Labdarúgó Európa-bajnokság 2024

2023.12.01. 20:31

Eb-sorsolás: Ezt a nagy csapatot szívesen látná Szoboszlaiék ellenfeleként Szijjártó Péter!

December 2-án, szombaton lesz a 2024-es Európa-bajnokság sorsolása Hamburgban. Szijjártó Péter külügyminiszter a Nool.hu érdeklődésére elmondta, kiket látna szívesen az Eb-re veretlenül kijutott magyar válogatott csoportjában.

Szabó György

Szijjártó Péter külügyminiszter is érdeklődéssel figyeli majd a szombati Eb-sorsolást. Képünk illusztráció.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

November közepén lezárultak a labdarúgó Eb-selejtezők, a 2024-es Európa-bajnokság sorsolását pedig most szombaton rendezik meg Hamburgban. Az UEFA nemrég elkészítette a kalapok végleges beosztását, a Szoboszlai Dominik nevével fémjelzett magyar válogatott a második kalapba került – emlékeztet az Origo. Szijjártó Péter is érdeklődéssel várja a sorsolást, és portálunk érdeklődésére elárulta, hogy van egy csapat, amit nagyon szívesen látna a Marco Rossi szövetségi kapitány vezette válogatott csoportjában.

– Nagyon szeretném, ha összesorsolnának minket a házigazda németekkel, mert Münchenben, az Európa-bajnokság nyitómeccsén játszani szerintem olyan élményt jelentene a magyar labdarúgóknak, amit csak kevesen élhetnek át – mondta portálunk érdeklődésére a külgazdasági- és külügyminiszter, aki egyébként az új, őrhalmi Ipoly-híd avatóünnepségére érkezett Nógrádba.

Szijjártó Péter szerint a fő kérdés az Eb-sorsoláson a harmadik kalap, ahonnan jó volna a lehető legkönnyebb ellenfelet kapni, mivel – mint fogalmazott – a csoport első vagy második helyén kell végezni a továbbjutáshoz. A negyedik kalapból szerencsés esetben egy, a selejtezős rájátszásból érkező ellenfelet sorsolnak majd hozzánk.

– Bár, ha megverik a németeket, akkor mindegy is, hogy ki jön a harmadik vagy a negyedik kalapból. Nyugodtan mondhatjuk: ma már igazából mindegy, hogy kit kapunk Európából, bárkit meg tudunk verni. A selejtezőből csoportgyőztesként, veretlenül érkező csapat szerintem azzal a nagyvonalúsággal állhat neki a sorsolásnak, hogy nagyjából mindegy, kik lesznek az ellenfelek – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint mára eljutottunk oda – és ez egy tízéves időtávlatban is hatalmas dolog –, hogy egy Európa-bajnokságon nem csak a tisztes helytállás a célkitűzés, hanem az, hogy a csapat legalább még egy kört menjen. 

Eb, labdarúgás, Európa-bajnokság
A 2024-es Eb-kalapok
Forrás: UEFA

– Szurkolóként úgy érzem, ma már természetes az, hogy van tavasszal magyar csapat a nemzetközi kupameccseken, hogy kint vagyunk az Eb-n, és a legjobbakat is meg tudjuk verni. A teltházas meccsek a Puskás Arénában, a percek alatt elfogyó jegyek azt mutatják, hogy ma Magyarországon olyan fociláz van, amihez fogható talán az aranycsapat körül volt. Ez óriási dolog, mert az elmúlt évtizedekben, ha a futballról beszéltünk, akkor mindenki temette a magyar focit. Aztán kiderült: érdemes befektetni, érdemes észszerűen beruházni, érdemes fejleszteni az infrastruktúrát, érdemes futballkultúrát, pályákat, stadionokat építeni.

Szoboszlai Dominik kijelentésére reagálva, miszerint „mi lehetünk a nagy meglepetés az Eb-n”, Szijjártó Péter azt mondta: – Már lassan nem is meglepetés, ha meglepetést érnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában