Megmérettetés

2023.07.25. 15:00

Élete első Európa-bajnokságán vehet részt a fiatal bátonyterenyei sakkozó, egy tényező állhat csak az álma útjába

Európa- vagy a világbajnokságra szerzett részvételi jogot a Magyar Korcsoportos Sakkbajnokságon, az U16-os lányok között elért eredményével Kovács Veronika. A bátonyterenyei fiatal álma, hogy éljen is a „kiharcolt” lehetőséggel, így már hónapok óta gőzerővel készül a szeptemberi korcsoportos Európa-bajnokságra. A siker ez alkalommal azonban nem csak rajta múlik, mivel van egy akadály, amit segítség nélkül nem tud leküzdeni.

Veres Edina

Kovács Veronika kvalifikálta magát a korosztályos Európa-bajnokságra.

Forrás: Beküldött fotó

Néhány hete zajlott le a Vas vármegyei Bükön a Magyar Korcsoportos Sakkbajnokság döntője. Szűkebb hazánkat egyedül az U16 lányok között induló bátonyterenyei Kovács Veronika képviselte a Salgótarjáni Tehetséggondozó és Sport Egyesület „színeiben”. Igaz csoportjában mindössze öten szálltak versenybe a győzelemért, azonban az ellenfelek értékszámban mind magasabb szintet képviseltek, mint Veronika. Emiatt a megmérettetés igazi kihívásnak ígérkezett, és az is volt.

– Két körben játszottunk körmérkőzéseket, nyolc partit kellett teljesítenem. Az indítás erősre sikerült, hiszen két győzelmet egy döntetlen követett, ezután azonban kicsit csökkent a koncentrációm, aminek a következményeként vereséget szenvedtem a későbbi bajnok ellen. A második kör során azonban már sikerült végig fókuszálnom, stabilizálódott a játékom, így ezeket a partikat már veretlenül zártam – számolt be versenyélményeiről Kovács Veronika, aki azt is elárulta, hogy az utolsó fordulóban végül épp a bajnok ellen sikerült megszereznie azt a fél pontot, aminek köszönhetően a dobogó második fokára állhatott fel. Mindez pedig az ezüstkupánál jóval többet is jelentett: eredményével Kovács Veronika kvalifikálta magát a korcsoportos Európa-bajnokságra, amely idén szeptember 4-15. között zajlik majd a romániai Mamaia-ban.

Veronika a dobogó második fokára állhatott fel
Veronika a dobogó második fokára állhatott fel
Forrás: Beküldött fotó

A bátonyterenyei sakkozó – akinek sikereiről a Nool.hu is már többször beszámolt – természetesen azóta is teljes erőbedobással, szó szerint „éjt nappallá téve” készül élete eddigi legnagyobb megmérettetésére. A felkészülés terén az edzője, Mede István mellett a Salgótarjáni Tehetséggondozó és Sport Egyesület elnöke, Klenóczky Sándor, illetve a szervezet tagjai Patai József és Lengyel István is teljes vállszélességgel támogatja és segíti a fiatalt. Mindenek ellenére azonban van még egy „buktató”, amely akadályt gördíthet a sakkozó álmának megvalósulása elé. A bátonyterenyei tinédzser édesanyja, Kurcsik Enikő egyedül neveli lányát. Amellett, hogy hangsúlyozta, kimondhatatlanul büszke a gyermekére, arra is rámutatott, hogy Veronika még nem töltötte be a 18. életévét. Mint mondta, ennek értelmében a bajnokságon csak felnőtt kísérővel vehet részt. E személy versennyel kapcsolatos – például utazási vagy szállás – költségei szintén őket terhelik, akárcsak a több mint 60 ezer forintos nevezési díj. Kurcsik Enikő aláhúzta: ahhoz, hogy lánya próbára tehesse taktikai tudását korcsoportjának legjobb európai sakkozói között, több, a Salgótarjáni Tehetséggondozó és Sport Egyesülettel közös szponzorra van szükségük.

– Bízunk benne, hogy teljesülhet Veronika kívánsága, és a már hat éve tartó gyakorlással szerzett tudását idén egy újabb szinten is megmérettetheti. Mindezzel pedig nem csupán magának szerezhet dicsőséget, hanem a megyénknek is. Hiszen hosszú idő eltelt már azóta, hogy legutóbb valaki nógrádi versenyzőként jogot szerzett sakkban egy Európa- vagy világversenyen való részvételre – mondta a büszke anyuka, aki azt is hozzátette, hogy a nevezési díj első részletét az egyesülettel már átutalták, míg a második összeg befizetési határideje augusztus 20.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában