Visszapillantó

2022.12.29. 13:11

Szeptemberben Földi Attila labdarúgó hetven, míg Mecser Lajos nyolcvanéves lett

Szeptemberben megyei sporthíreink között volt a szzécsényfelfalui Zilaj Csaba, aki a transzplantált atlétika Európa-bajnokságon remekelt. Aztán képernyőn is láthatók az ugrógála főszereplőinek rekvizítumai, hiszen Cipőmúzeum címmel új dokumentumfilm készült. Ez mellett volt két születésnapos is: a hetvenéves Földi Attila, az SKSE, a Vasas és az SBTC egykori kiváló labdarúgója, valamint a nyolcvanéves Mecser Lajos futó, aki két olimpián is szerepelt.

Nool

A szécsényfelfalui transzplantált sportoló remekül szerepelt a kontinensviadalon

Zilaj Csaba, csontvelőtranszplantált atléta összesen három ezüst- és két bronzéremmel zárta az angliai Európa-bajnokságot.

Bő két évtizeddel ezelőtt Zilaj Csaba még az életéért küzdött, azt követően azonban a szervátültetettek számára megrendezett nemzetközi és hazai atlétikai versenyeken nagyon sok érmet szerzett már. A koronavírus-járvány miatt három év szünet után rendezték meg ismét a szervátültetettek Európa-bajnokságát az angliai Oxfordban. A magyar csapat tagjaként ismét lehetőséget kapott a nógrádi atléta. Az idei Eb-n 52 magyar sportoló vett részt, a csapat tagjai 113 egyéni és 41 csapatversenyszámban versenyeztek. Ebből a keretből 15-en is most debütáltak a nemzetközi mezőnyben. Összesen egyébként 26 ország körülbelül félezer sportolója vett részt a kontinensviadalon.

Képernyőn is láthatók az ugrógála főszereplőinek rekvizítumai

Egy település életében – kivált, ha várossá válásának századik évfordulóját ünnepli – számos olyan esemény adódik, amelyik érdemes a felemlítésre, sőt megörökítésre is. Természetesen – mint minden egyéb helyen – Salgótarján múltjában is előfordultak szomorú, tragikus történések – ilyen volt a síelők halála, a holokauszt borzalma és az 1956. december 8-i esztelen vérontás – de jócskán sorjáztak visszatérő örömteli, sikeres rendezvények is. Ilyen például az október 23-i emlékfutás, de sokáig létezett a dixielandfesztivál – amely idén Jazz Station néven éppen ezekben a napokban indul újra – is. Ugyancsak a szívesen és büszkén emlegetett események közé tartozik a nemzetközi ugrógála, amely beírta nevét a város sport- és közéletébe.

Hetvenéves Földi Attila, az SKSE, a Vasas és az SBTC egykori kiváló játékosa

A Salgótarjánban élő Földi Attila szep­tember 21-én ünnepelte a hetvenedik születésnapját. A tehetséges labdarúgó a hetvenes évek elején tűnt fel a SKSE együttesében. A csatárként és középpályásként is kiválóan játszó játékos letette a névjegyét a Vasas csapatában, mely után az SBTC-ben folytatta, majd egy sérülést követően kisebb csapatokban játszott. Az élvonalban százkét találkozón lépett pályára, s huszonnégy gólt szerzett. A kilencvenes évek közepétől edzősködött több mint két évtizedig.

Nyolcvan éve született a legnagyobb Nógrád megyei futó, Mecser Lajos

A Salgótarjánban élő Mecser Lajos összesen huszonkétszer nyert magyar bajnokságot, megjárta az 1964-es és az 1968-as olimpiát, nyert Európa-bajnoki ezüstérmet, és két Európa-csúcsot is elért. A 80. születésnapja alkalmából vele beszélgettünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában