Lapozgató

2022.11.12. 10:04

Egyedülálló kezdeményezés: két évtizede mesél a Nógrádi futball című kiadvány

Először 2003. no­vember 10-én jelent meg a Nógrádi futball című kiadvány, idén pedig immár a huszadik eredeti ötleten, sajátos koncepción alapuló példány látott napvilágot.

Csongrády Béla

Tíz fejezet taglalja a megyei fociélet elmúlt időszakát a könyvben

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A könyv tartalma gyakorlatilag megegyezik az előzőkkel. Ezúttal is Balogh Tibor írt hozzá bevezetőt, amelyben utal a százötvenöt oldalon közzétett adatsor szerkezetére. A korábbiakban nem egyszer előfordult, hogy a megye sportjában, labdarúgásában érintett, ismert és elismert személyiségek – köztük Dóra Ottó megyei közgyűlési elnök, Répássy László megyei szakszövetségi igazgató, Ferencz Gyula labdarúgó-szövetségi elnök, Schuchmann Attila MLSZ-megyei igazgató – írtak előszót. E gyakorlat néhány éve már megszűnt, de a lényeg nem változott. 

Ezúttal is tíz fejezetből áll a könyv – és mint a szerző fogalmazott a bevezetőben –, elsőként mindig, így most is – a legmagasabb osztályban szerepelt csapatok szerepelnek a kötetben. E szerint a nyáron befejeződött bajnokságban az NB III. Közép, illetve Keleti csoportjában szerepelt Balassagyarmati VSE-re és a megyeszékhelyi SBTC-re vonatkozó adatok adatbankja és eredménylistája olvasható benne. Ezt követik a megyei I., II. és III. osztály csapatai, és megtalálható a 2022/23-as bajnokságok csoportbeosztása is. A Magyar Kupa megyei szereplőinek jellemzőit az utánpótlás-bajnokságok végeredményei követik. Ez után következik a megyei női kispályás bajnokság és a futsal, majd az Események, portrék, riportok című fejezet, és a megyén kívüli magyar, valamint a nemzetközi porondra való kitekintéssel zárul a számvetés. 

Amíg a tízből kilenc fejezet elsősorban az adatok miatt nagy jelentőségű, az esemény, portré, riport jellegű – 2021. december 6. és 2022. augusztus 15. között a szerző tollából megörökített – írások, cikkek olvasmányosságuk miatt is figyelemre méltóak. Ilyen az egykori Stécé-kiválóság, az 1968-as mexikói olimpiai bajnok Szalay Miklóssal a 75., az 1972-ben az NB I.-ben bronzérmes Stécé középhátvédjével, Kmetty Józseffel a 80., az egykori labdarúgóval és játékvezetővel, ifj. Mohácsi Lajossal a 60. vagy Serfőző Péter mátraterenyei sportvezetővel ugyancsak a 60. születésnapja alkalmából készült interjú. Ugyancsak születésnap, a 70. hívta életre a sikeres edzővel, Horváth Gyulával folytatott beszélgetést is. 

Informatívak, érdekesek az SKSE Öregfiúk vagy a balassagyarmati Talent 2019 Sportegyesületet s nem utolsósorban a nógrádi gyökerű jeles UEFA-szakembert, Sisa Tibort bemutató írások. Mindegyik cikk a Nógrád Megyei Hírlap hasábjain látott először napvilágot, s valamennyihez illusztratív, a szövegekhez hasonlóan dokumentumértékű fotók is társulnak. A kötet végén a szerző köszönetet mond mindenkinek, akik valamilyen módon hozzájárultak a megjelenéséhez, s név szerint is felsorolja a támogatókat. Mint eleddig minden alkalommal, ezúttal is csak maximális elismerés illeti az országosan is egyedülálló, sporttörténeti értékű kezdeményezést, amelyet Balogh Tibor két évtizeden át képes volt szorgos munkával következetesen megvalósítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában