atlétika

2019.06.19. 13:50

Túl a megszerzett félszáz magyar bajnoki címen a szécsényi veterán

A szécsényi Bosák Attila nevét jegyzik a szeniorsport-világban. Az 59 éves atléta számára a sport egyenlő az egészséggel.

Szenográdi Ferenc

A sportoló 2001-től rendszeresen vesz részt szeniorbajnokságokon

A Magyar Atlétikai Szövetség által szervezett országos bajnokságon 2001-től súlylökésben és diszkoszvetésben 53 magyar bajnoki címet tudhat magáénak. A szimpatikus szenior atléta, Bosák Attila tagja a Word Thrower Clubnak, amely a kontinens veterán atlétáinak körét tömöríti, rendszeresen megrendezi versenyzői részére az Európa- és a világbajnokságot.

A megmérettetésen a szécsényi veterán dobóatléta rendszeresen részt vesz. Ezeken a versenyeken az olimpiai számoktól eltérően speciális szerekkel és számokban is folyik a küzdelem. A rangos versenysorozaton eddig 162 bajnoki címet tudhat magáénak. Az idén három versenyről három aranyéremmel tért haza. A világranglistán 6 kg súlylökésben 14,64 méterrel – amelyet 2011-ben ért el az abszolút kategóriában – a 12. helyen áll az elmúlt 30 év szenioreredményeinek rangsorában.

A sportoló 2001-től rendszeresen vesz részt szeniorbajnokságokon

Középiskolás korában a balassagyarmati Szántó Kovács János Gimnáziumban, Kurinczi Béláné testnevelő volt az, aki felfigyelt a tehetségére. Meglátta benne a jövő dobóatlétáját, s arra biztatta, hogy komolyan foglalkozzon a sportággal, amelyet követően az alapokat Poór Pétertől tanulta meg. A magas, laza izomzatú fiú gerelyhajítónak készült, 15 évesen már 50 méter fölé szállt a kezéből a gerely. Alig múlt 16 éves, amikor súlyos könyöksérülés miatt le kellett mondania a gerelydobásról, így a súlylökést és a diszkoszt választotta.

Az érettségi után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol Nagy Zsigmond mesteredző és Eötvös Károly voltak az edzői. Diszkoszvetésben az országos juniorbajnokságon a 6. helyen végzett.

Az egyéni rekordja 48,5 méter volt, míg súlylökésben 14,25 méterre sikerült taszítania a golyót. Teljesítménye azért nem Nógrád megyei csúcs, mert azt az egyetem színeiben érte el.

A diploma megszerzését követően Szécsénybe került dolgozni. A sport egy időre háttérbe szorult az életében. Ahogy mondta, az évek múlásával egyre inkább hiányát érezte a rendszeres sportolásnak, versenyzésnek, megmérettetésnek. Régi sporttársai felkérésére 1992-ben részt vett egy nosztalgiaversenyen. Ezt követően folyamatosan edzésben volt, megalakították a Bauer Rudolf Nógrád Megyei Atléták Dobó Klubját. Szécsényben hiányoztak a pályafeltételek, a helyi vállalkozókkal, sportbarátokkal összefogva megépítettek három dobókört, beszerezték a szükséges sportszereket. Legnagyobb bánatára a sportpályán a felújítást követően a dobókör megszűnt.

A sportoló 2001-től a szeniorbajnokság versenyein rendszeresen részt vesz. Az idén már több versenyen megmérettette magát. Márciusban az országos fedett pályás bajnokságon második helyezést ért el. Áprilisban a Nagyigmándi kupán három aranyérmet és egy ezüstöt szerzett. Ausztriában az LSW Európa-bajnokságán, szuperkődobásban, összesítésben a harmadik helyet szerezte meg. Májusban Tatabányán az LSW országos bajnokságán három aranyéremmel gyarapította sportkollekcióját. Szekszárdon a Török Mária-emlékversenyen súlylökésben nem talált legyőzőre.

A szécsényi Bosák Attila 53 szenior magyar bajnoki címmel rendelkezik

A soron következő versenyei július 7-én Budapesten, az Ikarus-pályán a szabadtéri országos bajnokság, ahol diszkoszvetésben és súlylökésben áll a körben. Július 20-án Zalaegerszegen ott lesz a hat ország versenyzői között. Július 27-én Kiskunhalasra utazik, hogy részt vegyen az LSW országos bajnokságán. Készül augusztus 2–4. között a Tatán megrendezésre kerülő LSW speciális dobószámok világbajnokságára.

Bosák Attila 2015 óta a Magyar Atlétikai Szövetség Szenior Bizottságában a dobószakág szakmai felügyelője. Terveiről a következőket mondta.

– Célom önmagam legyőzése. Az évek múlásának ellenére eredményes szeretnék maradni. Természetesen céljaim között szerepel az egészség megóvása, szeretnék még hosszú éveken át versenyezni, úgy, mint teszi azt a 78 és a 81 éves sporttársam. Sajnos Szécsényben nincs edzési lehetőség. Meggyőződésem, ha a sportpályán lenne edzőkör, több fiatal foglalkozna a sportággal.

Bosák Attila ezt követően elmondta, hogy mit is jelent számára a sport.

– Elsősorban életformát. Jó dolog és egy remek érzés a győzelem, de számomra a sport elsősorban a megfelelő állóképességet, edzettséget jelenti. Minden reggel öt-hat kilométert futok, esténként, amikor az időm engedi, technikai edzéseket tartok. Itthon a lakásomban berendeztem egy konditermet, amely remekül megfelel az erőnléti edzéseknek.

Címkék#atlétika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában