Természetjárás

2022.05.03. 12:27

Több mint százhatvanan vettek részt a Karancs-Medves teljesítménytúrán

Szombaton rendezték meg a Salgótarjánból induló Karancs–Medves teljesítménytúrát, amit 20, 35 és 50 kilométeres távokon teljesíthettek a résztvevők.

NMH

Voltak, akik négylábú kedvencükkel közösen vettek részt a túrán

Forrás: Nool/Bakos László

– Az előző két év kényszerű pandémiás szünete után, idén ismét hagyományos lebonyolítású teljesítménytúrán vehettek részt a túrázók – tájékoztatta hírportálunkat Józsa Gábor, a teljesítménytúra főszervezője.

A rendezőket és a résztvevőket most is kegyeibe fogadta az időjárás, és összesen 162 lelkes túrázó vágott neki az egyes távoknak a salgótarjáni Galcsik Fogadó teraszáról. Megtudtuk, a résztvevők a legrövidebb távot részesítették előnyben a hosszabb távokkal szemben. A 20 kilométeres túrán a családok ráadásul kedvezményesen indulhattak, ennek is köszönhető a közel száz fős nevezői létszám.

– A nagyobb felkészültséget és jó állóképességet igénylő 35 kilométeres távon több mint 1500 méter, a leghosszabb, 50 kilométeres távon pedig 2000 méter feletti szintemelkedés jelentett igazi kihívást a lelkes nevezőknek – mondta el Józsa Gábor. Hozzátette: ezeken a távokon az ismert Karancs-csúcsok és Salgó várának kiemelkedései mellett a Szilvás-kő és a Pécs-kő csúcsait is meg kellett hódítaniuk a teljesítménytúrázóknak. Az 50 kilométeres távot választók pedig a somoskői Bakancsos teraszáról gyönyörködhettek Somoskő várának szépségében.

Forrás: Nool/Bakos László

Mint a szervező fogalmazott, a résztvevők szinte minden ellenőrző ponton részesültek valamilyen meglepetésben: cukorka, különféle nápolyik, sós mogyoró, pogácsa, sportszelet, valamint szőlőcukor és víz színesítette a kínálatot. Eresztvényben, a Novohrad-Nógrád Geopark központjánál – a Salgótarjáni Városfejlesztő és Turisztikai Kft. eszközparkját használva – a helyi specialitást, a „csurgatós kenyeret” is megkóstolhatták a túrázók. A távok teljesítése közben a résztvevők megcsodálhatták Salgótarján környékének történelmi, geológiai és turisztikai látványosságait.

A csurgatós kenyér sem maradhatott el
Forrás: Nool/Bakos László

– A Zöld Út Természetjárók Egyesülete, mint megyei feladatokat ellátó egyesület főszervezésében, lelkes megyei természetjárók közreműködésével megvalósult túra céljában, a Galcsik Fogadó éttermében tájjellegű étel, palóc gulyás várta a fáradt vándorokat a jól megérdemelt emléklap és kitűző, illetve jelvény mellett – mondta Józsa Gábor.

A Karancs–Medves teljesítménytúra több mint negyven önkéntes, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában