Sport

2023.08.26. 18:08

Bajnokként evez a fiatal testvérpár a gyarmati egyesület égisze alatt

A Vitalitás Sportegyesület (SE) kajak-kenu és sup szakosztályának csapata tíz év alatt meghatározó szereplőjévé vált az országos utánpótlásnak. A sok tehetséges sportolók közé tartozik Ulveczki Edina szakosztályvezető két fia is, Ódor Benedek és Ódor Barnabás is. A fiúk felnőttként szeretnének profi sportolóvá válni.

Lászlók Judit

Ulveczki Edina szakosztályvezető két fiával, Ódor Benedekkel és Ódor Barnabással

Fotó: Beküldött

A kajak-kenu olimpiai sportágban manapság egye több az olyan szülő, aki edzőként is segíti sportoló gyermekét. Gondoljunk csak olyan kiválóságokra, mint Csipes Tamara, akit az édesapja, míg Kopasz Bálintot az édesanyja készíti fel a versenyekre. A jelenség szűkebb hazánkban is megfigyelhető, hiszen Ulveczki Edina, a Vitalitás SE kajak-kenu és sup szakosztályának vezetője – aki kajak-kenuban országos bajnok volt és világkupát is nyert, illetve sárkányhajóban és fekvenyomásban több világbajnoki címet szerzett – felel mindkét fiának, a 11 éves Ódor Benedeknek és a 13 éves Ódor Barnabásnak a felkészítéséért. Teszi mindezt nem kevés sikerrel, ugyanis az idei évben az utánpótlás csapata több versenyszámban is az élen végzett.

Bajnokokat nevel

Ódor Benedek kajak-kenuban a korosztályában már háromszoros magyar bajnok és négyszeres Magyar Kupa győztes. Ugyanis egyesben egyszer maratont, kétszer pedig országos síkvízi magyar bajnokságot nyert, illetve egyesben és négyesben kétszer végzett az élen a Magyar Kupán. Emellett futásban is nyert országos versenyt, de számára a kajak-kenu élvezi a prioritást. Mivel idén egyesben mindent megnyert, teljesítményét két minihajóval is jutalmazták. Ódor Barnabás U14-ben négyszeres magyar bajnok kajak-kenus. Azonban több sportágban is megmérettette magát. Kajak-kenuban a Maraton Magyar Bajnokságon párosban Balázs Leventével ezüstérmesek lettek, míg a síkvízi országos bajnokságon Kenyeres Donáttal bronzérmet szereztek. Továbbá sup-on kétszeres magyar bajnok, illetve fekvenyomásban is sikerült kiemelkedő eredményeket elérnie. 

Céljuk a profik közé jutás

Az Ódor fiúk elmondása szerint, rendkívül motiválja őket, hogy szüleik egykor sikeres sportolók voltak, hiszen édesanyjuk mellett édesapjuk, Ódor András erőemelőként szerzett magyar bajnoki címet és többször volt magyar válogatott is. Bár több sportágban is jeleskednek, a szívükhöz legközelebb mégis a kajak-kenu és a sup áll, a jövőben pedig szeretnének édesanyjuk nyomdokaiba lépni. Sőt, nagy álmuk válna valóra, ha később párosban is megmérettethetnék magukat egymás oldalán.

– Nem érezzük a nyomást amiatt, hogy a szüleink korábban sportolóként kiváló eredményeket értek el. Igazából sokat tudnak nekünk segíteni abban, hogy ők hogyan élték meg a különböző versenyhelyzeteket, a sikert és a tapasztalataikat pedig megosztják velünk – mondta Ódor Barnabás.

Ulveczki Edina pedig hangsúlyozta, bár a gyermekek számára egyértelmű volt, hogy sportoljanak, hiszen ebbe születtek bele. A kajak-kenu iránti rajongásukat nem ő erőlteti, hanem a fiúk egyszerűen imádják a sportágat.

A tanulás sem marad el

– Ezenkívül mindhárman elkülönítjük az édesanya és az edző szerepét, illetve odafigyelünk arra, hogy én az edzéseken edző, míg otthon édesanya vagyok. Ahhoz, hogy ez jól működjön nagy szükség van arra, hogy meghallgassam és támogassam őket. Sportolóként ügyelünk a hatékony napi beosztásukra is, így a tanulás sem marad el, sőt büszkén mondhatom mindketten kiválóan tanulnak. A szabadidejükben pedig szívesen gondozzák a farmon lévő állatainkat vagy játszanak a barátaikkal. Mindezek segítenek abban, hogy az elért sikereik ellenére szerények és alázatosak maradjanak – mondta Ulveczki Edina, aki szerint a sikerhez hozzájárul az is, hogy gyermekei a Dózsa György Általános Iskola sporttagozatán tanulnak. 

Mivel az intézmény sportágpartner, így egyes testnevelés órákon készülhetnek sportágspecifikusan. Emellett tervben van a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikummal is egy hasonló együttműködés kialakítása azért, hogy a fiúk és a többi sportolójuk a tanulmányaikat helyben is tudják majd folytatni, közben pedig sportolhassanak. Ezen kívül egy gyógytornász is segíti már a felkészülésüket, valamint hamarosan egy újabb utánpótlás edzővel bővül a csapatuk. 

Két vízi sportágban is az élvonalba tartoznak

Természetesen az Ódor fiúkon kívül is vannak még tehetséges sportolók a szakosztályon belül. Közülük is kiemelhető idén az U14-ben versenyző Kruj Benedek és Uram Kristóf kajakosok, akik párosban a magyar bajnokságon ezer és kétezer méteren is nyertek. Továbbá a Pásztor Ajsa, Szádóczki Emma, Rottenbacher Amina és a Vrbovszki Liza alkotta négyes aranyérmes lett mind a maratonon, mind a síkvízi magyar bajnokságon. Rajtuk kívül Blaskó Dominik, Pesti Anna Rozália és Pesti János pedig sup-on volt többször magyar bajnok és válogatott tag, illetve nemzetközi versenyző. Külön büszkeség a szakosztály számára, hogy idén is lett három kölyök válogatott sportolójuk: Gúth Jázmin, Csomor Petra, Cseri Áron.

Elengedhetetlen az együttműködés

– Természetesen sorolhatnám még a sok szép eredményt vagy a tehetséges sportolót. Azonban a sikereikhez a kemény munka mellett elengedhetetlen a versenyző, az edző, az egyesület, az önkormányzat, az iskola és a szülő közötti folyamatos együttműködés, amiért nagyon hálás vagyok – mondta a szakosztályvezető. Hozzáfűzte: – A Nyírjesben egy kevesebb mint négyszáz méteres tavon szoktunk edzeni, így többször el kell mennünk olyan helyekre, ahol nagyobb a vízfelület. Ezért nagy szükségünk lenne egy gyerekeket szállító kilencszemélyes kisbuszra, amellyel versenyekre és edzőtáborokba is utazhatnánk. Emellett az idei terveink között szerepel még a hajók fedett tárolásának a megoldása. A szakosztály mindezek magvalósítására már keresi is a lehetőségeket, amelynek első lépéseként ősszel egy jótékonysági bált szerveznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában