Rali

2023.10.25. 06:50

A csapatváltás is megnehezítette az idei bajnokságot – vallja a szécsényi ralis

A szécsényi Velenczei Ádámnak és navigátorának, Vánsza Zsoltnak technikai problémák és egy csapatváltás is nehezítette a dolgát idén. Azonban az új csapat pozitívan hatott a teljesítményükre, így végül 2019 és 2022 után ismét felállhattak az év végi dobogó legalsó fokára a HUMDA Országos Rally Bajnokságban. A versenyzőpáros jövőre is megcélozza a magyar bajnoki címet.

Lászlók Judit

A szécsényi Velenczei Ádámnak (fotónkon) és navigátorának, Vánsza Zsoltnak technikai problémák, illetve egy csapatváltás is nehezítette a dolgát idén

Forrás: Nool

Hogyan értékelné az idei teljesítményüket?

– Nagyon felemás évet zártunk, hiszen voltak jó részeredményeink, ugyanakkor volt agy autóváltásunk is évközben. Ráadásul én is hibáztam, illetve több technikai gondunk is adódott. Mindezek pedig rányomták a bélyeget az idei versenyzésünkre. A mostani szezonunktól volt már jobb, de most is próbáltunk arra törekedni, hogy felálljunk a dobogóra. Az idei magyar bajnokság hat versenyből állt, ezért, ha egy futam nem úgy sikerült, akkor már nagyon távol kerültünk az év végi első helytől. Ugyan a Székesfehérvár Rallye jól sikerült, de a Salgó Rally-n egy technikai gond miatt hátracsúsztunk a tabellán. Ott éreztem először azt, hogy számunkra elment a bajnokság, de nem adtuk fel. Őszintén szólva átbeszéljük majd, hogy mit kellene vagy lehetne másként csinálni.

Hogyan hatott a teljesítményükre az év közbeni csapatváltás?

– Az autóváltásunk következében a legújabb Škodával versenyezhettünk, ami nagyon jót tett nekünk. A Mecsek Rallye-tól kezdve a cseh csapattal csináltuk végig a szezon hátralévő részét. A Mecsek Rallye első napja után vezettünk is, sajnos, azonban másnap hibáztam és az árokban kötöttünk ki. Ekkor tudatosult bennem igazán, hogy miden bajnoki esélyünk elszállt. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy pozitívan hatott a teljesítményünkre a csapatváltás. Nyilván meg kellett ismerni a csapattagokat és az új autót is, valamint azt, hogy hogyan tudunk a mérnökkel jól együtt dolgozni. A Mecsek Rallye-t követően pedig már az volt a további célunk, hogy lehetőleg a dobogón zárjuk a bajnokságot.

Milyen nehézségekkel kellett szembenézniük ebben a szezonban?

– Az év első felében a csapatunkkal nem úgy történtek a dolgok, ahogy terveztük. Sok technikai problémánk volt, aztán jött a csapatváltás. Idén szinte semmi sem ment gördülékenyen. Úgy vélem, ennek sajnos most valamiért így kellett lennie. Persze az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet, hiszen ebben a mezőnyben a harmadik hely egy nagyon jó eredmény. Ugyanakkor harmadszor értük el ugyanezt. Én azonban továbbra is bízom benne, hogy a jövőben ettől csak jobb eredménnyel zárunk majd.

Mi volt az önök számára a legemlékezetesebb pillanat a bajnokságban?

– Amikor az új autóval a Mecsek Rally-n az élen zártuk az első napot. Ez adott egy kis önbizalmat, miszerint meg is nyerhetjük azt. Bár végül a verseny a hibám miatt nem alakult jól, mégis azt gondolom, ha ott sikerült így versenyeznünk, akkor máshol is fog. 

Milyen terveik vannak a következő szezonra?

– Természetesen a fő célunk a magyar bajnoki cím elnyerése. Bízom benne, hogy ez három harmadik hely után jövőre már összejön. Tulajdonképpen ezért dolgozunk a szezonzáró futam óta. Azonban azt tudni kell, hogy alapesetben az is nehéz, hogy el tudjunk indulni a bajnokságban, hiszen nagyon összetett ez a sport. Sok minden múlik azon, hogy a háttérben összeálljon egy jó csapat, akikkel versenyezhetünk. Remélem, hogy a következő szezonra meglesz ez a stabil háttér, onnantól kezdve pedig már rajtunk múlik, hogy hol tudunk majd végezni a bajnokságban. Természetesen szeretnénk majd a későbbiekben az Európa-bajnokságon is részt venni, de ezt leginkább az anyagi feltételeink határozzák meg. Én azt látom, hogy egy igazán jó autóval a magyar bajnokságban is nehéz részt venni. Nekünk elsődlegesen az a célunk, hogy a magyar bajnokságban szerepeljünk és erre is koncentrálunk. Azonban, ha a büdzsénk engedi nagyon örülnénk neki, hogyha egy-két Európa-bajnoki futamot tudnánk teljesíteni az év második felében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában