Sport

2023.09.06. 19:51

Gyurta Dániel: Balassagyarmat valódi sportos várossá is válhat!

Gyurta Dániel olimpiai bajnok, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó a közelmúltban a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület vendége volt Balassagyarmaton. Az egykori sportoló interjút adott portálunknak, amelyben a magyar úszósport utánpótlásáról, a tanuszoda programról, illetve Nógrádhoz fűződő kötelékéről is beszélt.

Lászlók Judit

Gyurta Dániel Balassagyarmaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Hogyan látja jelenleg a magyar úszósport utánpótlását?
– Rengeteg új uszoda épült az elmúlt tíz évben és számos infrastrukturális fejlesztésen ment keresztül a magyar úszósport. Biztos vagyok benne, hogy a tehetségek ezúton nagyobb eséllyel fognak rátalálni arra az útra, amely által mi bajnokok lehettünk, hiszen sokkal jobb lehetőségeik vannak most. Elindult egy edzőképzés, illetve létrejött egy országos program is annak érdekében, hogy minden fiatal megtanuljon úszni. Nem csak az úszóéletnek jó, hogyha minél több fiatal megtanul úszni, hanem ezáltal más sportágak alapjait is elsajátíthatják. Úgy vélem, nagyon fontos, hogyha valaki focizni vagy tornászni szeretne, esetleg bármilyen más sportot űzni, akkor az úszás ahhoz is egy jó alap lehet.

Mi a véleménye a kormány Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megvalósuló tanuszoda programjáról? Hogyan segítheti ez az utánpótlást?
– Minél több fiatal tanul meg, illetve tud úszni, annál nagyobb lesz a merítése a magyar úszósportnak, és a magyar sportnak is. Ezen túlmutatva pedig a magyar egészség szempontjából is egy nagy lehetőséget jelent. 

Hogyan vélekedik a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület új úszó szakosztályáról? 
– Látva a tanuszodát, a városvezetést, a vármegyei vezetést az a véleményem, hogy egy óriási lehetőség előtt áll a város. Olyan sportolókat nevelhetnek ki, akik majd remélhetőleg a hazájukat képviselhetik egy-egy európai kontinensviadalon vagy egy világeseményen. Emellett egy sportos várossá is válhat Balassagyarmat. Remélem és bízom benne, hogy ez a célkitűzés, amit most tapasztaltam, az tényleg végig fog tudni menni a városon. 

Mit tanácsolna a leendő Nógrád vármegyei úszópalántáknak?
– Azt, hogy hallgassanak az edzőjükre, mert szerintem ez a legfontosabb. Az edző azt szeretné ha a gyermek fejlődne, ha jobb lenne és el tudná sajátítani azokat a dolgokat, amiket esetlegesen elvár tőle. Saját tapasztalatból tudom, hogy egykor én is minden olyan dolgot, amit az edzőm mondott, végrehajtottam. Úgy vélem, ez az alapja annak, hogy egy fiatal Nógrád vármegyei úszópalántából versenyző válhasson.

Gyermekként mi motiválta Önt?
– Talán a folyamatos fejlődés és a legjobb technika elsajátítása, hiszen mindig volt egy következő verseny, egy következő állomás. Emellett szerettem volna az edzőm dicséretét is kivívni. 

Miért buzdítaná a fiatalokat az úszásra? 
– Szerintem az úszás az egyik legszebb sport. Ez egy olyan sportág, amit akár egy nyaralás közben is lehet űzni. Nem mellesleg az úszás ad egyfajta vízbiztonságot, ami miatt a nyaralás is sokkal nyugodtabb tud lenni mindenki számára. Emellett az egyik legszebb sportág olyan szempontból, hogy teljesen szabvány benne minden: a medence, a vízhőfok, a kötelek, a pályák szélessége, és nem utolsó sorban pedig a stopperóra. Utóbbi egy nagyon jó visszajelzése a fejlődésnek. Én ezekben mind-mind megtaláltam azt az örömet, ami az eddigi életem nagy részében megadatott. 

Fűzi-e bármilyen emlék Nógrád vármegyéhez, milyen gyakran jár szűkebb hazánkban? 
– Természetesen. Az elmúlt húsz évben nagyon-nagyon sok időt töltöttem Nógrád vármegyében. Édesapámat egy gyerekkori barátság köti ide, ami ezúton gyakorlatilag minket is. 

Ennek kapcsán főleg hétvégente, illetve nyaranta szoktunk itt a családommal sok időt eltölteni. Bár Budapesten születtem, de azon kívül, ahol a legtöbb időt töltöm, az itt a Nógrád vármegyei régió, leginkább a balassagyarmati és a szécsényi vonzáskörzet.

 Azt szoktam mondani, aki tényleg magyar érzelmű, és szereti a magyar múltat, a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy Erdély milyen, és én imádok ott lenni. Magyarország határain belül pedig a leginkább Erdélyhez hasonló régió az itt Nógrád vármegyében található meg. Ezt nem csak a tájra, a hegyekre és az erdőkre értem, hanem arra is, hogy van egy nagyon szép bája a vármegyének, és én tényleg imádok itt lenni. Úgyhogy, aki még nem járt itt, annak azt szoktam javasolni, hogy egyszer érdemes ide ellátogatnia, mert ha megteszi, akkor valóban sok időt fog itt eltölteni.

Elképzelhető esetleg, hogy a jövőben valamelyik nógrádi tanuszodában találkozzanak Önnel a gyerekek, vagy akár a szurkolók?
– Elképzelhetőnek tartom a balassagyarmati, illetve az épülő szécsényi tanuszodával kapcsolatban. Bár ez rengeteg mindentől függ, de a balassagyarmati egyesület szakosztályvezetőjével már megbeszéltük, hogy a közeljövőben visszatérek Balassagyarmatra és megnézem, honnan hová tudtak javulni, fejlődni a gyerekek. Hogyan tudták például elsajátítani mondjuk a pillangóúszást, amit a legnehezebb megtanulni az úszásnemek közül. Biztos vagyok benne, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt húsz évben rengeteg időt töltöttem ebben a régióban. Így azért a szememet rajta fogom tartani a város sportéletén és az uszodán, az úszóélet fejlődésén. 

Ha azt tapasztalom, hogy tényleg minden jól működik, akkor nyilvánvalóan támogatni fogom őket. Azonban, ha azt veszem észre, hogy valami nem úgy működik, ahogy kellene, akkor pedig segíteni fogom őket abban, hogy onnantól kezdve minden jó legyen. 

Még egyszer kiemelném, látva a város és a vármegyei vezetést, azokat az embereket, akik részt vesznek a jelenleg is zajló munkában, a siker nem lehet kérdés olyan szempontból, hogy minél több gyerek jár majd az uszodákba úszni. Nem az a fő cél, hogy valakiből itt most majd olimpiai bajnok legyen, mert a távoli cél vagy a végcél persze lehet ez. Azonban sokkal fontosabb, hogy sok-sok gyermek tanuljon meg úszni, vegyen részt a város életében, sportoljon, és a tanuszodán keresztül hozzá tudjunk járulni a magyar úszóélethez is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában