EP-választás

2024.05.17. 18:06

Kövér László az európai parlamenti választások tétjéről beszélt Salgótarjánban

Választási fórumot tartottak tegnap Salgótarjánban, a Kohász Művelődési Házban. Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt a június 9-i európai parlamenti választás tétjéről.

Veres Edina

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvényen elsőként Becsó Zsolt országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, akiknek a figyelmét felhívta arra, hogy mekkora tétje is van a június 9-i szavazásnak mind az európai parlamenti, mind a helyi önkormányzati választások tekintetében. Az önkormányzatok közül kiemelte Salgótarjánt, majd emlékeztette a jelenlévőket: a rendszerváltás óta eltelt 34 évből – az első négy évet nem figyelembe véve – összesen 8 éven át – 2006 és 2014 között – volt Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzata a városnak. Rámutatott, hogy 2014-ben a salgótarjániak a szocialistáknak szavaztak bizalmat, majd ezután számba vette, hogy az elmúlt egy évtizedben mennyi és milyen támogatást kapott az Orbán-kormánytól a nógrádi vármegyeszékhely.

Kövér László (jobbra) és Kreicsi Bálint kézfogása a rendezvényen
Fotó: Szabó Péter / Forrás: Nool.hu

– Jelentős források érkeztek Salgótarjánba. Mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt 10 évet tekintve, illetve a 2024-es állapotokat nézve az az út, amin a szocialisták elindultak, hiába volt minden feltétel adott a sikerhez, egy zsákutcának bizonyult – mondta az országgyűlési képviselő, aki azt is aláhúzta, hogy nincs értelme ezen az úton továbbmenni.

– Meg kell állni, meg kell fordulni, vissza kell menni a kiindulóponthoz és új utat vagy utakat kell keresni Salgótarján számára, amely megteremti a lehetőséget a vármegyeszékhelyen belül arra, hogy ez egy fejlődő, élhető és összetartó város legyen – hangsúlyozta Becsó Zsolt arra is rámutatva, hogy egy ilyen, új Salgótarján élére egy új emberre van szükség.

Salgótarjánban csapatmunka kezdődött

Kreicsi Bálint, a Hajrá, Salgótarján! Egyesület, illetve a Fidesz-KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje beszédében az elmúlt egy évre fókuszált Salgótarján tekintetében. Mint fogalmazott, elindult egy folyamat, amely egy egész csapat munkájának köszönhető.

 

– Ez a feladat, aminek a mezsgyéjén elindultunk nem volt más, minthogy egy fejlődő, élhető és összetartó Salgótarjánt alkossunk – emelte ki Kreicsi Bálint, aki ezután részletezte a lakosság körében végzett konzultáció eredményességét, illetve elárulta: elindítottak egy gazdasági fórumot is, de szintén nagy jelentőséget tulajdonítanak az intézményekkel való egyeztetéseknek, hiszen fontosnak tartják a folyamatos kapcsolattartást azokkal a gazdasági és intézményi szereplőkkel is, akik jelenleg munkát adnak vagy a jövőben munkát tudnak majd adni a helyieknek. Kreicsi Bálint, aki azt is elárulta: az egyeztetések, a konzultációk és a kitelepülések során őket ért impulzusok és visszajelzések megerősítették őket abban: az út, amit kijelöltek, járható és élhető. Mint fogalmazott, a választásokig hátralévő időben sem szabad „kiengedni”, folytatniuk kell a munkát.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke több Nógrád vármegyei eseményen is tiszteletét tette csütörtökön. Ahogy arról portálunk beszámolt, előbb Pásztón az új bölcsőde átadóján, majd kicsivel később Bátonyterenyén, a kisterenyei csata 105. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt. Az esti salgótarjáni fórum során nem az önkormányzati, hanem az európai parlamenti választás tétje oldaláról közelítette meg június 9-ét.

Tovább megyünk-e az úton, vagy mindent veszni hagyunk?

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a választás tétjének felderítése érdekében először vissza kell tekintenünk és meg kell találnunk a választ arra a kérdésre: hol tartunk most?

Az Országgyűlés elnöke rámutatott, hogy soha nem volt hazánkban a foglalkoztatottság olyan magas, mint most. Hozzátette: ennek elérésben a munkahelyteremtő beruházásokon túl a közmunkaprogram játszott fontos szerepet. Miután Kövér László részletesen ismertette a közmunkaprogram pozitív hatásait a nemzetpolitika témájára evezett, majd szót ejtett a keleti nyitáspolitikáról, valamint a nyugdíjak és a bérek vásárlóértékének növekedéséről. Ez utóbbival kapcsolatban az Országgyűlés elnöke rámutatott: a 2023. decemberi számok szerint a 2010-es átlaghoz képest 74 százalékkal nőtt a családok jövedelmének vásárlóértéke. Kövér László összegzésül kiemelte: ez az első alkalom, amikor az európai parlamenti választásnak valóban valódi tétje van. Úgy fogalmazott: egy új hidegháborúban vagyunk, illetve egy új világháború küszöbén állunk. 

– Az a kérdés, hogy migrációt, genderpropagandát, háborút akarunk-e? Az a kérdés, hogy tovább akarunk-e menni azon az úton, amin 2010 és 2024 között járni tudtunk, vagy gyakorlatilag mindent veszni hagyva alárendeljük magunkat idegen érdekeknek – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke a választási fórumon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában