csábi Szilárd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában