Kosárlabda

2022.08.26. 16:02

Fiatal edzővel, a hibák kijavításán dolgoznak a salgótarjáni kosarasok

Korábbi játékosa, Dániel Péter vezetésével készül az új idényre a Salgótarjáni KSE NB I/B-s együttese.

Nool

Dániel Péter nagy energiával vetette bele magát a munkába

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Noha harmatos alapszakaszbeli produkcióját egy hibátlan rájátszásbeli meneteléssel valamelyest feledtette, összességében az előzetes várakozásoktól elmaradva, csupán kilencedikként zárta az NB I/B-s pontvadászat Piros csoportjának 2021/2022-es küzdelemsorozatát a Salgótarjáni KSE felnőtt együttese. A szeptember utolsó hétvégéjén rajtoló új idényre immár több mint két hete megkezdte felkészülését az értékei megtartása mellett a holtszezonban néhány fontos játékoscserét is végrehajtó gárda, amelynek szakmai munkáját immár a korábbi SKSE-kosaras, a távozó Király Márió helyébe lépő, Dániel Péter irányítja. A vezetőedzőként meglehetősen fiatalnak számító, huszonhét esztendős trénert kértük fel egy „székfoglaló” beszélgetésre.

– Kora alapján akár még játékosként is erősíthetné a csapatot, amelyben korábban hosszú éveken át szerepelt. Mi az oka, hogy ilyen fiatalon edzőnek állt?
– A válaszom talán közhelyes lesz, de sajnos sérülés miatt kellett felhagynom a profi sportolói pályafutással: 2016 és 2019 között négy térdműtéten és egy fémeltávolító beavatkozáson estem át, s bár az utolsó operációt követően becsületesen megcsináltam a közel egy évig tartó rehabilitációt, a koronavírus miatt félbemaradt szezon után úgy döntöttem, nem folytatom tovább a játékot. A kosárlabdától azonban nem szerettem és nem is tudtam volna elszakadni, ezért a parkettről az oldalvonal mellé „költöztem”, s 2020 szeptemberében beiratkoztam a Testnevelési Egyetem kosárlabda szakedző-képzésére, amit idén júniusban sikeresen el is végeztem.

– Az utánpótlásvonalon szerzett gyakorlatot követően most először irányít majd felnőtt együttest. Milyen érzésekkel vágott bele a munkába?
– Nagyon szeretem a kihívásokat, és miután biztossá vált, hogy én leszek a vezetőedző, hatalmas energiával kezdtem meg az előkészítő munkát, gondolok itt elsősorban a játékoskeret összeállítására, illetve az alapozásra, a szezon terveinek a kidolgozására. Érdekes lesz, hiszen a jelenlegi felnőttkeretből három játékos is idősebb nálam, én azonban azt gondolom, egy edző szakmai felkészültsége, a munkához való hozzáállása és a kosárlabda iránti alázata fontosabb, mint a kora.

– Mit szeretne megvalósítani a játékban, az eredményességben, meglátása szerint miben kell leginkább előbbre lépni a tavalyinál jobb szerepléshez?
– A nyáron volt időm kielemezni az NB I/B Piros csoportjának tavalyi idényét. Kiderült, hogy a mezőnyből mi értékesítettük a harmadik legkevesebb hárompontost – ráadásul a negyedik legrosszabb hatékonysággal – és meccsenként mi osztottuk ki a harmadik legkevesebb gólpasszt. Azt gondolom, hogy a mai kosárlabdában mindkét fent említett statisztikai mutató kulcsfontossággal bír, ezért megpróbáltunk úgy változtatni a kereten, hogy a játéknak ebben a két szegmensében előre tudjunk lépni. E mellett, reményeim szerint a védekezésben is jócskán tudunk majd fejlődni, s így egy rendkívül agresszív, sokat mozgó, nagyon „kaparó” együttes fog kifutni a parkettre a szeptember végi bajnoki rajton.

A visszatérő horvát játékmester, Dominik Herendic (labdával a kezében) ismét a piros-feketék nagy erőssége lehet
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Említette, hogy tudatosan keresték a fenti elképzelésekhez illeszkedő játékosokat. Milyen változások történtek a nyáron a csapatban, kik távoztak és kik csatlakoztak a kerethez?
– A távozók névsora rövid, mindössze Karanfilovszki Valentino és Steve Rosemond szerepel rajta. A hátvédsorba érkezett Győrből Geiger Bálint, akinek remekül sikerült a tavalyi éve mind egyénileg, mind pedig csapatszinten, míg a hasonló poszton bevethető Vas-Teplán Miklóst a fiatal kontingens megerősítése érdekében igazoltuk át az Óbudai Kaszások csapatától. Mindketten beleillenek abba a rendszerbe, amit képviselni szeretnénk majd az előttünk álló szezonban. Külön öröm számomra, és azt gondolom a salgótarjáni kosárlabda kedvelőknek is nagyszerű hír, hogy egy szezon után visszatér hozzánk Ceglédről a horvát irányító, Dominik Herendic. Véleményem szerint őt nem kell különösebben bemutatni senkinek, aki a korábbiakban figyelemmel kísérte az SKSE mérkőzéseit. Már tavaly is több salgótarjáni tehetség kapott helyet a felnőtt keretben, s az ő foglalkoztatásukat az idén még inkább fókuszba helyeztük, így az augusztusi felkészülést elkezdő tizenöt játékos közül hatan helyi fiatalok. A már tavaly is több-kevesebb lehetőséghez jutó Monye Martin-Monye Jonatán-Kiss Áron trió kiegészült három tinédzserrel, akik tavaly az U16-os bajnokságban bontogatták a szárnyaikat, név szerint Cserényi Marcellel, Cserényi Martinnal és Balázs Mártonnal. Bízom benne, hogy a jövőben már egy megszokott tendencia lesz, hogy egyre több saját nevelésű kosárlabdázó kap szerepet felnőtt csapatunkban.

– Mennyire tekinthető véglegesnek a jelenlegi keret?
– A keret végleges, a fiatalokon és az új igazolásokon kívül továbbra is a csapatunkat erősíti Molnár Marcell, Dragasevics Veljko, Nshimba Joel, Hargitai Krisztián, Takács András és Kuttor Gergő is.

– Két hete dolgoznak együtt, milyenek az első benyomásai a csapatról? Hogyan értékeli az eddig elvégzett munkát?
– Az első benyomások teljes mértékben pozitívak, mind egyénileg, mind csapatszinten elégedett vagyok a hozzáállással, az elvégzett munkával. Az első két hétben minden a tervek szerint haladt, a srácok tényleg valamennyi edzést maximális odaadással és nagyon jó energiával teljesítettek. A felkészülés harmadik hetébe fordulva pedig lassan megkezdjük a finomhangolásokat és az edzőmeccsek sorozatát is.

– Miként alakul a csapat programja a szeptember végi bajnoki rajtig?
– Már számos edzőmérkőzést sikerült lekötnünk, azonban a program még nem tekinthető teljesnek. A Budapesti Honvéd U18 elleni, múlt pénteki ráhangoló találkozót követően most csütörtökön a Pénzügyőr csapatához látogattunk (előbbi összecsapáson 90–51-re, míg utóbbin 67–58-re győztek a piros-feketék - szerk.), majd szeptember 2-án, pénteken, 17 órától hazai pályán játszunk a Tiszaújváros ellen. Szintén biztosnak tűnik, hogy szeptember 7-én Miskolcra, szeptember 13-án pedig Dunaharasztiba látogatunk, majd szeptember 16-án és 17-én Tiszaújvárosban veszünk részt egy négycsapatos felkészülési tornán, ahol ellenfeleink a házigazdák mellett a Miskolc és a DEAC U23 együttesei lesznek. A következő hétvégén pedig már bajnoki mérkőzés vár ránk, hazai pályán a debreceni fiatalokat látjuk majd vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában