Ritmikus gimnasztika

2023.08.24. 13:53

Elképesztő bravúr a ritmikus gimnasztika vb-n: a nógrádi kötődésű olimpikon bronzérmes karikával

A nógrádi kötődésű Pigniczki Fanni olimpikon, ritmikus gimnasztika karikával a világbajnoki dobogó harmadik fokára állhatott. A Valenciában zajló kvalifikációs versenyen szerzett érem a magyar ritmikus gimnasztika egyik legnagyobb sikere.

Lukács Zsófia

– A magyar klasszis nyolcadikként lett finalista a Valenciában zajló olimpiai kvalifikációs ritmikus gimnasztika világbajnokságon, ahol 34,050 pontot kapott gyakorlatára, és ezzel az eredménnyel felállhatott a dobogóra. Ötven év után ez az első magyar vb-érem ebben a sportágban. 1973-ban Patocska Mária lett harmadik karikával (hármas holtversenyben) – számolt be róla a Magyar Torna Szövetség.

Mint írták: a spanyolországi világbajnokság első napján karikával és labdával selejtezett a mezőny. Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna indult egyéniben. Labdával Pigniczki 31,550 ponttal zárt, ez a tizennyolcadik helyre volt elég, Wiesner Hanna pedig harmincadikként végzett a selejtezőben 30.250 ponttal.

Karikával az olimpikon és világjátékok-érmesként Valenciába érkező Pigniczki Fanni (33,100 p.) nyolcadikként jutott be a fináléba, itt Wiesner a huszonegyedik lett a 83 fős mezőnyben. Pigniczki aztán a fináléban egy olyan magabiztos gyakorlattal jött elő, amely dobogót ért. Az ő legjobb vb-eredménye eddig egy nyolcadik hely volt szalaggal, ezt tavaly érte el.

A tornaszövetség azt is elárulta, hogy az MTK Budapest versenyzője nem ünnepelhet, hiszen az olimpiai kvóták sorsa csak csütörtökön dől el az egyéni összetett rangsor alapján.

Lauber Zsófia edző szerint egyelőre nem szabad lazítani

– Fanni óriásit versenyzett a vb első napján. Hihetetlenül büszkék vagyunk rá, de a világbajnokságnak nincs még vége. Nagyon szép sorozatot produkált az elmúlt években a tokiói kvótával, a világjátékok-érmekkel, és az Egyetemi Világjátékokon elért győzelmekkel. Várjuk a folytatást. Egyben érdemes megjegyezni Wiesner Hanna teljesítményét is, aki egyre jobb eredményeket produkál – összegzett Lauber Zsófia edző a szövetségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában