Látogatás

2023.04.18. 10:32

A salgótarjáni atlétika legendái is megnézték a múzeumot

Angyal János és Komka Magdolna is elismerően beszélt a tárlatról.

B.L.

Angyal János, mellette a vitrinben Duplantis cipője

Forrás: Beküldött fotó

Az előző hét végén, 127 nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt, a fővárosi Etele Plázában megnyílt a MOWA, azaz a Museum of World Athletics időszaki kiállítása. A 2010-es évek végén életre hívott kiállítás olyan sportmúzeum, amelynek állandó kiállítása teljes mértékben a digitális világban jött létre.

Hosszú hónapok tervező munkája után három hónap volt felépíteni a kiállítást, amelyben nemcsak az idén 40 éves atlétikai világbajnokságokra lehet visszatekinteni, hanem a 125 esztendős múlttal büszkélkedő magyar atlétika története is külön falat kapott.

- Ez a valaha volt legnagyobb és legsokszínűbb atlétikai gyűjtemény, amit valaha bárki összeállított - mondta Christopher Turner, a MOWA kiállítás kurátora.

Angyal Jánosnak hatalmas élmény volt

Az ünnepélyes megnyitóra Sebastian Coe, a WA elnöke meghívta Angyal Jánost a Salgótarjáni Ugrógála versenyigazgatóját, a somoskői cipőmúzeum tulajdonosát is.

- Rendkívül megtisztelő volt a meghívás, hatalmas élményben volt részem. Ajánlom, hogy aki teheti, személyesen nézze meg a relikviákat Jessie Owenstől Mondo Duplantisig. Találkoztam Christopher Turner igazgatóval, akinek bemutattam cipőmúzeumunk ismertetőjét, és meghívtam Somoskőre a mi kiállításunk megtekintésére. Örömmel mondhatom, hogy a meghívást elfogadta, és júliusban személyesen  is köszönthetem a Bazalt Panzióban a Nemzetközi Atlétikai Szövetségben hosszú évtizedek óta tevékenykedő Christopher Turnert - mesélte portálunknak Angyal János.

Christopher Turner, Angyal János, és Grajzel Fanni tolmács
Christopher Turner, Angyal János, és Grajzel Fanni tolmács
Forrás: Beküldött fotó

A kétszeres olimpikon is áradozott róla

A kiállítást megcsodálta egy másik salgótarjáni kötődésű egykori sportoló, Zsivotzkyné Komka Magdolna is. A Sese kétszeres olimpikon magasugrója a közösségi oldalán méltatta a tárlatot. A korábbi sokszoros bajnok méltán lehet arra büszke, hogy elhunyt férje, az olimpiai bajnok kalapácsvető Zsivótzky Gyula, és fia, a szintén olimpikon Zsivoczky Attila emlékei egy vitrinben kaptak helyet.

A MOWA világkiállítása az Etele Pláza 3.emeletén ingyenesen megtekinthető április 3. és augusztus 27. között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában