Ötkarikás élmények

2022.12.15. 17:31

Martinek János olimpiai élményeiről nosztalgiázott a nógrádi gyerekeknek + fotók

Névadójuk, dr. Hesz Mihály születésnapját ünnepelték csütörtökön délelőtt Nógrád község általános iskolájának diákjai. Bár az olimpiai bajnok kajakos ezúttal nem tudott eljönni a rendezvényre, a szintén ötkarikás győztes Martinek János öttusázóval találkozhattak a gyerekek.

Hegedűs Henrik

A kétszeres olimpiai bajnok Martinek János szerint a sport és a tanulás két tökéletesen összeegyeztető fogalom

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Az intézmény tornatermében Hekli Péter igazgató rövid köszöntőjét követően a tanulók és a vendégek összeálltak egy élőképre, hogy így, videóüzenet formájában köszöntsék a Németországban élő dr. Hesz Mihályt, az 1968-as mexikóvárosi olimpia bajnokát, aki a korábbi esztendőkben rendszeresen hazajárt és kedélyesen csevegett szülőfaluja iskolájának csemetéivel.

A közös szelfizés után az intézmény testnevelő tanára, Makkai Máté beszélgetett az 1988-ban, Szöulban két aranyérmet szerző Martinek János öttusázóval. A terefere során kibontakozott a ma már visszavonult sportoló pályafutása, aki annak idején szertornázóként kezdte, és a komolyabb gimnasztikai ismeretek tökéletesen segítették abban, hogy például a lovaglásban, ha az állat netán ledobta a hátáról, a megfelelő mozdulattal essen a földre úgy, hogy sérülést ne szerezzen. Felvetődtek a dél-koreai fővárosban rendezett, harmincnégy évvel ezelőtti diadal képei, amelyet a lepergő filmtekercs kockáin a fiatalok a helyszínen is megszemlélhettek. Martinek a futásban hatalmas hajrával kaparintotta meg az elsőséget olasz és szovjet vetélytársa előtt, ráadásul társai, Mizsér Attila és Fábián László egyaránt olyan jó helyen értek a célba, hogy a csapatverseny végső sikere is a magyarok ölébe hullott. A kétszeres bajnok élete egyik legmeghatóbb pillanataként emlegette a hallgatóság előtt, hogy a hazaérkezést követően a társak nevében ő mondhatott köszönetet az egész nép támogatásáért az üdvözlésükre összegyűlt tömegnek.

Martinek János ezen kívül mesélt a diákoknak a kedvenc sportágában utóbbi időkben bekövetkezett furcsa szabályváltozásokról. Az általa kiváltképp szeretett lovaglás ugyanis hamarosan véglegesen kikerül az öttusa programjából, a 2024-es párizsi olimpián rendezik meg befejezésként, és helyére egy, a „Ninja Warrior” című televíziós játékból ismert akadályversenyhez hasonló versenyszám lép. A kiváló sportoló hozzáfűzte, az idősebb nemzedéket képviselők várhatóan már nem hajtják túl magukat, hogy minél inkább elmélyüljenek az új kihívás rejtelmeiben, de a fiatalok, akiknek már tartottak ebben bemutató viadalokat, nagyon élvezik, és biztosan hamar megszokják majd, hogy a hátasok nyergébe pattanás helyett efféle ügyességi próbán bizonyíthatják rátermettségüket.

Végezetül a kétszeres ötkarikás győztes egyfajta ajánlásként hangsúlyozta az ifjúságnak, a sport és a tanulás két tökéletesen összeegyeztető fogalom, amit az ő példája is bizonyít, hiszen amikor abbahagyta az öttusát, a civil életbe lépve hamar megtalálta a számításait, és ma már több diplomás emberként éli boldog mindennapjait.

Martinek János, miután elszántan állta az aláírást kérő fiatalok rohamait, megtekintette a dr. Hesz Mihály Általános Iskola által szervezett játékos sorversenyt, amelyen megyénken kívül több Pest megyei és fővárosi intézmény diákjai vettek részt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában