Atlétika

2022.09.05. 17:13

Angliában gyűjtögette az érmeket a nógrádi transzplantált futó

Zilaj Csaba, a szécsényfelfalui csontvelőtranszplantált atléta összesen három ezüst- és két bronzéremmel zárta az angliai Európa-bajnokságot.

B.L.

Zilaj Csaba (középen) gyűjtögette az érmeket

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Bő két évtizeddel ezelőtt Zilaj Csaba még az életéért küzdött, azt követően azonban a szervátültetettek számára megrendezett nemzetközi és hazai atlétikai versenyeken nagyon sok érmet szerzett már.

A koronavírus-járvány miatt három év szünet után rendezték meg ismét a szervátültetettek Európa-bajnokságát, az angliai Oxfordban. A magyar csapat tagjaként ismét lehetőséget kapott a nógrádi atléta.

Az idei Eb-n 52 magyar sportoló vett részt, a csapat tagjai 113 egyéni, és 41 csapat versenyszámban versenyeztek. Ebből a keretből 15-en is most debütáltak a nemzetközi mezőnyben. Összesen egyébként 26 ország körülbelül félezer sportolója vett részt a kontinensviadalon. 

- Én is izgatottan vártam a versenyeket, pedig ez már a 13. nemzetközi megmérettetésem volt, ezen belül is a hatodik Európa-bajnokságom - mesélte Csaba, aki hozzátette, két csoportban utaztak ki Angliába, ahol a szállásukat csak úgy foglalhatták el, ha negatív koronavírus-tesztet produkáltak. Az Eb nyitóünnepségét egy gyönyörű színházteremben tartották meg. Másnap már kezdődtek is a versenyek, ahol 12 sportágban voltak érdekeltek a mieink: atlétikában, úszásban, tollaslabdában, bowlingban, petanqueban, röplabdában, kerékpárban, triatlonban, asztaliteniszben, fallabdában, dartsban és teniszben.

Zilaj Csaba ismét atlétikában volt érdekelt

- A felkészülésemben a családomtól is sok segítséget kaptam, mivel a nagyobb lányom, Gina elvégezte az edzői képesítést, így már közös edzésekkel készültünk a válogatókra, illetve az Eb-re is. A felkészülésemet és a versenyzésemet is támogatta a megyei, valamint a szécsényfelfalui önkormányzat - mesélte Zilaj Csaba, aki először az 5000 méteres utcai futásban volt érdekelt, amelyet egy gyönyörű kastélyparkban bonyolítottak le.

- Kiderült, hogy nem csak a saját korcsoportommal kellett megküzdenem, hanem a tőlem fiatalabbakkal is. A korosztályomat tekintve a második helyen végeztem, viszont összetettben csak a hetedik lettem. Viszont az országok közötti csapatversenyben Mezei Gergővel és Déri Dáviddal sikerült ezüstérmet szereznünk - értékelt a sportoló, aki a következő két napot pihenéssel, londoni kirándulással és szurkolással töltötte. 

Egyéniben, csapatban és váltóban is futott
Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Később 100 és 400 méteren is a dobogó harmadik fokára állt a saját korosztályában. Ezután következett az 1500 méteres futás, melynek végén az ezüstérmet szerezte meg. Másnap rajthoz állt még 200 méteren is, ahol újra egy ezüstöt akasztottak a nyakába. Zárásképp a 4x100-as váltó tagjaként képviselte a válogatottat, ahol egy rossz váltás miatt kizárták a stafétát. 

Összesítésben csak a házigazdák előzték meg a magyar csapatot az éremtáblán. A 12 sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcolt ki a magyar csapat. Jövő áprilisban Ausztráliában rendezik majd meg a világjátékokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában