teremavató

2023.04.05. 17:28

Két bajnok avatta fel a gyarmati iskola új sport- és olimpiatörténeti termét (fotók)

Két nagyszerű olimpiai bajnok, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai, dr. Faragó Tamás vízilabdázó és dr. Hegedűs Csaba birkózó tartott élménybeszámolót szerdán a Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskolában, ahol felavatták az intézmény sport- és olimpiatörténeti termét.

Hegedűs Henrik

Dr. Hegedűs Csaba birkózó (balra) és Dr. Faragó Tamás vízilabdázó (jobbról a második) vágta át a szalagot

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A rendezvény felvezetése során a diákok saját sportáguk képviseletében egymás után vonultak be az aulába, majd az iskola tanulói csillogtatták meg képességeiket zongorajátékban, versmondásban és látványtáncban, illetve Taskó András testnevelőtanár gyújtotta meg jelképes formában az olimpiai lángot. A pódiumbeszélgetés előtt Szabó Csaba a házigazda igazgató köszöntötte a megjelenteket.

Saját példájukon keresztül népszerűsítik a sportolást

A két kiválóság egymás kezébe adva a mikrofont elevenítette fel pályafutásának legjelentősebb mozzanatait, valamint kitértek az emberi jellemvonások fontosságára is. Dr. Hegedűs Csaba elöljáróban rövid ismertetőt adott a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületéről, kiemelve, hogy a Nemzeti Sport felhívására alakult meg a szervezet negyed századdal ezelőtt és a kezdeti tizenöt fős tagság mára huszonegyre bővült. Fő feladatuknak tekintik, hogy felváltva járva az országot, saját példájukkal szolgálva népszerűsítsék a sportolást a legifjabb nemzedékek körében. Hozzátette, az igazi sportolói képességek a világ színpadán dőlnek el, és ő maga világbajnokként érkezett a müncheni olimpiára, mégis, a kilencszeres ötkarikás bajnok úszó, Mark Spitz társaságában valóságos kis porszemnek érezte magát. 

Szorgalom nélkül siker sincs

Dr. Faragó Tamás kifejtette, sakknyelven szólva minden lépés egy döntés, és igenis, már a sportágválasztásnál úgy induljunk útnak, hogy a földkerekség legjobbjai akarunk lenni, azaz a Pál utcai fiúkból hasonlatot véve Áts Ferik akarjunk lenni, ne Nemecsek Ernők. Erre dr. Hegedűs Csaba ráerősített, mondván az 1971-es szófiai világbajnokság előtt (ahol végül minden meccsét tusgyőzelemmel nyerte), amikor Budapesten, a Pasaréti úti öltözőben lakott, kifüggesztette a szekrénye falára, hogy „világbajnok akarok lenni”, és az is lett, azaz megfelelő ego és önbizalom nélkül képtelenség komolyabb eredményeket elérni, és ez az élet minden területére igaz.

Mindketten megerősítették, rendkívül lényeges, hogy a fizikai  teljesítmény mellett törekedjünk kiművelt emberfőkké válni. A vízilabdában például rengeteg a diplomás, jogász, orvos, mérnök. Az 1976-ban Montrealban olimpiai bajnoki címet szerzett válogatott tizenegy játékosa közül hétnek a nevénél díszelgett a „dr.” előtag. Dr. Hegedűs Csaba egy érdekes történetet is megemlített, hogy immár ötkarikás győztesként miként felvételizett a jogi egyetemre.

Tanácsokat adtak a fiataloknak

A halhatatlan magyar sportolók a továbbiakban szóltak még arról, milyen tulajdonságok elengedhetetlenek a nagy sikerek elérésében, amelyek között hangsúlyozták az alázatot és az eltökéltséget, illetve tanácsokat is adtak a fiataloknak, hogyan bánjanak a kihívásokkal, viseljék el a kudarcokat, rázódjanak át a nehézségeken, ne törjenek meg a legmegrengetőbb problémák közepette is, és viseljék el esetleg a fokozottabb népszerűséget is. Nem beszélve a biztos családi háttér lényeges szerepéről, amiről dr. Faragó Tamás humorosan megjegyezte, az uszodában sokkal nagyobb dicsőségnek tartották a hármasikrei megszületését, mint a nemzetközi viadalokon megkaparintott érmeit.

Felavatták a termet

Az esemény zárásaként a díszvendégek közösen felavatták az iskola sport- és olimpiatörténeti termét, ahol számos relikviát helyeztek el: egy nagy világtérképen az eddigi téli és nyári olimpiák helyszínei láthatók, a tablókon az egyes ötkarikás játékok összefoglalói olvashatók, néhány magyar  bajnok portréja mellett az intézményhez köthető személyiségek által felajánlott tárgyak díszelegnek, de akad néhány szakkönyv is a kiállítás anyagában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában