Sportmászás

2023.12.19. 11:25

Magyar bajnoki címmel gazdagodott idén a szügyi versenymászó

A 19 éves Vályi Gergő szügyi versenymászó, kiemelt válogatott, olimpiai kerettag, a Zerge Sziklamászó Sport Egyesület tagja, valamint a Budapesti Testnevelési Egyetem első éves hallgatója ezúttal is sikeres évet tudhat maga mögött. Magyar bajnok lett boulder és nehézségi mászásban nyílt férfi kategóriában, illetve beválasztották a Sportért Felelős Államtitkárság által létrehozott Tehetség Plusz Programba.

Lászlók Judit

Vályi Gergő portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a 2023-as éve kicsit más volt, mint a többi, ugyanis sokkal több időt kellett tanulással töltenie. Mint fogalmazott, intenzíven tanulta az angolt, amiből sikeres középfokú nyelvvizsgát tett, illetve sikeresen megszerezte az érettségit is. Mindezeknek köszönhetően magas pontszámmal, ösztöndíjasként nyert felvételt a Budapesti Testnevelési Egyetemre. 

– Nagyon örültem a sikeres felvételinek, mert úgy tervezem, hogy a sportmászás nem csak a hobbim lesz, hanem a foglalkozásom is. Szeretném jól megtanulni a tudományos hátterét is, hogy a megszerzett tudást minél jobban át tudjam majd adni a következő generációnak

 – mondta a fiatal sportoló. Hozzátette: – A remek tanulmányi eredményeim nem csak a saját érdemem. Nagy köszönettel tartozom a Balassi Bálint Gimnáziumnak, Mogyorósi Attila igazgatónak, valamint minden tanáromnak, hiszen nem csak elfogadták, hogy versenysportolok, de minden lehetséges módon támogattak is.

Vályi Gerő kifejtette továbbá, jelenleg a tanulás mellett napi szinten folytatja az edzéseit. Sokat gyakorol külföldi mászótermekben egyebek mellett Pozsonyban, Bécsben, Brnóban és Innsbruckban. Ugyanakkor nagyon szereti a Kis Gerecse sziklamászó helyet, valamint a szlovén, az olasz és az osztrák sziklákat. Azonban a mászás mellett más jellegű tréningjei is vannak, mivel az egyetem gyakorlati képzése megköveteli a különböző mozgásformákat, többek között az úszást, a futást és az atlétikát is. Mindez pedig nagyon jól jön a versenymászáshoz. 

A sportoló kiemelte, nemrégiben Budapestre költözött, így már nem kell ingáznia Szügy és a főváros között, az utazással töltött időt pedig most már edzésre fordítja. Ugyanakkor nagyon hiányzik az otthona és a szülei, ezért amikor csak teheti hazalátogat. 

Sikert sikerre halmozott

Ugyan idén a tanulás élvezte a prioritást Vályi Gergő életében, azért a versenymászást sem hanyagolta el. 

– Ebben az évben a szöuli IFSC Ifjúsági Világbajnokság mellett csak néhány külföldi versenyen vettem részt, Ausztriában, Franciaországban, Csehországban, valamint pár magyar kupa fordulóra sikerült eljutnom. Szerencsére nem vagyok eredmény centrikus, mivel számomra a mászás élménye a legfontosabb. Ezért nem élem meg nehezen, ha egy versenyen nem állok esetleg dobogóra – fogalmazott a sportoló, akinek a korábbiakhoz hasonlóan a legkedvesebb versenye idén is az aggteleki nemzetközi mászóverseny volt, amelyet ezúttal is megnyert. Mint mondta, a négynapos mászó fesztivált immár ötvenedik alkalommal rendezték meg, ezért is volt különleges számára a győzelem. Másrészt több barátjával és mászótársával együtt mászhatott, valamint a szülei és a barátnője, a szintén mászó Gyimesi Panni is elkísérte.

A szügyi fiatal a magyar kupa sorozatokon való jó szereplésének köszönhetően magyar bajnok címet is ünnepelhetett boulder és nehézségi mászásban nyílt férfi kategóriában. Hangsúlyozta, az utolsó magyar kupa fordulót Szombathelyen rendezték meg, amelyet szintén nagyon kedvel a fal, az utak, valamint a társaság miatt. A verseny végén pedig átvehette a magyar bajnoki címért járó trófeát. 

Anyagi támogatással segítik a felkészülését

Vályi Gergő portálunknak beszámolt arról is, miszerint idén beválasztották a Sportért Felelős Államtitkárság által létrehozott Tehetség Plusz Programba. A kiemelt – több millió forintos – anyagi támogatás pedig jelentősen elősegíti a felkészülését.
– A vizsgák végeztével készülök egy egyhónapos sziklamászó tréningre Spanyolországba. Az igazi pihenést és szabadság érzést a sziklamászás jelenti számomra, ahová gyakorta elkísérnek a szüleim és a barátnőm. Így a legteljesebb az élmény, hogy a szeretteim is velem vannak – mondta a szügyi sportoló. Hozzáfűzte: – A jövő évet tekintve folytatom az edzéseimet egy magyar és egy külföldi edző segítségével, a tanulmányaim mellett. Természetesen szeretném megtartani az egyetemi ösztöndíjamat is, amihez jól kell tanulnom. Jövőre pedig szeretnék minél több nemzetközi és a hazai versenyen részt venni és persze a lehető legtöbbet mászni a saját örömömre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában