Visszatekintő

2022.12.30. 14:05

Emlékfutás, évforduló, asztalitenisz - október legfontosabb sporthírei

Októberben megyei sporthíreink között volt, hogy ötven éve volt harmadik a Stécé a labdarúgó élvonalban, valamint Szécsény már másfél évtizede a megyei asztalitenisz fellegvára. Továbbá immár harmincadik alkalommal rendezték meg a salgótarjáni emlékfutást.

B. T.

Több százan álltak rajthoz

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ötven éve volt harmadik a Stécé

Mint köztudott, az 1920-ban alapított sportklub labdarúgócsapata – közkeletű nevén a Stécé – 1972 nyarán érte el története során a legszebb eredményt, ugyanis a harmadik helyen végzett a Nemzeti Bajnokság első vonalában. Lapunk hasábjain július 9-én az utolsó, Újpesten lejátszott mérkőzés időpontjában jelent meg méltató írás, majd ugyanazon hónap végén négy egész oldalas, fotókkal illusztrált összeállításban idéztük fel a nagyszerű, megismételhetetlennek tűnő eredményt.

SBTC 50
Az egykori sikerkovácsok (balról): Kajdy Tibor, Baranyai Gyula, Kmetty József, Varga Sándor.  Sáfrány István, Szalay Miklós, Loch Károly, Répás Béla és  Básti István.
Fotós: Hegedűs Márk 

A közelmúltban az egykori sikerkovácsok – élükön Kmetty Józseffel, a hajdani remek középhátvéddel – úgy döntöttek, hogy egy ünnepi vacsora keretében is visszaidézik az ötven évvel ezelőtt történteket. A minap – az önkormányzat támogatásával – a belvárosi La’Koma étteremben meg is rendezték e találkozót, amelyen a még köztünk lévő, nemcsak Salgótarjánban élő, tíz egykori csapattagból kilencen vettek részt. A helyben lakók közül megjelent Básti István, Kajdy Tibor, Kmetty József, Loch Károly, Répás Béla, Szalay Miklós és Varga Sándor. Ketten, Baranyai Gyula és Sáfrány István messzebbről utaztak, hogy részesei legyenek e rendezvénynek. Viszont a távolabb élők egyike, Barta András és az itteni Szabó Géza, az egykori erőnléti tréner – akinek nem kis szerepe volt az elért eredményben – nem tudott eleget tenni a meghívásnak. Hat játékost a felesége is elkísérte, néhányukat azonban – így Jeck Ferencet, Szőke Istvánt és az 1972-ben már sportvezetőként is dolgozó Ferencz Gyulát – sajnos már csak az özvegyük képviselhette.....

 

 

Szécsény már másfél évtizede a megyei asztalitenisz fellegvára

 

Szécsényben 15 évvel ezelőtt, 2007-ben alakult meg a Szerva Asztalitenisz Egyesület, amely másfél évtized alatt beírta nevét a város, a megyénk, de azt is mondhatnánk, hogy az ország sportéletébe.

Dr. Harik Ferenc 2000-ben került a városba. Az NB II.-es asztaliteniszező még egy ideig visszajárt Sajószentpéterre a csapatához játszani, de minden vágya az volt, hogy Szécsényben is legyen egy jó színvonalú asztalitenisz-élet. Maga köré gyűjtötte azokat, akik kedvtelésből ütötték a labdát, s megalakították a Szerva Asztalitenisz Egyesületet, amelynek ő lett az elnöke, edzője, játékosa, mondhatni mindenese.

Kuris Kitti az egyik legtehetségesebb fiatal játékosuk volt az évek alatt
Forrás: Beküldött

A csapat nevezett a 2007–2008-as megyei bajnokságba, amit megnyertek. Az akkori játékosok: Kövendi János, Heizer Zoltán, Rigó János, Id. Harik Ferenc, Borik Albert, Dr. Pintér Sándor, Szőlősi Milán, Dr. Harik Ferenc. A bajnoki cím számukra azt jelentette, hogy egy osztállyal feljebb léphetnek. Azt mondhatjuk, hogy rövid idő alatt a szécsényi asztaliteniszezők helyi sporttörténetet írtak azzal, hogy felkerültek az NB III.-ba.

Az eggyel magasabb osztály jóval magasabb követelmények elé állította az egyesületet. Tudták, hogy a meglévő játékosállomány felkészültsége kevés lesz, és a kiadások is megnőnek. Dr. Pintér Sándornak és Dr. Harik Ferencnek sikerült az ügyükhöz megnyerni azt a fővárosi Dr. Sziklai Attilát, aki korábban asztaliteniszezett, és iskolatársa volt Dr. Pintér Sándornak. Így lett az ALOE Invest a szécsényi asztaliteniszezők fő szponzora. Úgy illett, hogy az egyesület nevébe is bekerüljön a főszponzor, így a nevük ALEO Invest Szerva Asztalitenisz Sportegyesületre változott...

Immár harmincadik alkalommal rendezték meg az emlékfutást

Salgótarjánban immár harmincadik alkalommal rendezték meg az október 23-ai emlékfutást. A Megyeháza környékén ezúttal is sokan futottak, a kicsiktől a felnőttekig egyaránt. Az ünnepi eseményen most is a részvétel volt legfontosabb.

A Megyeháza előtti ünnepi megemlékezés, koszorúzás, valamint az ezúttal is – immár huszonegyedik alkalommal – futva érkező Schirilla György sokoldalú sportoló fogadtatása után kezdetét vette a 30. jubileumi emlékfutás, szokás szerint a fiatalabb korcsoportokkal. A helyi tanintézmények újra szép számú diáksereget mozgósítottak a versenyre, sokan akadtak, akik az egyéni futás mellett egyesületi és iskolai váltóban is rajthoz álltak. A váltófutásoknál a nagy általános iskolásoknál a Székhelyintézmény, a kis általános iskolásoknál a Petőfi, a középiskolásoknál a Bolyai, míg az egyesületeknél Salgótarjáni AC végzett az első helyen.

Az eredményhirdetések során – több prominens személlyel egyetemben – a város korábbi kiváló hosszútávfutója, a kétszeres olimpikon Mecser Lajos is segédkezett.

Valiskó Ferenc főszervező elmondta, hogy az iskolák részvételi aránya alapján felállított sorrendet idén is egy későbbi alkalommal hirdetik majd ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában