Labdarúgás

2023.01.15. 18:46

A karancsaljai titán, aki lerúgta Pelét a pályáról (videó)

A karancsaljai születésű Menczel Iván neve jól cseng a sportrajongók, különösként a focit kedvelők körében. Az olimpiai bajnok labdarúgóról az viszont már kevesebben tudják, hogy ő volt az egyetlen Nógrád megyében született játékos, akinek megadatott az, hogy a pár hete elhunyt Pelé ellen játszhatott. Sőt! Jobbfedezetként akkori edzőjétől az a feladatot kapta, hogy egy az egyben fogja a Fekete Gyöngyszemet, és minél inkább hatástalanítsa játékát. Ami végül sikerült is…

Szabó Péter

Menczel és Pelé 55 évvel ezelőtt léptek egymás ellenfeleként pályára Chilében

Forrás: Wikipedia/montázs

Na de kezdjük a történetet az elején. Menczel Iván 1941-ben született Karancsalján, és mint akkor minden jóravaló gyerek a focit választotta hobbijának. A tehetsége hamar utat tört magának, 12 évesen már a megye legnagyobb egyesületében, az SBTC színeiben rúgta a labdát. A 17. születésnapja előtt már az NB I-es felnőttcsapatban is bemutatkozott, és négy éven keresztül viselte a fekete-fehér mezt. Ezt követően Tatabányára vezetett az út. 1964-ben és 1966-ban bajnoki harmadik helyet szerzett csapatával – utóbbit a legendás Hidegkuti Nándor edzősködése alatt –, de itt már a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott a fiatal játékos. 

A Vasas csapata (1968). Állnak: Varga, Bakos, Menczel, Mészöly, Makrai, Ihász, Illovszky Rudolf edző, guggolnak: Molnár, Puskás, Farkas, Fister, Korsós.
Forrás: Vasas SC

1968-ban az akkor sikerei csúcsán lévő Vasas szerződtette le és meghívót kapott az olimpiai válogatottba is. Egy évvel korábban az angyalföldi csapat megnyerte a Santiagóban megrendezett, nagy presztízsű Hexagonal-kupát, így ismét meghívást kaptak egy dél-amerikai túrára, ahová természetesen már csatlakozott a frissen szerződtetett Menczel is. Az ominózus mérkőzésre január 23-án került sor, ahol végül farkasszemet nézhetett a két kiválóság.

Santos FC – Vasas SC 4-0 (3-0)
1968. 01. 23. Estadio Nacional, Santiago de Chile. Santos FC: Cláudio – Carlos Alberto Torres, Ramos Delgado, Joel Camargo, Rildo, Lima, Negreiros (Clodoaldo), Orlandinho, Toninho Guerreiro, Pelé (Douglas), Edu. Vasas SC: Kenderesi – Bakos, Mészöly, Makray, Ihász (Somogyvári), Mathesz, Menczel, Molnár, Puskás (Korsós), Farkas, Fister. Góllövők: Edu (2), Pelé, Toninho Guerreiro.

Egy évtizedekkel későbbi interjúban így emlékszik vissza a történtekre: – Jobbfedezetként rám hárult Pelé kikapcsolása, de hát ez nem ment egykönnyen. A Fekete Gyöngyszem a pályán példásan dirigálta a csapatát, s a labdát alig lehetett tőle elvenni. Sokat fickándozott mellettem. Egyszer eluntam a dolgot. Jött a brazil támadás, szállt felénk a labda, s én a játékszert emberestül, mindenestül kivágtam a salakra. Pelé nagyot huppant, a földön maradt, s a sok tízezres közönség őrjöngésbe kezdett. Hirtelen elkapott a halálfélelem, attól tartottam, hogy valaki ott pisztolyt ránt, s keresztüllő. Le akartam szaladni a pályáról, de Rudi bácsi nem engedett. Később lecsillapodtak a kedélyek, noha Pelé király azon a meccsen már nem mehetett vissza a pályára. Egy szó, mint száz: „megúsztam”!

A Népsport korabeli száma a címlapon hozta le a meccs tudósítását, ahol a Pelét dicsérő sorok mellett Bakos Sándort, a későbbi szövetségi kapitány Mészöly Kálmánt és a középpályás Menczel Ivánt emelték ki, mint csapatuk legjobbjait.

Népsport, 1968. január (24. évfolyam, 1-20. szám)

A karancsaljai labdarúgó számára az 1968-as év még tartogatott sikereket. A mexikói olimpia minden mérkőzésén pályára lépett, a Salvador és a Ghána elleni csoportmeccsek mellett pedig az ötkarikás játékok döntőjében is betalált, amit végül 4–1-re megnyertek Bulgária ellen.

Pályafutása befejeztével utánpótlásedzőként dolgozott több csapatnál is, majd korkedvezménnyel vonult nyugdíjba, és visszaköltözött a nógrádi megyeszékhelyre. 2011. november 26-án elhunyt el Salgótarjánban. Végső nyughelye – legnagyobb sikereinek helyszíne – az Illovszky-stadion egyik zugában kialakított kegyhely lett, ahol két két korábbi játékostársa, Bakos Sándor és Mathesz Imre hamvai is nyugszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában