Sport

2023.12.14. 06:55

Szakmai találkozón cseréltek tapasztalatokat a gyarmati sportegyesületek vezetői

Fenyőházi-Nagy Andrea, Balassagyarmat sportreferense bemutatkozó találkozóra hívta a város sportegyesületeit, klubjait azzal a céllal, hogy megismerhessék egymást, tapasztalatot cserélhessenek, illetve a jövőben egy együttműködés is kialakuljon a sportágak és a mozgás népszerűsítése érdekében. A szakmai megbeszélésnek kedden délelőtt, a polgármesteri hivatal kistanácskozó terme adott otthont.

Lászlók Judit

Hosszú távra terveznek az Ipoly-parti városban

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A szakmai találkozón Fenyőházi-Nagy Andrea a jelenlévőknek elmondta, szeptember óta látja el Balassagyarmat sportreferensi feladatait. A találkozót pedig azért hozta létre, mert úgy véli van mit tenni a város sportéletének érdekében. 

– Az én feladatom elsősorban a város sportkoncepciójának a létrehozása. Ugyan 2014-ben már készült egy ilyen tervezet, amelynek bizonyos részei használhatóak. Azonban az idő elteltével több ponton is szükséges az aktualizációja, illetve át kell alakítani a város jelenlegi kapacitásához, infrastruktúrájához és gazdasági helyzetéhez mérten – fogalmazott a sportreferens. – A találkozó célja továbbá, hogy megismerjük egymást, beleértve az egyesületi elnököket is. Méghozzá azért, hogy a jövőben egymást segítve, egy irányba tartva „felrázzuk” a város sportéletét.

Balassagyarmat sportegyesületei és az önkormányzat vetette össze az elképzeléseket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás:  Nool.hu

 

Ezt követően a rendezvényen bemutatkozott a Balassagyarmati Karate Sportegyesület, a Vitalitás Sportegyesület, a Balassagyarmati Balassi Bálint KSE, az Egyensúlypont Sport Egyesület, a Balassagyarmati Mikszáth Kálmán Horgász Egyesület, valamint a Balassa Sport Egyesület. 

Az eseményen részt vett még Frankó Viktória, önkormányzati képviselő és egyben a város Kulturális Bizottságának elnöke is, aki elmondta ugyan rendszeresen részt vesznek a különböző sporteseményeken, azonban örülnek annak, ha a jövőben minél több egyesület meghívja őket a rendezvényeikre, hiszen ezáltal egy teljesebb képet kaphatnak a szervezetek tevékenységéről. Továbbá ezúton is tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy idén először feltételhez kötötték az önkormányzati támogatások kifizetést. Erre pedig azért volt szükség, hogy valóban olyan egyesületek kapják a támogatást, akik sok munkát, időt és energiát fektetnek abba, hogy a sportolóik, vagy a rendezvényeik eredményesek, sikeresek legyenek. 

Vizsgálják az önkormányzattal való együttműködés lehetőségét

Gaál Dénes, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet vezetője pedig arról beszélt, hogy egyfajta kiszolgáló tevékenységet folytatnak, sportintézményeket működtetnek és azok időbeosztását koordinálják a sportegyesületek között az önkormányzati rendeletben meghatározott elvek szerint. Majd megerősítette, hogy a jövőben is állnak a sportszervezetek rendelkezésére. 

A megbeszélésen szóba került még a sportegyesületek utánpótlás nevelése, a sport népszerűsítése a fiatalok körében, a működés, a támogatás, beleértve a szponzorációs lehetőségeket, a sportrendezvények szervezése, rendezése, valamint az oktatási intézmények bevonása is. Emellett Fenyőházi-Nagy Andrea kiemelte, hogy a sportszervezeteknek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által jövő év elejétől lehetősége lesz sportpszichológusokat is igénybe venni. Továbbá jelezte, hogy szeretné elérni, hogy a jövőben az egyéni sportágakban az erőnléti edzésekre jobban fókuszáljanak, illetve a sportegyesületek nagyobb hangsúlyt fektessenek a prevencióra és a rehabilitációra. 

A megbeszélés végén felmerült a jelenlévő egyesületek részéről egy közös együttműködés lehetősége is a városban elérhető sportágak megismertetésére és népszerűsítésére, amelynek első lépése lehet egy közös családi- és sportnap megrendezése jövő tavasszal. Emellett a résztvevők megegyeztek abban is, hogy innentől kezdve negyedévente tartanak majd egy hasonló szakmai összejövetelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában