Olimpia

2023.07.27. 14:42

Ötkarikás nógrádi esélyek is élnek még

Egy évvel a párizsi nyári olimpia kezdete előtt öt sportágban 19 magyar sportoló rendelkezik kvótával vagy az induláshoz szükséges szintidővel, és még nógrádiaknak is van esélyük az ötkarikás versenyre.

Langa Attila

A salgótarjáni származású Barta Luca fővárosi színekben szállt harcba az olimpiai kvótáért öttusában. A legnagyobb esélye az Európa Játékokon lett volna, ahová betegen érkezett, így nem ő lett a legjobb magyar. De vannak még kvalifikációs versenyek, ahol megválthatja a repülőjegyét. Ha már öttusa, a Salgótarjáni AC hosszútávfutója, a fővárosban élő Klis Krisztián szintén szeretne majd eljutni Párizsba, előtte is több kvalifikációs verseny áll még.

Az atlétikával Salgótarjáni gyermekkora alatt megismerkedő Venyercsán Bence már szerepelt olimpián, a Honvéd gyaloglója ismét szeretne eljutni az ötkarikás játékokra.

Tavaly a tokiói olimpián bemutatkozott sportmászást hazánkban is több ezren művelik. A sportágban folyamatosan zajlanak a különböző fejlesztések. Miközben több versenyzőnek, köztük a szügyi Vályi Gergőnek is reális esélye van kijutni a következő ötkarikás játékokra.

Egy év múlva kezdődik az olimpia

– Célegyenesbe fordultunk – jelentette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, kiemelten fontos az olimpiai eredményesség, a sportállamtitkárság pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez. Ennek jegyében a MOB ismét részesül a társasági adókedvezményből (TAO), idén 167 milliót, jövőre pedig 300 milliót hívhat le a keretből.

Schmidt Ádám hangsúlyozta, a kiemelt versenysport-támogatási rendszerben a korábbi 16 helyett január 1-től már 45 olimpiai sportág kapott helyet. Jelezte, emellett az edzőket és az utánpótlást támogató programok szintén az eredményes szereplést segítik.

Gyulay Zsolt MOB-elnök elmondta, egy évvel a rajt előtt öt sportágban 19 versenyző szerzett indulási jogot az olimpiára. Kiemelte, a párizsi utazók végső létszámát nagyban befolyásolják majd a csapatsportágak eredményei, hiszen a vízilabdázók mellett még a kézilabdázók és a kosárlabdázók is megszerezhetik a részvételi jogot.

– Így a csapatlétszámot 150-200 főre szeretnénk belőni – jelentette ki Gyulay Zsolt, aki úgy fogalmazott, 10-12 aranyesélyt is lát, ugyanakkor hangsúlyozta, a tapasztalatok szerint a győzelmi lehetőségek egyharmada szokott valóra válni.

– Örülünk, hogy visszatért az olimpia Európába, a párizsi olimpia kulturális élmény is lesz, ikonikus helyszínekkel, ahol 3-400 ezer embert várnak a Szajnán sorra kerülő megnyitóünnepségre – nyilatkozott a MOB-elnöke.

Ismét az adidas a szponzor

Gyulay Zsolt elmondta, az új szponzori szerződés szerint a párizsi játékokon ismét az adidas biztosítja a magyar csapat sportruházatát. Ez azért is nagy szó, mert a német cég mindössze négy országnak készít nemzeti kollekciót az olimpiára, ezek egyike lesz a magyar csapat. A sajtótájékoztatón részt vett Hámori Luca, aki első magyar női ökölvívóként szerzett olimpiai kvótát a krakkói központú Európa Játékokon.

– Három kemény meccsel sikerült megszereznem az indulási jogot. Az érzést nem lehet szavakba önteni, amit átéltem, amikor eldőlt, hogy ott lehetek az olimpián, de már izgatottan várom a rajtot – mondta Hámori Luca.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában