Palóc terepmaraton

2023.05.19. 17:26

A kedvezőtlen időjárás miatt egy héttel később rajtol el a Szondi Várfutás Drégelypalánkon

A Palóc Terepmaraton Kupa Szondi Várfutásra hívja a sportolni vágyókat Drégelypalánkra. Nemcsak profik, hanem amatőrök is nevezhetnek a rövidebb, könnyen teljesíthető távokra. Az esős időjárás, a kedvezőtlen útviszonyok miatt új időpontban, május 27-én, szombaton 10 órakor indul a futam, ami a történelmi emlékhelyre vezet.

E-L. Zs.

A Nyugat-Nógrádban, a Börzsöny mentén, az Ipoly völgyében található Drégelypalánk is csatlakozott az első alkalommal megszervezett Aldi Palóc Terepmaraton Kupához. A négy állomásos terepfutó verseny helyszínei: Terény, Drégelypalánk, Iliny és Diósjenő. A Palóc Terepmaraton Kupa második állomása Drégelypalánk lesz.

A sorozat keretében a IV. Szondi Várfutást május 20-án, szombaton tartották volna az eredeti a tervek szerint, azonban az időjárás miatt május 27-én, szintén szombaton rendezi meg a Drégelyvár Alapítvány. Hosszabb távokon 10 órakor indul a rajt a művelődési ház udvarából a legendás Drégely várába, amely történelmi emlékhely. A Vic-Versa roham elnevezésű távon 12 kilométert teljesíthetnek a futók, amíg az Aldi Futamon 25 kilométeres kihívás vár a bátrabbakra. Ezt a távot első alkalommal futhatják az indulók Drégelypalánknál. 11 órától indul az Apród roham futam három kilométeres távja a Sáferkútig, valamint a hat kilométeres Vitéz roham, amely a várba vezet majd.

– A Börzsöny hegység 444 méteres csúcsán található Drégely vára a Nemzeti Örökség része, így tehát Történelmi Emlékhelyre vezet a cél. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 ezer emberből álló seregével kezdte meg a vár ostromát. Szondi György várkapitány és a 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, közel négynapos öldöklő harc után a vár végül elesett.  A sziklavár a hősi helytállásról és a hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak. A Szondi várfutással a hősök emlékét őrizzük – mondta el portálunknak Pásztor Ildikó, a drégelypalánki verseny szervezője.

Hozzátette, hogy Drégely várának kapitánya fogadja majd a befutókat. A megmérettetésen nemcsak profi sportolók indulhatnak, hanem teljesen amatőrök is jelentkezhetnek a három, illetve a hat kilométeres távra. Bár ezek nem részei a sorozatnak, de az élmény, a környezet, illetve a hangulat ugyanaz.

A szervező arra is felhívta a figyelmet, hogy a Sportorigo adatfeldolgozó portál egységes felületen biztosítja az online nevezést, valamint az valós idejű eredményfeldolgozást is követhetik az indulók – távok, nevezési díjak, kategóriák. 

– 800 ezer forint értékű termékcsomagot osztanak ki, összesen nyolc kategóriában, de díjat csak az kaphat, aki legalább két állomáson indul. Az összetett jutalmakat július 15-én, szombaton adják majd át, az utolsó állomás egyéni eredményhirdetése után – ismertette Pásztor Ildikó.

A szervező arra is kitért, hogy Drégelypalánkon, a IV. Szondi Várfutáson számos önkéntes fiatal segít a verseny szervezésében. A futás után pedig a művelődési házban ebéddel és eredményhirdetéssel várják majd a sportolókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában