Sport

2023.07.13. 17:30

Gyurta Dániel úszásra buzdította a fiatalokat Balassagyarmaton (fotók)

A BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület sajtótájékoztatót tartott csütörtökön délelőtt a Kövi Pál Sportközpontban. Egyebek mellett bejelentették: úszószakosztállyal bővülnek, illetve több városi tanuszodában is úszóedzőik végzik majd az oktatást. Az esemény vendége Gyurta Dániel olimpiai bajnok, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó volt.

Lászlók Judit

Gyurta Dániel Balassagyarmaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A sajtótájékoztatón Fenyőházi-Nagy Andrea, a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület operatív igazgatója ismertette, az egyesület 1992-ben alakult meg a városban labdarúgás és atlétika szakosztállyal. Ezt követően 2003-ban úgy döntöttek, hogy az utánpótlás számára egy külön szervezetet hoznak létre, amely kezdetben a Dózsa György Általános Iskola keretein belül működött. Végül 2006-ban létrejött a BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület, ami elsősorban labdarúgással foglalkozott. Hangsúlyozta: a jelenleg 200 aktív sportolóval rendelkező egyesület elsődleges célja, hogy sportolási lehetőséget biztosítsanak a gyermekek számára. 

Minden gyermeket sportolásra buzdítanak

– Ez a létszám tovább bővül, hiszen újabb szakosztályok indulnak, így a gyerekek a labdarúgás mellett most már választhatják az úszást, a vízilabdát, az atlétikát és a kézilabdát is – mondta az operatív igazgató, hozzátéve: – Egyedülálló az országban, hogy egy vármegyén belül három járásban, három tanuszoda épült/épül. Remélhetőleg ősszel már birtokba vehetjük a balassagyarmati, a rétsági és a szécsényi tanuszodát is, ahol az egyesületünk úszóedzői fogják oktatni a diákokat. Az infrastruktúra mellett nagyon fontosnak tartjuk a megfelelő szakembereket is, akik az ország más részéből érkeztek hozzánk.

Az operatív igazgató kiemelte: céljuk, hogy az itt élők élni tudjanak a sportolási lehetőségekkel. Az utánpótlást tekintve pedig szeretnének minél több fiatalt megmozgatni. Az egyesület mottója is azt hirdeti, hogy minden gyermek sportoljon. 

Ezt követően Petruska László, az úszószakosztály elnöke elmondta: céljuk, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni. A későbbiekben pedig szeretnének versenyzőket is képezni. Magyar Gábor, az egyesület szakmai igazgatója arról beszélt, jelenleg is azon dolgoznak, hogy még több gyermek sportolhasson náluk. Ezért is nagy öröm számukra, hogy az egyesület további szakosztályokkal bővül ősztől. 

Gyurta Dánieltől tanultak a gyermekek

Az esemény vendége volt Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszó, aki a sajtótájékoztatót megelőzően a Révész László Tanuszodában egy foglalkozást is tartott a gyermekeknek, akik nagyon élvezték annak minden percét. A visszavonult olimpiai bajnok elmondta: nagy örömmel érkezett Balassagyarmatra. Bár ma már nem úszik annyit, mint régen, de továbbra is aktívan sportol, mozog. 

– Örömmel értesültem róla, hogy az egyesület egy úszószakosztályt indít teljesen új vezetéssel. Ezáltal pedig megpróbálják a környező falvakkal közösen megalapítani azt az úszó életet a városban, ami hamarosan gőzerővel beindul. Ennek köszönhetően remélhetőleg minél több gyermek fog úszni – mondta Gyurta Dániel, hozzáfűzve: – Azt szoktam mondani, hogy az úszás egy olyan mozgásforma, ami számos sportág alapját képezheti, ezért érdemes gyermekként az úszást kezdősportágnak választani.

Szerencsések, hogy válogathatnak a sportágakból

A fiatalokhoz szólva kiemelte: óriási szerencse, hogy egy városban ilyen sok sportág közül választhatnak, hiszen tudnak úszni, atletizálni, focizni és kézilabdázni is. Így, ha az egyik nem válik be, akkor még mindig van lehetőség a váltásra. 

– Sok más városban ez úgy néz ki, hogy a szülőnek több órát kell autóban ülnie, vagy sok átszállással megközelítenie egy adott alternatív lokációt, ha a gyermek esetleg más sportágat szeretne végezni. Balassagyarmaton azonban egy helyben meg tudjátok ezt csinálni. Azt gondolom, hogy az infrastruktúra, a célkitűzés, az akarat, illetve a szakemberek is azon dolgoznak, hogy nektek ez a lehetőség megadasson – húzta alá az olimpiai bajnok.

A sajtótájékoztatót követően a jelenlévőknek, köztük az egyesület ifjú tagjainak is lehetőségük volt kérdéseket feltenni Gyurta Dánielnek, aki fontos tanácsokkal is ellátta az úszópalántákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában